A kereskedők szerint a Blu-ray évei következnek

A Blu-ray évekig tartó hányódása után idén tényleg megindult a szekér új generációs optikai formátummal. A lejátszók ára folyamatosan esik, továbbá a gazdasági válság hatásai is kezdenek enyhülni, ami a felmérések szerint meghozta a felhasználók vásárlási kedvét. Az NPD Group adatai szerint 2009 első negyedévében több mint 70%-kal több Blu-ray lejátszó talált gazdára a múlt évi kezdéshez viszonyítva. Ennél is nagyobb meglepetés, hogy a lemezeladások is beindultak. A Digital Entertainment Group beszámolója alapján ugyanis az idei év első felében 91%-kal nőtt a Blu-ray tartalmak által generált bevétel 2008-as év azonos időszakához képest.

Az adatok alapján napvilágot látott az a pletyka is, miszerint idén a Toshiba is bemutatja első Blu-ray lejátszóját. A formátumháborúból „vesztesen” kikerült vállalatot mi is felkerestük, ám a japán székhelyű cég nem közölt tényeket. A szóvivő mindössze annyit mondott, hogy vizsgálják a piac alakulását, és mérlegelik a lehetséges alternatívákat, ám végleges döntés még nem született az ügyben.

A Blu-ray lejátszók árcsökkenése az adatok alapján meghozta a várva várt áttörést, így a Toshiba számára fontos a kérdések tisztázása, mivel a hazai piacon rendkívül népszerű a vállalat. Márpedig az igények lassan a Blu-ray felé tolódnak. A nagy gyártók közül a Toshiba az egyetlen, amelyik nem állt még elő Blu-ray lejátszóval, ám még most is bőven megéri beszállni a versenybe, hiszen a Sony szerint a tömeges vásárlások még csak most kezdődnek.

Az itthoni piacon a legolcsóbb készülékek 40 ezer forint környékén kaphatók. Vásárlás előtt azonban nagyon fontos a termék képességeiről tájékozódni, mivel az egyes lejátszók különböző Blu-ray profilt támogatnak. Az alap, 1.0-s profil természetesen képes a filmet és a audiotartalmat lejátszani, de az extra szolgáltatások nem érhetők el, csak egy 1.1-es lejátszóval. Ez konkrétan a sokat használt BonusView funkciót jelenti, amit általában arra használnak, hogy a film egyes jeleneteit külön ablakban mutatják, és a rendező vagy a szereplők beszélnek a kulisszatitkokról, illetve egyéb érdekességekről. A jelenlegi legmagasabb, 2.0-s profilt egyelőre kevés lejátszó támogatja, ennek a legnagyobb újítása a BD-Live, ami az interneten való tartalmak letöltését teszi lehetővé. Ennek megfelelően a lejátszónak rendelkeznie kell Ethernet porttal, továbbá legalább 1 GB-os tárkapacitással. Utóbbit a legtöbb gyártó beépíti a készülékbe, ám esetenként ezt a felhasználónak kell pótolnia egy USB interfészre csatlakoztatható pendrive vagy egy memóriakártya segítségével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés