Acer blog: Acer P5390W projektor – a napnál is fényesebb

Újabb Acer projektor akadt a horgunkra, méghozzá a P5390W típus, ami a gyártótól megszokott módon a DLP technológiának szavaz bizalmat, méghozzá egy TI Darkchip 3-as DMD-vel. A vetítő natív felbontása 1280x800, de 1920x1080 képpontos forrásokkal is képes elboldogulni. A megvilágítás természetesen ez esetben nem LED, lézer, vagy hasonló extra hibrid megoldás, hanem a "jó öreg" lámpás, ami 4000 lumen fényerőre képes. Ezen adatok láttán azon talán nem csodálkozunk, hogy ez egy prezentációs projektor, ami világos szobákban, termekben érzi jól magát.


[+]

A vetítéshez 1,5 méteres távolság szükséges, ekkor a legkisebb képméret 83,8 cm (33"), de távolodva és az egészen tekintélyes 1,6-szoros nagyítást használva akár 300"-es (762 cm) képátlót is elérhetünk. Más szempontból az eszköz meglehetősen érzéketlen az elhelyezésre, hiszen az árkategóriájához képest szokatlan módon rendelkezik függőleges és vízszintes lencseeltolással (lens shift), emellett a szokásos kipattintható lábbal a magasságot is állíthatjuk, valamint a menüben digitális trapézkorrekció is rendelkezésre áll. Szükség is van széleskörű állíthatóságra, hiszen az Acer ezen terméket is a hordozható kategóriába sorolja, no persze nem zsebprojektorról van szó, hiszen ehhez sem a mérete, sem pedig 4,1 kg-os tömege sem stimmel. Mindenesetre a gyártó mellékel hozzá egy táskát, így akár vállunkon is hurcolhatjuk ide-oda kis távolságon, például előadótermek és osztálytermek között.


[+]

A széleskörű használhatóságról a nem kevés bemenet is gondoskodik, mint a DVI, dupla D-Sub, S-Video, kompozit bemenet és HDMI, tehát akár Blu-ray lejátszókhoz vagy házimozi eszközökhöz is csatlakoztathatjuk, ha úgy hozza a sors. Valamint USB portot is kapunk, de ez a PC-vel való összeköttetésre, nem pedig háttértárak fogadására alkalmas. Ezenfelül RS232 és vezetékes távvezérlő számára is biztosítottak egy-egy aljzatot és audio ki- és bemenetekből sincs hiány - hozzátennénk, a projektorban van beépített hangszóró is a biztonság kedvéért és IR távirányító is jár hozzá.


[+]

A próba során bebizonyosodott, hogy a P5390W nagy fényereje messzemenően kamatoztatható világos (persze nem direkt napsütötte) szobában is. Cserébe el kell viselnünk, hogy a lámpa élettartama nem több 2000 óránál (ECO módban 3000 óra). Viszont jó hír, hogy a DLP technológia ellenére a szivárványozással csak nagyon elvétve találkozhatunk, valamint zajszintje is az elviselhető 30 dB körül marad. Az optika minősége nem rossz, de nem is kiemelkedően jó, tökéletes élességet nehéz belőni, viszont a sarkok felé is csak kis mértékű extra életlenedéssel kell számolni.


[+]

 

Alapvetően a P5390 prezentációs projektor, de egy pár filmet is meg lehet vele nézni, ha úgy hozza a sors. A színek ugyan nem tökéletesek, a fényereje is túl nagy (ellenben egy osztályteremben az órai videózás alkalmával ez hasznos, ott úgysem a mozi minőség a cél), de a 3000:1 feletti kontrasztarány is dicséretre méltó. Extrákból nem kapunk túl sokat, például nincs Dynamic Black dinamikus kontraszt, van viszont DLP 3D, ami azt jelenti, hogy a megfelelő aktív szemüveggel és 120 hertzre képes 3D forrással akár 3D-ben is mozizhatunk vagy nézhetünk képeket.


[+]

A gyártó a 250 000 forintos árcédulát tűzte ki a P5390W-re, ami az extrákat (lens shift, rengeteg bemenet, nagy fényerő, nagy zoom) figyelembe véve a 4000 lumenes kategóriában teljesen helytálló.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények