Hirdetés

CES 2016: M.2 SSD-t fogad a QNAP NASbook, egyből négyet is

Nem maradt adós újdonsággal a CES-en a tajvani QNAP sem, ahol most is egy új NAS megalkotásán fáradoztak. Ezúttal azonban egy kicsit más szögből közelítették meg az igényeket, így előálltak a NASbook családdal, azaz a TBS-453A típusú hálózati eszközzel, ami egészen vékony kialakítású, mindössze 25 milliméter magas, ennek ellenére összesen négy adattárolót fogad.


[+]

Ez úgy vált lehetségessé, hogy a behelyezhető tárak nem a hagyományos 3,5"-es vagy 2,5"-es HDD-k/SSD-k közül kerülhetnek ki, hanem kizárólag M.2 SSD-k lehetnek, de azon belül akár 2242, 2260 vagy 2280-as méretkategóriára is eshet a választásunk. Sőt, a RAM is variálható a két SO-DIMM foglalat révén. Ez utóbbiból gyárilag 2x2 vagy 2x4 GB DDR3L kiszereléssel érkezik (a 8 GB a maximum egyébként), míg SSD oldalról kapható lesz teljesen üresen, 4x256 GB-os (RAID 0 vagy 5 módba konfigurálva) vagy 2x256 GB-os (RAID 1 vagy 0 módban használva) tárolókkal feltöltve. Ha mindez kevés lenne, a QNAP UX-500P és UX-800P bővítőrekeszekkel tovább növelhető a kapacitása.

A központi egység szerepét a 14 nanométeres Intel Celeron N3150 tölti be aktív hardveres AES-NI gyorsítás és IGP (beleértve a QuickSync-et) mellett, hűtését pedig egy kis ventilátorra bízták, ami állítólag halkan teszi a dolgát (az Anandtech értesülései szerint a ventilátor típusa: SUNON MF60090V1-C482-S9A). Portokból is bőven pakoltak rá a tervezők. A két darab HDMI lehetővé teszi, hogy operációs rendszere, a QTS rendszer és a rajta lévő alkalmazások akár két kijelzőn fussanak. Ezenkívül kapott beépített hangszórót, 3,5 milliméteres jack ki- és bemenetet, amit a HDMI-vel és a Qnap OceanKTV karaoke alkalmazással párosítva akár PC nélkül is pik-pak összehozhatunk egy éneklős bulit. Ez persze csak egy dolog a sok közül, hiszen maga a QTS rendszer és a termék tudja mindazt, ami a "hagyományos" NAS-ok, kezdve az egyszerű fájltárolástól és megosztástól a DLNA-n és biztonsági mentésen át a komolyabb felhasználásig (megfigyelés, virtualizálás iSCSI, VPN szerver és még sorolhatnánk). A HDMI-re támaszkodva pedig további érdekes funkciókat lehet használni, mint például a Hybrid Desk (HD Station) és a Linux Station együttese, amivel standard Linux is futtatható magán a NAS-on (QTS mellett).


[+]

Kapott négy darab USB 3.0-s és egy darab USB 2.0-s portot is, de a pontot az i-re az 5 darab Gigabit Ethernet teszi fel, amiből négy egy külön vezérlőn lóg és ezek egy switch portjaiként működnek. Alapesetben (Network Switch Mode) a internetkapcsolatot és a NAS erőforrásait osztja meg, míg privát módban (Private Network Mode) egy külön belső privát hálózatot hoz létre, amihez kívülről nincs közvetlen hozzáférés, így IP-alapú biztonsági kamerarendszer is építhető rá.


[+]

Noha a NASbook nem akkumulátoros, a gyártó részben hordozható eszközként is tekint rá kompakt méretei révén, így sebtében bárhol felállítható egy privát állomás munkamegosztáshoz, a termelékenység gyorsításához, ahogy a gyártó fogalmazott. Sajnos az árról egyelőre nem esett szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés