Acer blog: Aspire R13, a hatlövetű notebook tablet hibrid

Az Acer a tavalyi évben rukkolt elő a R7 jelzésű notebookkal, amire egyedi, mondhatni különleges kialakítása miatt sokan néztek ferde szemmel, míg másokat egyenesen megigézett a teljesen új Ezel zsanér és az ebből adódó kijelzőfelfogatás. Végeredményben a termék sikeres volt, de már akkor sejteni lehetett, hogy ez egy olyan koncepciótermék, amit az Acer azért küldött piacra, hogy felmérje a különlegesség fogadtatását. A vállalat óvatossága érthető volt, hiszen a Dell rendelkezett már korábban forgatható kijelzős notebookkal (XPS 12), aminek aztán nem lett folytatása.


[+]

Persze ettől jelentősen eltért az R7, de az idén bemutatott R13 és R14 notebook-tablet hibridek (amelyek valójában típusszám szerint szintén az R7 családba tartoznak) már sokkal közelebb állnak hozzá, viszont sikerült az XPS-nél látott keretből jócskán faragni és java részét elhagyni, miközben az Ezel Aero felfogatás és a mechanika az R7 eredeti Ezel zsanérjának alapötletén és az azzal szerzett tapasztalatokon nyugszik. Hogy mindez mennyire sikerült jól, azt egy nem végleges mintapéldányon próbálhattuk ki.


[+]

Már első látásra feltűnhet, hogy szakítottak az eredeti R7-tel kapcsolatos viták alapját képező, fordított touchpad-billentyűzet felépítéssel és visszatértek a notebookoknál megszokott hagyományos elrendezéséhez. Ami kevésbé tűnik fel, hogy a termék papíron 25 milliméter vastag, mivel ez a valóságban nem annyira érződik annak köszönhetően, hogy a kijelző felső része kicsit beljebb kezdődik. Szerencsére a 1,5 kilogrammos tömeg is hozzájárul a könnyedség érzéséhez, még ha ez nem is egy világbajnok érték, de már elfogadható. Persze ne feledjük, hogy mind az érintőkijelző, mind pedig a speciális zsanér és keretes kialakítás plusz tömeget jelent, így e tekintetben nem versenyezhet a csúcsnotebookokkal.


[+]

Az R13 anyaghasználata nem mondható kiugrónak, de a jobbára műanyag ház jó minőségű, nem gyűjti az ujjlenyomatokat és kellően merevnek érződött, tehát könnyen meg lehet vele barátkozni. A zsanér az Ezeltől megszokott módon roppant stabil volt, arra viszont figyelni kell, hogy pontosan középen nyissuk a fedelet, különben a kijelző már nyitásnál elfordulhat.

Hála az ötletes zsanérnak az R13 hatféle módon használható (notebook, stand, pad, display, tent, ezel) amelyek együtt biztosítják, hogy tabletként és notebookként is megállja a helyét. A kijelző extra dönthetősége a mindennapi használat során is jól jöhet, sokkal szabadabb állíthatóságot tesz lehetővé, így az esetleg tükröződéseket is egyszerűbb kijátszani. A forgathatóság és kifordíthatóság egyértelmű előnye, hogy ha valakinek meg akarunk mutatni valamit, akkor nem kell az egész gépet forgatni, és az odébb hurcolást, illetve a mozgás közbeni használatot is nagyban megkönnyíti, hogy egy pillanat alatt tabletté hajtogatható a készülék.


[+]

A mintapéldányból adódóan a pontos technikai paraméterek most kevésbé fontosak, de az érdekesség kedvéért persze közzétesszük: A processzor és az IGP szerepét az Intel Core i7-4510U töltötte be 8 GB DDR3 RAM és 2x256 GB-os RAID 0-ba szervezett SSD társaságában, tehát teljesítménnyel kapcsolatos problémánk nem akadt – persze játszani nem próbáltunk. Az általunk próbált verzióban WQHD felbontású 13,3"-es érintőpanel volt, de természetesen lesz Full HD is a végleges választékban, így megúszható a Windows DPI-skálázása.


[+]

A kezelést és a használatot egyébként nagyban segíti a mellékelt aktív toll, ami 256 nyomásszintet tud megkülönböztetni, így nem csak az egerészést és tapogatást tudja helyettesíteni, hanem munkaeszközként is bevethető.


[+]

Az Aspire R13 már elérhető, az általunk próbált konfigurációban bruttó 450 000 forintot kell érte fizetni. Full HD kijelzővel és RAID nélkül az ár 370 000 forintra mérséklődik, de gyengébb, Core i5-ös processzorral (i5-4210U), kisebb SSD-vel (128 GB vagy 2x128 GB) rendelkező modellek is szállingóznak, amelyekért még kevesebbet kell majd a pénztárnál hagyni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények