Gépizzasztó teszteket kapott a 3DMark

Az új lehetőségekkel a stabilítást lehet mérni.

A Futuremark egy váratlan, de egyébként ígéretes frissítéssel lepte meg a piacot, ugyanis bejelentették, hogy a 3DMark tesztprogramjuk kiegészül stabilitástesztekkel is, amelyeknek hála alaposan meg lehet izzasztani a PC-ket.

Az új 3DMark Stress Testek nem adnak eredményt pontban, hiszen a céljuk csupán a stabilitás és egyben a felhasználó tuningbeállításainak tesztelése. Az alapot egyébként a már ismert Sky Diver, Fire Strike, Fire Strike Extreme és Fire Strike Ultra tesztek adják, és ezek futtathatók le egymás után. Erre ugyan a 3DMarkba épített loop funkció eddig is lehetőséget adott, de Stress Test mellett még a töltőképernyők is eltűnnek, vagyis a hardver folyamatos, egymás utáni terhelésnek lesz kitéve.

A Stress Test lehetőség a 3DMark Advanced Edition licenc mellett 20 egymás utáni teszt erejéig működik, ami nagyjából 10 perces állandó terhelés függetlenül a kiválasztott jelenettől. Ez sok esetben a komolyabb stabilitási hibákat kihozza, de a finomabb tuning mellett a fagyás esetleg később is jelentkezhet, így a 3DMark Professional Edition licenc lehetővé teszi az akár 5000 egymás utáni futtatást is. Persze nem kötelező ennyire extrém terhelést bevetni, mivel a felhasználó egyesével, akár 2 menetre is redukálhatja a tesztet.


[+]

A Stress Test másik érdekessége, hogy rendkívül részletes diagnózist is ad a rendszerről a futtatás végeztével. A begyűjtött adatokból ugyanis elemezhető az adott pillanatban mért hőmérséklet és a képkockák számításának egyenletessége. Utóbbi főleg a manapság divatos turbó órajelek mellett hasznos, ugyanis látható, hogy egy adott hardver mikor éri el a meglassulási küszöböt, ami után már képtelen a maximális turbót alkalmazni.

Az új 3DMark frissítés a Steam platformról vagy a hivatalos weboldalról szerezhető be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés