Acer blog: P7605, a nagy fényáramú installációs projektor

Az Acer számos felhasználási területre kínál projektort, legyen az egyszerű irodai, házimozi, vagy éppen nagyobb helyiségekbe szánt installációs típus. Most az ez utóbbi csoportba tartozó modellt vehettük kézbe, ami az 1920x1200 (WUXGA) felbontása mellett igen nagy, mintegy 5000 ANSI lumenes fényáramából próbál profitálni. Természetesen a gyártótól megszokott egychipes DLP vetítőtechnológia dolgozik a háttérben 3D-vel megspékelve, de nem jár a géphez alapból szemüveg, így ezt ne tudtuk kipróbálni. Az Acer egyébként most is a Texas Instruments DarkChip DMD-t használja, ebből pedig a harmadik generációt.


[+]

Mint az tehát látható, nagyobb termekben való vetítésre szánt eszközről van szó, nem kifejezetten hordozható masináról, noha egy válltáskát is kapunk mellé, bár bizonyára kevesen fogják a 7 kilót vállukon átdobva messzire cipelni, a méreteiről nem is beszélve (398 x 310 x 130 milliméter). Viszont ha megtaláltuk a helyét, ami lehet akár asztalon, akár mennyezeten, nincs más dolgunk, mint beállítani. Ebben segítségünkre vannak a kihajtható és az állítható magasságú lábak, továbbá a 1,5-szeres optikai zoom és a legfontosabb, a lencseeltolás, amit a két oldalsó tárcsával állíthatunk, na és persze a digitális trapézkorrekció. A minimális vetítési távolság egy méter, a javasolt maximum pedig 9,70 méter, így a képátló a zoommal is variálva 50,8 és 762 centiméter között lehet, az élességet pedig manuálisan az objektíven lévő tárcsával állítható egészen finoman.


[+]

Ami a bemenetekből igen sokat és sokfélét kapunk. A hagyományos analóg D-Sub (ebből kettő bemenet és két kimenet is akad), kompozit, komponens és S-Video mellett három HDMI trónol, mellette pedig USB-portok (frissítéshez és opcionális Wi-Fi adapterhez) és hálózati csatlakozó található, mely utóbbi a DLNA-funkciók kihasználásánál fog jól jönni, a projektor ugyanis ezt is támogatja. Továbbá analóg hang ki- és bemenetek is fellelhetőek, illetve kényszermegoldásként két darab háromwattos hangszóró is elfért a házban.


[+]

A pozicionálás és csatlakoztatást követően a fedélre helyezett gombbal vagy a távirányítóval életre kelthető a masina. A képre egy kicsit várni kell, fél percnél is több telik el, mire az OSRAM márkájú hagyományos fényforrás bemelegszik és használható képet ad. A 370 watt teljesítményű lámpa élettartama egyébként a nagy fényerőből adódóan nem túl hosszú, mindössze 1500 óra normál használat mellett, de ez ECO módban 3500 órára tolható ki, míg extrém módon takarékoskodva akár a 4500 óra is elérhető a gyári adatok szerint.


[+]

Kalibrálásra és műszeres mérése ugyan nem volt lehetőségünk, de az könnyedén megállapítható, hogy a gyári beállítások jelentősen befolyásolják az elérhető maximális fényerőt, bár otthoni körülmények között használva bármelyik beállítás mellett vissza kell venni jócskán ebből. Kisebb helyiségben egyébként is érdemes az ECO módot használni, ha van rá lehetőség, máskülönben a ventilátor 2 méteres távolságon belül zajosabb a kelleténél (gyári adat: 36 dB, ami ECO módban 30 dB-re csökken), noha tény, hogy egy teremben az alapzaj is könnyedén elnyomhatja ezt.


[+]

Használat közben hamar feltűnik az objektív jó minősége: a sarkokban is meglehetősen tiszta és éles képet kapunk minimális kromatikus aberráció mellett. A színkerék sebességéről ugyan nincs információ, de néha-néha észre lehet venni a szivárvány hatást, mértéke viszont nem zavaró, együtt lehet vele élni. A képi beállításokkal viszont érdemes elbabrálni egy kicsit, ha van műszer, anélkül ugyanis csak vaktában lövöldözünk, noha egy installációs projektor esetében nem feltétlenül szükséges az abszolút színhelyes megjelenítés – nincs is benne komoly CMS.


[+]

Konkrétan nehéz értékelnünk a P7605 tudását, hiszen a neki szánt környezetben nem volt alkalmunk kipróbálni, de otthoni használat közben remekül teljesített a filmek alatt, még akkor is, ha nem kifejezetten erre a célra szánja a gyártó, ezt mutatja a 700 000 forint körüli vételár is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények