A Warner is leadta szavazatát a Blu-rayre

Új szakaszába érkezett a Blu-ray és HD DVD formátumok közötti verseny – az utóbbit támogató iparági szövetség nem kis bánatára. Az eddig semleges Warner Bros. Entertainment ugyanis bejelentette, hogy beáll a kizárólag a Blu-ray szabványt támogató kiadók sorába, így az év későbbi szakaszában megjelenő nagy felbontású videói kizárólag BD-ROM korongokon lesznek elérhetők.

A Warner egy időben olyan médiummal is kísérletezett, mely Blu-ray és HD DVD formátumnak megfelelő adathordozó rétegeket egyaránt tartalmazott, így valamennyi kék lézeres lejátszó számára olvasható volt. Talán technikai, de valószínűbb, hogy taktikai megfontolások miatt küldték később parkolópályára az úgynevezett Total HD lemezt, mely végül egyáltalán nem került piacra. Jól értesült források már tavaly előre jelezték, hogy a Warner az egyik formátum mellett fogja elkötelezni magát, a BusinessWeek szerint a végső döntésben a két rivális szabvány karácsonyi szezonban produkált forgalma lehet kulcstényező.

A múlt héten kiadott közlemény arra fekteti a hangsúlyt, hogy a nagy felbontású kiadványok sikerét gátolja a szabványok harca, mivel elbizonytalanítja a fogyasztókat, csökkenti érdeklődésüket a HD tartalmak iránt – ezáltal pedig kitolódik a HD videók széleskörű elterjedése, és később válnak komoly bevételforrássá az érintett cégek számára. A Warner álláspontja szerint a kiadók, a kereskedők és a vásárlók is jobban járnak az exkluzív Blu-ray-támogatással. Az átállás nem azonnali, hiszen május végéig még az összes Warner-film megjelenik HD DVD korongokon is, utána azonban már csak DVD-ket és Blu-ray lemezeket fognak kiadni.

Piaci súlya révén a Warner könnyen végleg átbillentheti a mérleg nyelvét a Blu-ray felé. A cég Amerikában a legnagyobb DVD-kiadó, az összes forgalom 18–20 százalékát képviseli. A DVD-k piaca azonban zsugorodásnak indult, a formátum 1997-es bevezetése óta először csökkent a forgalom, az Adams Media Research adatai szerint a 15,7 milliárd dollár összértékű értékesítések 4,8 százalékkal jelentenek kevesebbet, mint 2006-ban. A kiadók számára tehát sarkalatos kérdés a HD videók sikere. A Blu-ray legnagyobb támogatói a stúdiók közül a 20th Century Fox, a Walt Disney, a Lionsgate és persze a Warner, míg a HD DVD szekerét többek között a Paramount, a DreamWorks és az NBC Universal tolja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés