A Nokia is belép a netbookok piacára

A főleg mobiltelefonjairól ismert világcég, a Nokia ezúttal új vizekre evez, és termékkörét kibővítve beszáll a netbookos gyártók közé. A gyorsan fejlődő és bővülő piacra Nokia Booklet 3G névre keresztelt noteszgépével kíván betörni a finn gyártó. A könnyű, 1,25 kg tömegű gépet fényesre csiszolt, tartós alumínium borítja, ami szépen kiemeli lekerekített, letisztult formáit. A két centiméteres vastagságú Booklet 3G-be 10,1 hüvelykes képátlójú, nagy felbontású kijelző került, ám a HDMI kimenetnek köszönhetően külső megjelenítőn is élvezhetjük a HD képminőség előnyeit. A gép szívét az Intel 1,6 GHz-es Atom Z530 processzora fogja alkotni. Nem meglepő a párosítás, hiszen testvérlapunk két hónappal ezelőtti híre szerint az Intel és a Nokia hosszú távú együttműködési megállapodást kötött egymással. A memória mérete még nem ismert, háttértárként viszont egy 120 GB-os merevlemez fog a rendelkezésünkre állni.

A Nokia netbook legvonzóbb adata mégis az akkumulátor élettartama, amire akár 12 órát ígér a gyártó, s ezzel jelenleg a kategóriájában nagyon jónak számít. Persze ehhez minden bizonnyal szükséges az is, hogy az Atom CPU takarékosabb üzemmódba váltson, a kommunikációs eszközök pedig ki legyenek kapcsolva, de így is kérdéses, hogy valóban képes lesz-e fél napig működni.

Természetesen a kapcsolattartás ezúttal is előtérbe kerül, hiszen a cég fő profilja is ez. A vezeték nélküli adatáramlást a 3G/HSDPA, Bluetooth és a Wi-Fi biztosítja, a tájékozódást pedig a beépített A-GPS segíti. A kábelmentes hálózati technológiákkal a mobiltelefonokkal való szinkronizáció is egyszerűbbé válik. Egy hot-swap SIM kártya bővítőhely is került a Bookletbe. Találunk még rajta webkamerát, SD memóriakártya-olvasót és három USB csatlakozót is.

A Nokia internetes szolgáltatóközpontja, az Ovi hatáskörét is szeretné kibővíteni a mobiloktól, okostelefonoktól a PC-k, így például a Booklet 3G felé is, amellyel már elérhetők lesznek ezek a tartalmak, például az A-GPS-szel használható Ovi Maps térképszoftver.

A hordozható gép valószínűleg 2010 elején fog megérkezni a tajvani Compal (a világ második legnagyobb noteszgépgyártója) üzemeiből, operációs rendszerként pedig Windows 7 kerül rá. Az ára előreláthatóan 799 dollár körül várható, de pontos adatokat szeptember másodikán kapunk csak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés