Acer blog: Aspire V7 Ultrabook csúcsformában

Nemrégiben, egészen pontosan a tavalyi év decemberében teszteltük az Acer Aspire V7 Ultrabookot, melynek 15,6 colos tagjából a legegyszerűbb felszereltséget kaptuk kézhez, amiben már volt dedikált VGA, de most volt szerencsénk a legcombosabb (V7-582PG-74508G25TII) változatot kipróbálni. Ennek lelkét az Intel Core i7-4500U központi egység adja, ami mellé 8 GB RAM-ot, 256 GB-os SSD-t és NVIDIA GeForce GT 750M VGA-t pakoltak, utóbbit 4 GB fedélzeti memóriával megspékelve, ami jelen esetben csak DDR3-at jelent. Ez utóbbi most is Full HD felbontású IPS érintőpanelt hajt meg.


Ezüst színű alumínium fedél [+]

A beviteli részlegbe és külsőségekbe nem mennénk bele, hiszen ezt alaposan kiveséztük a tesztben és ezek semmit sem változtak, de annyit hozzátennénk, hogy a mostani masina ezüst külsőt kapott. Véleményünk szerint sokkal jobban áll neki, mint a fekete, ez ugyanis jobban kihangsúlyozza az anyaghasználatot (alumínium). Ez persze szubjektív megítélés alá esik, de nekünk jobban tetszett. Ami viszont roppant előnyös a korábban tesztelt géppel szemben, az az SSD használata. Igaz, a kis méretű SSD HDD-vel párosítva (azaz a gyorsítótáras kialakítás) sem rossz ár-érték arányban, de az SSD értelemszerűen sokat hozzátesz az V7 teljesítményéhez.

Ami magát a központi egység teljesítményét illeti, az i5-4200U-hoz képest csak órajelben kapunk többet, ami az IGP-t is érinti természetesen, de továbbra is kétmagos, 15W-os TDP osztályba sorolt termékkel van dolgunk, ami alapjáraton 200, Turbó módban 400 MHz-et hoz a konyhára. A VGA viszont már combosabb a korábbi GeForce GT 720M-nél, aminek mintájára a mostani VGA is Optimus kapcsolódást használt, tehát az IGP is részt vesz a munkában. Persze a 4 GB fedélzeti memória mondhatni feleslegesen nagy, kihasználni nem fogjuk, de nem változtat a helyzeten. Az viszont tény, hogy akár játszani is tudunk majd vele, ha okosan választjuk meg a beállításokat.


A fedél kétkezes nyitást igényel, a billentyűzet háttérvilágítással szerelt [+]

Korábbi tesztjeink alapján a GT 750M-ről elmondható, hogy 1366x768-as felbontáson közepes és magas részletesség mellett bőven játszható értékeket produkált szokásos tesztjeinkben, de ez nem garancia arra, hogy Full HD-ben játszható értékeket fogunk kapni, sőt! Ha ragaszkodunk a pörgős megjelenítéshez és a részletesség megtartásához, akkor inkább maradjunk az 1366x768 pixeles felbontásnál, Full HD-ban egyes játékok a már játszhatóság határán fognak billegni, játékoknál pedig talán nem annyira zavaró a nem natív felbontás (persze ez megint szubjektív). Azt persze meg kell jegyezni, hogy a V7 nem csak hogy nem akar gamer gép lenni, de nem is az.


Maximális nyitási szög [+]

A VGA-nak köszönhetően a játékok alatti fogyasztás és ezáltal a melegedés mérhetően magasabb lesz, mint a GT 720M-mel szerelt gép esetében, de nem vészes mértékben, a legmelegebb ponton nagyjából +7-10 °C-kal számolhatunk a 720M verzióval szerelt masinához képest, bár ez nem túl vészes.

Összegezve, az Aspire V7 legnagyobb tagja értelemszerűen csak teljesítményben változtat a dolgokon, ami összességében véve rendben van, de a 360-380 000 forintos ár (attól függően hol vesszük) bizony nem kevés pénz manapság. Decemberi tesztünket azzal zártuk, hogy "V7-ből a legjobb vételt, mondhatni az arany középutat (és egyértelmű ajánlatunkat) egy ugyanilyen – i5-4200U – processzorral szerelt példány jelentené, amiben a 8 GB RAM és az NVIDIA GT 750M lenne fellelhető nagyméretű hibrid tárolóval vagy 256 GB-os SSD-vel karöltve, mindezt nagyjából 300 000-320 000 forint körüli összegért." Nos, lényegében ez már elérhető, hibrid tárolóval, i5 processzorral és GT 750M-mel 280-290 000 forintért hazavihetjük a V7-et. Aki a maximumot akarja, annak az SSD-vel az i7-et is vinnie kell jelen állás szerint, ez pedig jelentős felárat jelent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények