-
PROHARDVER!
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
poolbig
aktív tag
Megpróbálkoztam egy microsd-re kiírni az XPEnoboot-ot Diskimager-rel. HP microserver Gen8-on beállítottam a BIOS-ban, hogy az USB bootnál az internal SD legyen a first. De nem indul a boot. Ötlet?
-
poolbig
aktív tag
A nyomtatókezelés mennyire kiforrott? A jó öreg Epson DX4000-esemet meg fogja tudni osztani?
Holnap (azaz már ma, kipróbálom). -
poolbig
aktív tag
Oké, hogy tolom SSH alatt az MC-t (csak root-ban megy), de van valami két panelos 3th party fájlkezelő GUI-ra?
-
poolbig
aktív tag
No igen, a Windows-os Explorer hívek (nem céloztam rád, ne legyen sértődés ) mind elintézik azzal amit te mondtál; két ablak oszt csókolom.
De nekem, aki hozzászokott a gyors munkához (NC-vel anno, TC-vel mostanság), aki billentyűkombinációval intéz mindent (pl. speciális kijelölések), vagy olyan funkciókat használ rendszeresen mint a csoportos fájlátnevezés és a fogd és vidd lassúságától agyzsibbadást kap (ha fájlokat kezelek, nem szeretek folyton a billentyűzetről lenyúlkálni az egérre) annak halál az általad említett módszer. Inkább SSH-zok akkor már. Azért köszi.[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
"Jobban mellé sem lőhettél volna, de komolyan OSX és iOS felhasználóként nem igazán használok Explorert. De értem mire gondolsz. Tehát ezen lépjünk is át."
Ja, ja, írtam is, hogy nem rád gondoltam, úgyhogy nem lőttem mellé.
"Ha mindenképp NC jellegű megjelenést és funkciókat szeretnék akkor ajánlom a következő csomagot:
SynoCommunity Midnight Commander v4.8.15-3"Pontosan ezt használom SSH alól, erre írtam, hogy kényelmesebb lenne a böngészős felületen egy hasonló. Sajnos az MC nem használható ott, csak konzol alól.
"Bár azt meg kell mondanom, kevés olyan szituációt tudok elképzelni - ha írnál néhányat azt megköszönném - amikor erre szükségem lenne."
Ha elolvasod a postot, ott írok egy-két dolgot amire NEKEM nagyon nagy szükségem szokott lenni, de a Windows Explorer (intéző) szerű egy ablakos megoldások nem oldják meg a problémát, pl. csoportos átnevezés, speciális, szűrők segítségével történő kijelölések, mappa szinkronizálás, mappák összehasonlítása, stb. nem untatlak, plusz egy nagyon komoly kényelmi szempont, bosszantó ha a billentyűzetről folyton át kell tennem a kezem az egérre (lelassít).
Peace!
[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
Most natívan fut az XPEnology microserveren SD-ről, de elkezdtem agyalni, hogy inkább virtualizálnám. Igen ám, csak hogy már belaktam, szépen meg van a 4 HDD-s raid-em, tele anyaggal. Ha feltelepítek egy hypervisort (még nem tudom melyik lenne a jó, persze free-ben gondolokodom), akkor hogy tudnám megtartani a jelenlegi raid-et és a rajta lévő cuccokat?
-
poolbig
aktív tag
Feldobtam egy esxi-t, rá pedig megpróbáltam egy XPEnology-t. Nem tudom mit csináltam de azóta kifagy az esxi. Ha rákattintok az XPEnology virtualmachine-re az esxi-n belül, kiakad az esxi. Úgyhogy most jegelem egy kicsit a projektet, amíg nem szerzek be egy legalább 4 Tb-s hdd-t, hogy lementsem a raid-emet, meg egy ssd-t a vm-eknek. Akkor majd reboot.
[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
A létrehozott vm-nek az Xpenoboot-os sd kártyámat megadtam, majd elindítottam. De szerintem alapból egy csomó beállítást kihagytam, csak első próbálkozás volt. De ettől még nem kellene lefagyasztania az esxi-t, vagy legalább is engedhetné törölni a vm-et, de teljesen lemerevedik a rendszer, amint rákattintok a XPEn-es vm-re. Persze többször is újraindítottam már. Mindegy, lesz egy reinstall, aztán kezdem elölről.
-
poolbig
aktív tag
No, újratelepítettem az esxi-t, datastorage-t hoznék létre egy 320GB-os 2,5-es hdd-n, de "hard disk is blank." majd hibaüzenet. Nem tudja lekezelni a hdd-t? Hogy lesz így Xpenology VM-em.
-
poolbig
aktív tag
Nos az újratelepített Esxi után végre sikerült a HDD is blank problémát megoldani, sikerült datastore-t beállítanom, de továbbra is mindenféle hibaüzenetet dobált, többnyire connection problémák és egyebek. Úgy döntöttem, hogy (megint) újratelepítettem (most már nem a HP-s verzióval, hanem az eredeti vmware-essel), de most meg a korábbi telepítésben beállított datastore-t nem tudom törölni, mert "because file system is busy". Sírok.
-
poolbig
aktív tag
Nos, feltettem a gyári Esxi-t a HP-s verzió helyett, és láss csodát faja minden.
Elindul az XPneboot (végre) VM-em, de...
Szóval én nem a módosított IMG fájlt (amit konvertálunk VMDK-ba) használtam, mert nekem nem kell a QuickConnect, szóval én a honlapról letöltött VMDK-t adtam a VM-nek. Ez rendben is van. Elindul a VM, bejön, hogy indítás, vagy telepítés/upgrade. Ok, rányomok a telepítésre, lefut. Jöhet a Synology Assistant, meg is találja a "NAS-t", telepíteném a PAT fájlt, de a rendszerpartíció formázásánál (2. pont) leáll hibával. No, gondolom ez azért van, mert nincs alá téve (még RDM-ben) a majdani 4x2Tb-s raidnak való (korábbi natívan futó XPE alól áthozandó tömböm), hiszen a PAT telepítésnél ezekre a merevlemezekre írna valamit szegény. Jól gondolom-e azt, hogy mielőtt a PAT-ot feltelepíteném, oda kellene adni a VM-nek (ami ugye a boot-os vmdk-ról fut) a hdd-ket RMD-ben. Ez rendben is van, akkor amikor a PAT-ot nyomom az Assistantból, annak érdekében, hogy ne szervezze újjá a raid-omat, hanem megmaradjanak az adatok gondolom nem telepítést, hanem upgrade-et kellene választanom? Vagy valamit nem jól gondolok? -
-
poolbig
aktív tag
válasz atideath #4266 üzenetére
Nem akarom szét offolni a fórumot, de miután gondom adódott az XPEn bootolásával (ez ugye megoldódott), gondom lett az Esxi-n más OS-ek telepítésével. VM létrehoz, USB meghajtó hozzáad, szépen látja is, hogy mi van bedugva az USB-be (pl. Kingston), de disconnected a státusza, illetve indítom a VM-et, és nem akar arról bootolni (install usb lenne), csak a LAN-ról akar minden áron behúzni valami OS-t. Próbálkoztam ISO hozzáadásával, de azt sem látta a VM boot. Nem találom a beállítási lehetőséget. Ez olyan alap, de tegnap este már elvesztettem a motivációmat ezzel kapcsolatban és inkább lefeküdtem.
-
poolbig
aktív tag
válasz atideath #4271 üzenetére
Ebben is gondolkodtam, fel is másoltam egy kubuntu iso-t a datastore-ba (igaz a már kész boot pendrive-jaim akkor csak porosodnak majd), de nem jutottam el odáig, hogy rátaláljak erre a "Connect at startup" funkcióra, ez lesz a megoldás kulcsa. Köszi.
Azért valahogy csak megkeresem én ennek a lehetőségét (usb-boot), majd megírom, ha megtaláltam. -
poolbig
aktív tag
válasz atideath #4269 üzenetére
Nos a telepítés izgalmasra sikerült:
1. XPE VM bekonfig, VMDK betallóz IDE(0,0)-ra
2. Plusz 1 VHDD (10GB) IDE(0,1)-re
3. VM indít-> Install/upgrade kiválaszt
4. Synology Assistant indít, VM megtalál, PAT fájl betallóz, telepít, HDD-k formázása pipa ki
5, Konfigurációs fájlok írása (5. pont), újraindítást csinál.
