Acer blog: P5327W próbája – fényerős projektor Full HD alatt

Az Acer P5327W kapcsán érdemes már az elején leszögezni, hogy nem otthoni felhasználásra készült, hiszen nem igen van szükség otthoni mozis környezetben 4000 ANSI lumen fényáramra, amit ez a vetítő is képes nyújtani. A termék tehát inkább installációs célokat szolgál, elsősorban tárgyalókba, kisebb osztálytermekbe, ahol általában fix helyet foglalnak el. E modell esetében ez különösen fontos, hiszen nagyobb testvéreivel ellentétben (mint amilyen a korábban próbált Acer P5390W) nem rendelkezik lencseeltolással, így a beállítása nagyban múlik a megfelelő pozicionáláson – a vízszintes beállításért felelős lábak állíthatóságán felül ugyanis csak némi zoom és kézi fókusz van, illetve a távirányító van a segítségünkre.


[+]

A gyártótól megszokott módon a termék DLP technológiára épül és Texas Instruments DarkChip 3 0,65"-es DMD-jét használja, támogatja a 120 hertzet és a 3D-t (szemüveg persze nem jár hozzá), viszont felbontása 1280x800 képpontnál tetőzik, tehát a kínálatban lejjebb helyezkedik el a rangsorban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne boldogulna el a bemenetére küldött Full HD-s anyagokkal, sőt ezeket kifejezetten jól jeleníti meg saját felbontására skálázva. Ami az optikát illeti, normál vetítési távolságú készülékkel van dolgunk, és 1,3x-os optikai nagyítással számolhatunk. A vetítési távolság 1 métertől 7,8 méterig terjed, ettől függően pedig a képátló 762 millimétertől egészen 7,62 méterig terjedhet, ha van elég helyünk és kellően sötétet tudunk a terembe varázsolni.


[+]

A minőségét illetően nem mondanánk tökéletesnek, de közel és távol sem lehet rossznak mondani. Mindössze a széleken való élességgel nem voltunk maximálisan kibékülve, ahol némi kromatikus aberráció is felütötte a fejét – az más kérdés, hogy kellő távolságból nézve ezekből keveset fogunk érzékelni. Színek terén egészen jól teljesített a készülék, de ha fontos, akkor kalibrálással többet is kihozhatunk belőle. A színkerék sebességéről nincs konkrét információ, de láttunk már ennél jobbat, noha nem volt zavaró szivárványozás, de jelen volt, főleg az elején, amíg kicsit hozzá nem szoktunk, de egyáltalán nem katasztrofális.


[+]

Installációs készülék révén nem a leghalkabb készülék, ha az otthoni modellekhez viszonyítjuk alacsony fényerőn, de hangosnak nem neveznék. Persze mindez nagyban függ az alkalmazott fényerőtől is, amiből nincs hiány. Cserébe a lámpa élettartama sem szökik az egekbe, ExtremeECO módban 6000, Eco beállítással 4000, normális üzemben pedig 2500 órát ígér a gyártó – a felhasználás jellegéből adódóan inkább az utóbbi lesz a mérvadó.


[+]

Bemenetekből, csatlakozókból nincs hiány a P5237W-n. Dupla VGA bemenet, egy kimenet, HDMI/MHL, S-Video és kompozit várja a képet (és HDMI-n a hangot), de a legérdekesebbe a belső HDMI csatlakozó, ami különféle HDMI-s dongle-öknek (ChromeCast, Acer Cast stb) biztosít helyet, ezekkel pedig vezeték nélkül továbbíthatunk képet a projektorra. Analóg audioforrásból is kettő kapcsolható rá, és hangkimenettel is felszerelték, akárcsak 12 voltos csatlakozóval. Természetesen a belső hangszóróról sem kell lemondani, ha valaki hiányolná, ami ráadásul ennél a modellnél sztereó és 10 watt összteljesítményű. Csodát ilyen kis méretben nem csinál, de méretéhez képest egészen hangosan képes megszólaltatni a hangokat.


[+]

Az Acer jelenleg 235 000 forintért méri a mindössze 2,4 kilogrammos készüléket, ami a kategóriájában egyáltalán nem mondható soknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények