Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Segítséget kérnék annak eldöntésére, hogy hibás tápot kaptam, vagy én voltam nagyon hülye, mikor beüzemeltem.

    Adott egy Gigabyte GA-990FX-D3 alaplap 4db Radeon 290 VGA-val, amiken fejenként van egy 6 és egy 8 tűs PCI-E tápcsatlakozó.
    Emellé jön két darab CoolerMaster GX 750W táp, amiken fejenként van négy-négy darab 6+2 tűs PCI-E tápcsatlakozó.

    Az egyik táp 4+4 CPU táp és ATX csatlakozóit rákötöttem az alaplapra, a másik táp ATX csatlakozójában összekötöttem a megfelelő két tűlukat, hogy bekapcsoljon (persze ha majd ráadom a 220V-ot, ami az alábbi szerelési lépések közben még nem volt rajta).

    Aztán itt jön az a rész, ahol talán nagyot hibáztam:

    Körbementem az egyik táp (amit az alaplapra is rákötöttem) mind a négy darab PCI-E tápcsatlakozójával mind a négy kártya 6 tűs csatlakozóján, aztán a másik (a kényszerítetten bekapcsolódó) táp mind a négy PCI-E tápcsatlakozójával mind a négy kártya 8 tűs csatlakozóján.

    Először a kényszerített kapcsolásúnak adtam áramot, majd mikor nyugtáztam, hogy elindult a ventilátora (csak úgy szép lassan) annak is, ami az alaplapra lett rákötve, utána bekapcsoltam a gépet.

    Mikor felállt az OS, akkor elkezdtem használni a kártyákat. Elmentem enni valamit, és mire visszamentem az fogadott, hogy a program leállt, az a táp, amelyik nincs az alaplapra kötve annak már nem forog a ventilátora, de meleg a burkolata, amelyik pedig az alaplapra is rá van kötve, az dolgozik tovább (forgott minden VGA hűtője, villogott az ethernet LED az alaplapon, stb).

    Azt hittem talán nem jól érintkezik a kényszerítetten kapcsolt táp huzala. Mikor megszakítottam és visszaillesztettem, akkor kattant a táp, de nem indult el a ventilátora. Elvettem róla a 220V-ot, és ha azóta visszaadom neki, akkor leveri a biztosítékot a villanyóranál.

    Elképzelhető, hogy mind a 4 videókártya egyedül a most már halott tápról szerette volna megkapni a 250W TDP-jének a nagyobbik részét? Lehet, hogy azok gyakorlatilag csak az egyik PCI-E csatlakozóról kapják az áramot, a másik pedig tényleg szó szerint csak dísznek van? Vagy hogy valamilyen vezérlés oldja meg, hogy először csak az egyik csatit terheli, és a másikhoz csak tartalékként nyúl?
    (Ilyesmire nem is gondoltam akkor, pusztán kényelmesebbnek éreztem így a dolgot, hogy gyorsan letudtam a 6 tűseket, amiknél nem kellett külön beigazgatni a +2 pótléktűt...)

    Szóval melyik a valószínább, hogy én égettem le a tápot a helytelen kábelezéssel, vagy inkább a táp lehetett hibás?

    Ami problémássá teszi a kérdést, az az, hogy csak magánszemélytől vettem őket "1 hét próbagarancia" feltétellel és nem akarok vitát, ha nem lehet egyértelműen eldönteni a kérdést. Ha az itteni "okos emberek" azt mondják követeljem vissza a pénzt, akkor úgy teszek, ha azt hogy én vagyok a hülye, aki felhasználói hibából leégetett egy tápot, akkor elfogadom, hogy így van... :R

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák