Hirdetés

550 wattos Gold minősítésű SFX táp a SilverStone-tól

Aki kicsi gépet épített, jó eséllyel találkozott már ezzel a márkanévvel. Nagyon belehúzott ugyanis a kisméretű, ún. Small Form Factor (SFF) házak és a hozzájuk passzoló tápok (az ATX és az SFF kombinációjaként SFX) piacán a SilverStone. Az ITX és még kisebb alaplapok terjedésével borítékolható, hogy jól döntöttek a vezetők.

Ezúttal is egy SFX tápegységet mutattak be, méghozzá a beszédes SST-SX550 típusjelzéssel. A parányi tápegységbe rengeteg teljesítményt szuszakoltak bele, a specifikációk alapján ugyanis a névleges, 550 wattos terhelést 50 °C-os környezetben is elviseli. Nem is akárhogyan: 24/7, azaz folyamatos üzemet biztosít még ennyire mostoha körülmények között. Ebben sokat segít, hogy annyira jó hatásfokkal rendelkezik, hogy csak kevés veszteséget kell hő formájában leadnia. Természetesen szintén emiatt könnyedén megszerezte a 80 Plus Gold tanúsítványt.

Az SX550 adatlapja magáért beszél
Az SX550 adatlapja magáért beszél [+]

Az arany minősítéssel jár, hogy 230 voltos bemeneti feszültségnél még szigorúbbak a követelmények, mint a hivatkozott tudástár bejegyzésünkben olvasható, 115 V-os amerikai hálózaton teljesítendők. Nálunk Európában 20, 50 és 100%-os terhelésnél rendre 90, 92 és 89%-os hatásfokot kell elérni a 80 Plus EU minősítéshez. A gyártónál annyira biztosak a dolgukban, hogy alig tartalmazott hangzatos pontokat a sajtóbejelentés, a fentieken kívül két dolgot emeltek még ki. Első, hogy 12 V-os ágát egyben hagyták, és a 45 amperes terhelhetőséget tekintve 10 watt híján a teljes teljesítményt le tudja itt adni.

A tápegységre kattintva galéria nyílik további képekkel
A tápegységre kattintva galéria nyílik további képekkel [+]

Második, hogy 80 mm-es ventilátora kis terhelésnél csendes, 18 dB-t alig meghaladó hangerővel. A táp ereje bőven elég egy komolyabb videokártya kiszolgálásához, nem is spórolták le a szükséges hat/nyolctűs PCIe tápcsatlakozókat sem. Fentebb a típusnéven linkeltük a gyártó weboldalát, ahol a pontos kábelhosszokat is precízen megadták. A tápegységet aktív PFC-vel látták el. A matt fekete köntösbe bújtatott apróság egyes ágainak terhelhetőségét az alábbi táblázat foglalja össze:

SilverStone SX 550 W (SST-SX550)
Kimenet +5 V +3,3 V +12 V
-12 V +5 Vsb
Max. terhelés 22 A 21 A 45 A 0,3 A 2,5 A
Max. kombinált terhelés 120 W
540 W
3,6 W
12,5 W
550 W @ 50 °C 0-24h

Rövidesen a boltokban is elérhető lesz az újdonság. Az árazást egyelőre nem tudjuk, erre vonatkozó információkat nem adtak át a közleményben, de magunk is kíváncsian várjuk, mert a gyártó jó ár/érték arányt ígért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés