Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz lugosi #60088 üzenetére

    Lejárt közben a szerk.idő., tehát ennek a bővebb kifejtése.

    Kb mindenben. Ez az én véleményem úgy hogy párhuzamosan használom a két rendszert.

    De hogy ne tűnjön trollnak a dolog, írok pár konkrétumot, ami bő egy havi párhuzamos használat mellett felmerült:

    - testreszabhatóság: nem a launcher, meg hogy hogy néznek ki az ikonok, és mi a háttérkép. Például alternatív billentyűzet, swiftkey, swipe. Automatizálhatóság különböző appokkal.

    - alkalmazáskínálat: magyarázatra nem szorul.

    - support: mivel pár tíz (száz) millióval több android felhasználó van, ezért a mögötte álló "önkéntes support" (fórumok, megoldások stb) sokkal bővebbek. Eddig andriodon nem ütköztem olyan hibába vagy korlátba, amit 5 perc (nem túlzok) google keresés nem oldott volna meg.

    - mögötte álló szolgáltatások: google play zene, filmek, könyvek (nem tudom az ms-nek van-e ilyen vagy csak nálunk nem elérhető), google maps vs bing maps (direkt nem csatolok vagy linkelek bing mapset lejárató példákat mikor egy város szerinte nem ott van, ahol van), youtube - persze ezek nagy része nem fair, mert a google kezében van, de az ms-nek nincs minőségben egál alternatívája.

    - kezelőfelület: alapvetően el lehet lenni a csempékkel és nincs velük különösebb bajom, sőt tök ötletes ahogy egyben ikon és widget is lehet tulajdonképpen, de az androidos widgeteket még látótávolságra se közelíti meg.

    - böngészési élmény: most komolyan, ez a mobil IE tényleg ennyire képes? Egy csúnya vicc. Az asztalit se szeretem, sokszor egy weblapot mire megnyit, addig firefoxban már be is zártam a böngészőt, mert rég elintéztem amit akartam. A mobil IE ennél is rosszabb, iszonyatosan lassan jeleníti meg a lapot (példának nem kell nagyon render-igényes lapot mondani, PH mobil oldala, egymás mellé teszem a Z3-am a chrome-mal és a 1520-am az IE-vel, és nem hiszem el, hogy ennyire lassú). Azon kívül bugos is. Hetente-kéthetente egy ilyen totálisan egyszerű oldal, mint egy fórumoldal 20 hsz-szel mobil nézetben itt, hibásan jelenik meg a mobil ie-ben (oldal több részét egymásra rendezi, vagy az oldal közepe nagy fehér négyzet, hiányzik) újra kell tölteni. A kurrens böngészők közül a leggyengébbnek tartom a mobil ie-t, ami önmagában abszolút nem lenne gond, csak nincs se chrome, se firefox wp-re (nyiván az Ms is érezte a különbségeket és nem engedi fel a store-ba?). Lehet, hogy a windows-fetisiszták megharagszanak, de az ie mindig, minden időben gyengébb, elmaradottabb volt mint a konkurrens (ingyenes) megoldások (desktopon).

    - a platform jövője: bízunk benne hogy az MS megy tovább az úton, az androidnál nem bízunk benne hanem teljesen egyértelműnek tartjuk, lévén egy piacvezető pozíciót nem valószínű, hogy eldobnak.

    - bosszantó hiányosságok alap dolgoknál: csak egyik volt pl, amit az elmúlt napokban írtam, hogy az MS megoldásaival kb úgy tűnik lehetetlen több doksit csatolni egy emailhez (ahogy írtam, minden egyes eleme a láncnak MS ökoszisztémán belüli: felhő, mail szolgáltatás, mail kliens, felhő kliens, file formátum, telefon), míg ugyanez androidon röhögve működik, akár az ms ökoszisztéma darabjaiba is beépülve. Másik érdekesség, a mail kliensben meg akarod nézni az elküldött levelet. Tegyük fel, hogy nem válaszoltál egy bejövőre, hanem egyszerűen írtál egy mailt. Egy normális email kliensben ez adja magát, nem probléma. A WP megoldás, megnyitod a levelezőt, látod a bejövőket. Alul a ... menüikon, mappák, sent items. A poén az, hogy egyáltalán nem intuitív, magamtól rá nem jöttem, hogy így találom meg az elküldött leveleket, mert nincs semmilyen mappanézet mint egy normális levelezőben, úgy kellett utánakeresni, hogy hogy lehet megtalálni. És a használat előrehaladtával csak szaporodnak az ilyen "megoldások".

    - további apróságok, nem tudsz olyan számra sms-t küldeni, ami nem úgy van benne a telefonkönyvben, hogy mobil. Ha pl egy barátom magán számát mint mobil, a céges mobilját mint munkahelyi vettem fel (én pl így csinálom mindenkinél) akkor a "munkahelyi" számát nem tudom kiválasztani, hogy sms-t küldjek rá. Hogy írok rá sms-t: megnyitom a kontaktot, kijelölöm a számát, copy, üzenetek, címzettnél a szám paste - és már be is adja a kontaktot, tehát tudok a "munkahelyi" számra sms-t küldeni, de milyen körülményesen. Az ilyen kis megoldásokból is biztos hogy több lesz minden hónapban, amit felfedezek a telefonban.

    Az ilyen átgondolatlanságok és bosszantó hülyeségek több évi android használat után látva a másik platformon elképzelhetetlenek. Vagy, ha mégis f.s e tekintetben androidon a gyári megoldás, akkor jönnek kábé ezren és írnak alternatívát. Nem jó a gyári billentyűzet (pl samsung)? Tessék, swiftkey, brutál jó alternatív billentyűzet, magyar prediktívvel (is, meg csillió másik nyelvvel). Ja, androidon működik az, hogy diktálsz magyarul egy emailt, wp-n lesz olyan frissítés egyszer, amikor fog? Ez a cortana talán előjön, ha nyelvet és régiót átállítod angolra. Akkor már van "quiet hours'. Több androidos telefonon ez alapból van (blokkolás üzemmód pl gyárilag samsungon) de az automatizálhatóságnak köszönhetően olyan ingyenes megoldást választasz rá, amilyenhez éppen kedved van. Az MS-nél úgy gondolták, hogy ez csak angol nyelvterületen érdekes feature.

    Látod nem az a baj több dologban, hogy több száz emberórás leprogramozás hiányzik, hanem egy kapcsoló a kódban enable/disable, pl az SMS-kérdés. Miért nem jelenik meg más számok alatt, hogy sms küldése, mint a mobil?

    Szóval szerintem irtó komoly hiányosságai vannak a wp-nek ha már konkrétan ezt hoztad fel, az androiddal szemben, de gyakorlatilag minden más (általam eddig használt) mobil oprendszerrel szemben (ezek: ios, android, BB OS 10). Egyedül a BB OS 10, mint elterjedtségben még a wp-t is alulmúló rendszer az, ami a fent felsoroltak közül pár dologban még a wp alá megy, de összességében nem tartom rosszabbnak. Pl a mail kliense (már ha a hubot egyáltalán kliensnek lehet nevezni), egyszerűen zseniális, kb az összehasonlítás a wp mail-jéhez képest meg sem tehető igazán, nem tudok jó hasonlatot mondani. A BBOS 10 gyári böngészője sírva fakadna, ha egy percig olyan bénának és butának kellene tettetnie magát, mint amilyen a mobil ie a saját csúcsformájában. És ne feledjük, hogy akkor még az elterjedtségben hasonló, bár a wp-nél kevésbé elterjedt rendszerhez hasonlítottam csak. Egyedül talán app-kínálatban csúszik alá egyértelműen a wp-nek, "cserébe" pl ott van a valós multitaszk. Tehát ha a piac által rendkívül leértékelt platformhoz hasonlítom a wp-t és nem a legelterjedtebb androidhoz, akkor abban a ligában pár dologban állja a versenyt, de jópárban nem.

    Így az a kijelentésed, hogy te pl. tényleg nem tudod, hogy mi az amiben sokkal többet nyújt az android, az vagy bődületes ismerethiányból, vagy mérhetetlen fanboyizmusból táplálkozhat csak.

    Bocs, ha hosszú lett.

Új hozzászólás Aktív témák