No itt lett izgalmas, miután már egyszer végigcsináltam és nem sikerült innen a dolog, jobban odafigyel.
Miután a webes telepítő felületet is végig kattingattam, rájöttem, hogy a telepítés mindkét hdd-t felülírkálja, így a XPenboot-os vmdk-mat is ezért nem volt hajlandó felállni a rendszer a telepítés közbeni (5.pont) újraindítás után.
Ezért:
6. Miközben a telepítő visszaszámolt 600 sec-ről (továbbra is 5. pont), én vissza az Esxi-hez, Xpenology Vm leállít (szerencsétlen megint LAN-ról akart minden áron bootolni, mert már nem tudott a szétbszt vmdk-ról), a bántalmazott XPeneboot vmdk töröl, eredetivel visszaír, VM indít, indító menüből most már az indítást választva elindult újra az XPenboot.
7. Az Assistant újra megtalál VM, konfig fájlok írásának befejezése, pozitív visszajelzés a telepítésről.
8. Belépés Xpenologyba weben keresztül!
Ööm 'é bódottá!!
Most jön az RDM-es 4 db HDD átadása.
Erre kíváncsi leszek! -
poolbig
aktív tag
válasz poolbig #4274 üzenetére
Talán jól sejtem, ha IMG-ből csinálom a vmdk-t, beleírva, hogy a boot drive-ot ne lássa, akkor talán a boot drive-ot nem piszkálja meg, de legyen ez tanulság azoknak, akiknek nem kell QuickConnect és az eredeti vmdk-val próbálkoznak. Ja, csak én voltam eddig ilyen? Bakker!
[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
válasz poolbig #4274 üzenetére
Sikerült!
Meg volt az RDM-es felcsatolás, igaz nekem nem a "vml...." eszköznévvel sikerült elkészítenem az RDM-es vmdk-kat, hanem a "t10.ATA__stb." eszköznévvel, plusz szívtam egy kicsit, mire rájöttem, hogy az AHCI-t ki kellene kapcsolni és visszaállni a HPE Smart Array B120i SATA RAID Controller-re, de sikerült, látom az összes régi cuccomat.
Most a Tárolókezelőben még annyit kiír, hogy a rendszerpartíció elérése sikertelen, gondolom korábbi, még natív rendszerem rendszerpartíciója visít. A kérdés, hogy nyugodtan rákattinthatok a "Javítás"-ra?
Meg próbálom feltelepíteni az MC-t a Community-ből, de azt írja ki, hogy nem a Synology Inc. tette közzé a csomagot. Pedig a Synocommunity tanúsítványa bent van a helyén.[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
Mivel ebben a leírásban ([link]) kronológiailag később van az RDM diszkek hozzáadása, mint a Xpenology telepítése, így én is így tettem. Proxy2 javasolta a plusz hdd hozzáadását, miután gondjaim adódtak, és így működött. Az én hozzáállásomhoz is közelebb áll az, hogy az XPenology kapjon egy külön hdd-t, hogy feltelepüljön, és az adat lemezekre csak ne írjon semmit (bár a mellékelt ábra azt mutatja, ezt nem lehet megúszni). Így ezúton is köszönöm proxy2 segítségét.
Tehát valószínűleg mindenben igazad van.
De pont azért írtam le ezt az egészet, hogy hátha volt már valakinek hasonló figyelmeztető üzenete (mert egyébként minden tökéletesen működik). Nem mertem rányomni a Javításra, és még nem is fogok, mert sajna 3Tb-ot kellene legalább lementenem és ehhez nincs most még meg a backup kapacitás. Reménykedtem, hogy valaki felelősséggel vállalja, hogy ha rákattintok, nem vész el semmi.[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
Persze, amikor hálózaton keresztül tolok fel valamit, akkor TC-t használok. Akkor lenne jó (inkább gyorsabb), amikor magán a NAS-on belül másolok, vagy mozgatok valamit. Próbáltam hálózaton kívüli géppel, pl. egyik NAS mappából másikba mozgatni, és volt amikor egy pillanat alatt meg volt (gondolom csak a fájl indexét módosította a rendszer), de volt olyan, hogy elkezdet rendesen "hosszasan" áthelyezni több Gb-nyi adatot. Na ezt itt le is állítottam gyorsan. Nem tudom mitől függ az, hogy éppen melyik eset sikerül, biztosan van valamilyen magyarázata. Gondolom a másolás is gyorsabb ha a Xpenology-n natívan másolok egyik mappájából a másikba, mint, hogy külső gépről teszem ezt, a hálózat sebességének korlátait elszenvedve. De megoldódott ez a probléma, vígan használom SSH-n root-ként az MC-t. Szóval happy van.
[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
Nos igen, így kellene lennie, de...
Csak egy kötetem van.
TC, jobb és bal panel egy-egy NAS-on megosztott mappa.
Áthelyezés
Mit látok, elkezdi számolni a hátralévő időt, amíg elkészül, és nem is keveset írt ki. No itt lettem mérges.
Úgyhogy azóta nagy megelégedésre használom az MC-t.Mellesleg még atideath-nek is szeretnék köszönetet mondani a segítségért, hogy sikerült beüzemelni Esxi alatt az Xpeno-t.
[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
válasz szacsa88 #4289 üzenetére
No ezen épp a minap estem át én is. Nem csinálja meg a vmkfstools a RDM linkeket a vmdk-knak?
Én szívtam vele, mire rájöttem a szintaktikára. Nekem így sikerült legenerálnom a vmdk linkeket a HDD-khez: vmkfstools -z /vmfs/devices/disks/t10.ATA.....<-a HDD neve amelyet a vmfs/devices/disks mappában megtalálsz(a HDD neve után kell egy szóköz) '/vmfs/volumes/VMstore/Xpenology/RDMHDD1.vmdk' <-ez meg itt a saját store-od neve/Xpenology mappád a store-on/a leendő RDM hdd neve+vmdk kiterjesztés.
A másik, hogy én a microserver RAID vezérlőjét állítottam be bootnak, AHCI-vel nekem nem sikerült hozzáadnom az RDM-ket, és nem csináltam array-t a RAID vezérlőben, minek, az XPEno úgy is szoftveresen megoldja a raidet. De majd aki jobban ért hozzá, kijavít engem.[ Szerkesztve ]
-
-
poolbig
aktív tag
válasz parkasz #4298 üzenetére
Nos, én csak a saját esetemről tudok írni. Nekem natívan volt fenn az Xpeno, majd beraktam Esxi alá, tehát kvázi új telepítés történt. Probléma nélkül átvette az új telepítés a régi raid-emet, igaz az enyémben volt egy nagyon kicsi csavar, de működik. De lehet, hogy ezzel könnyebb, még nem próbáltam, csak találtam: [link]
-
poolbig
aktív tag
Nem. Konkrétan a vas (microserver) BIOS-sát, mert amíg natívan futott rajta, folyton beleirkált, és emiatt a microserver resetelte folyton a saját BIOS-át. Ez persze megoldódott egy itteni segítséggel, user profil-t mentettem a BIOS-ban, de most már Esxi-alatt fut, szóval remélhetem, hogy nem piszkálja a "vas" BIOS-át?
-
poolbig
aktív tag
Most jut eszembe, hogy ez a vezérlő csak Raid0 és Raid1-et tud. Nekem meg Radi5 kellene. Szóval ez a fizikai vezérlő átadás hogy is van? A HP Smart Array-ban beállított Raidet tudom átadni (esxi-ből) így az XPE-nek, vagy csak a vezérlőt, és az XPE megoldja azon keresztül a szoftveres raidet? Csak mert ha ez utóbbi, akkor pálya nekem, ha a hardveres raid megy át a XPE-nek a vezérlő átadásával, akkor ugrott a Raid5, ami nekem nem oké.
[ Szerkesztve ]
-
poolbig
aktív tag
MicroSD-ről fut az Esxi-m, ODD SATA porton lévő HDD-n vannak a VM-ek, a microserver négy dokkjában meg a XPE Raid5 SHR lemezei. Érdekelne, hogyan készítenétek biztonsági mentéseket a VM-ekről, és az Esxi-ről is, ha netán meghal valamelyik adattároló (MicroSD, VM-ek HDD-je) akkor könnyedén vissza tudjam állítani az eredeti állapotot?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest