Acer C7 Chromebook: újabb belépő a Google Chrome OS notebookok piacán

Hirdetés

Nem sok gyártó foglalkozik a Google Chrome operációs rendszerét futtató notebookokkal, de úgy tűnik, az Acer az AC700 után ismét meglátta a szegmensben rejlő fantáziát, így a Samsung után a tajvani gyártó is előrukkolt új Chromebookjával, a 11,6"-es C7-tel. A Google Chrome projekt célja, hogy egyszerű és mindenki számára kifejezetten könnyen használható PC-k és notebookok jelenjenek meg a piacon, amelyek komolyabb hozzáértés híján, felhős szolgáltatásokat alkalmazva szinte teljes értékű eszközként viselkedjenek a vásárlók kezében.


[+]

Mindezek ellenére a Chromebookok és Chromeboxok gyári állapotukban nem tekinthetők teljes értékűnek, Windows vagy teljes Linux operációs rendszer híján a komolyabb munka vagy játék már nem lehetséges. Ebből kifolyólag a vételár nem elhanyagolható tényező, márpedig az Acer nem kevés tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, köszönhetően az olcsó netbookok érájának, így a C7-tel sikerült a másik Chromebookokat tervező szereplő, azaz a Samsung alá ígérniük – a koreaiak Chromebookja 250 dollárt kóstál, a drágábbik (Chromebook 550) változat pedig 450-be kerül.


[+]

A 199 dollárba kerülő, 11,6"-es, 1366x768 pixel felbontású kijelzővel szerelt C7-be Intel Celeron 847 processzor került, 2 GB DDR3 memóriával és 320 GB-os merevlemezzel, amit 1 évig térítésmentesen használható 100 GB-os Google Drive felhős tárhely egészít ki. A 25,4 milliméter vastag, 1,4 kg-os Chromebookból nem maradt ki a létfontosságú Ethernet és IEEE 802.11a/b/g/n-es kétsávos Wi-Fi vezérlő, valamint a HD webkamera sem. A további csatlakoztathatóság már-már notebookos magasságokba emelkedik, ugyanis a D-Sub és HDMI képkimenet, valamint 3 darab USB 2.0-s kaput is kapunk, sőt még SD kártyaolvasónak és Kensington lakatnak is szorítottak helyet a tervezők.


[+]

Az olcsóság elsősorban a harmatosabb akkumulátoros üzemidőn érhető tetten, ami persze annak a számlájára is írható, hogy kis méretű flash tárhely helyett inkább egy relatíve nagy tárkapacitású hagyományos merevlemezt használtak. A C7 vásárlóinak be kell érniük 3,5 órával, míg a riválisok 6 óra feletti értékekkel kecsegtetnek. Ezenfelül a C7 kicsit vastagabb és nehezebb is, mint közvetlen konkurense, és a Bluetooth modult, valamint az USB 3.0-t is kihagyták belőle. A korrektség végett viszont érdemes megemlíteni, hogy míg az Acer C7 x86-os architektúrán fut, addig a 250 dolláros Samsung masina kétmagos Exynos 5 Dual processzort, azaz ARM architektúrára épít, és ez utóbbi nem ad akkora szabadságot azoknak, akik esetleg variálni szeretnének az operációs rendszerrel.


[+]

Az Acer C7 Chromebook értékesítése ma kezdődik az USA-ban és az Egyesült Királyságban. Előbbi területen 200 dollárt, utóbbin 200 fontot kérnek érte. Idehaza hivatalos csatornán keresztüli értékesítésre nem számíthatunk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés