Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz hackeeeee #92056 üzenetére

    A vásárlást valóban bizonylattal (számla) kell igazolnod, de a jótállás és szavatosság mindig az átvétel vagy az üzembe helyezés napjától indul, nem a számla kiállításától. Így ha a futár hozza, akkor a futárnál aláírt dokumentum igazolja a jótállás érvényességi idejének kezdőnapját.

    A Ptk. szerint a szavatosság minden cserélt alkatrészre újraindul, ha az egész gépet cserélték, akkor értelemszerűen az egész gépre.

    "Az új PTK. szabályozására figyelemmel nem csak az egész dologra vagy jelentősebb részére kezdődik újból a kellékszavatossági igény elévülése, hanem a dolognak a kicseréléssel vagy a kijavítással érintett (bármilyen) részére is." - [link]

    Persze az más történet, hogy a jótállást és a szavatosságot nem illik összekeverni. A fogyasztó részéről a jótállás ideálisabb, mert annak időtartama alatt vélelmezni kell, hogy a hiba (vagy az azt előidéző körülmény) már a készülékben volt a megvásárlás pillanatában, a szerviznek kell bizonyítania ennek ellenkezőjét. A szavatosság alatt viszont a fogyasztót terheli a bizonyítási kötelezettség.

Új hozzászólás Aktív témák