Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

(#1) robika88

robika88
(tag)

azért lett 115gb mert itt is lettek silány cellák vagy ez hogy jött:D?
gondolom ez sem fogja megváltani a világot az árával:(
egyik gyártó elszánhatná már magát, hogy kilép a kartellből és jó árasítva elkezdi értékesíteni az ssd-ket amivel jó hírnévre tenne szert és még szépen le is fejné az ssd-ért sóhajtozó piacot és ezzel a lépéssel szépen kivenné a többi gyártó szájából a kenyeret ha nem adnák reális áron:)

(#2) Ősember válasza robika88 (#1) üzenetére

Ősember
(PH! addikt)

a 120gb-os phoenix pro-hoz képest kb 15%-al olcsóbb ez a változat :) elvileg a 25nm-re való átállás miatt kellett 115gb-ra váltani a méretet, pontosan nem tudom mi a technikai háttere a dolognak :B

[ Szerkesztve ]

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#3) Ł-IceRocK-Ł válasza Ősember (#2) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

váraható kisebb verzió? pl 90 vagy 60 Gb körül?

"... erő, nyomaték, jajj szüzanyám hol a fék..." - WRX Sti. Impreza. Subaru. --> I'm lovin it. <3 |" A gravitáció nem ötlet, hanem természeti törvény, amely ellen fellebbezésnek helye nincs."

(#4) lujó55

lujó55
(őstag)

á, nő a kapacitás! bravó! :C még azt kéne elérniük, hogy arányosan csökkenjen az ár és akkor nagy biznisz!

Nem bizniszelek pattanásos milliomos gyerekekkel, akik maguk sem tudják mit akarnak!

(#5) Ł-IceRocK-Ł válasza lujó55 (#4) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

lenne nekünk. nekik nem:D

"... erő, nyomaték, jajj szüzanyám hol a fék..." - WRX Sti. Impreza. Subaru. --> I'm lovin it. <3 |" A gravitáció nem ötlet, hanem természeti törvény, amely ellen fellebbezésnek helye nincs."

(#6) vinibali válasza robika88 (#1) üzenetére

vinibali
(senior tag)
LOGOUT blog

valószínűleg gyárilag lefedtek valamekkora kapacitás a level wearing miatt

BIOS ÍRÁS ÉS TÁPEGYSÉGEK!

(#7) Ősember válasza Ł-IceRocK-Ł (#3) üzenetére

Ősember
(PH! addikt)

mindenképpen jönnie kell, mert a gyárak egyre kevesebb chippet gyártanak 35nm-en és átállnak a 25nm-re, amire ez az evo széria épül :K az összes többi ssd gyártónál is jön majd az átállás, a kérdés az, hogy csinálnak-e ők is külön névvel ellátott szériát, ami nem is feltétlen indokolt döntés tekintettel arra, hogy ezek még az elődök vezérlőjét használják.

[ Szerkesztve ]

______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!

(#8) Ł-IceRocK-Ł válasza Ősember (#7) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

és ez befolyásolja hogy milyen méretben adnak ki ssd-ket? vagy úgy érted hogy a maradék csippeket eladják az újítás előtt, és ezáltal várható különböző méretben.

az előző verziók vezérlőivel sem kell szégyenkezniük sztem.

[ Szerkesztve ]

(#9) Ősember válasza Ł-IceRocK-Ł (#8) üzenetére

Ősember
(PH! addikt)

a mostani készleteket nyilván kiürítik és utána már csak a 25nm-esek lesznek :K de szerintem a régebbiek eladásával párhuzamosan már megjelennek az új szériák is több méretben. remélem így válaszoltam a kérdésre :D

nem is szégyenkeznek, hiszen ugyan az a vezérlő kerül ezekbe is ;)

(#10) Ł-IceRocK-Ł válasza Ősember (#9) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

értem. bizakodva várjuk őket. remélem a nyári fizuból be tudok újítani egyre. :K

(#11) Ősember válasza Ł-IceRocK-Ł (#10) üzenetére

Ősember
(PH! addikt)

addigra már az új sandforce széria is piacra kerül és várhatóan az is lentebb tolja az árakat valamennyivel ;)

(#12) Ł-IceRocK-Ł válasza Ősember (#11) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

na ez jó hír! a kingston ssd-kről tudom hogy jók. a g-skillekről nem nagyon hallottam felhasználói véleményt.

(#13) szki válasza Ősember (#2) üzenetére

szki
(őstag)
LOGOUT blog

34nm-es élettartama hosszabb (51 nm-esé még hosszabb). Míg a 25nm-eset olcsóbb előállítani a gyártónak, de rövidebb az élettartama, azaz kevesebb újraírást bírnak a cellák. Látható, hogy az új firmware-ekbe már csökkentették felére emiatt a cell wearing küszöb számot is (Indilinx Barefoot vezérlősöknél biztosan):(
Feltételezem, hogy az SSD formázható méretét azért csökkentették, hogy a belső wear levellingnek több hely jusson, azaz így próbálják picit kímélni az össz cellák élettartamát az újraírásoktól.
Szóval én nem lelkesedek annyira, hogy csökkentik a lapka csíkszélességét, mert csökken a várható élettartam. Akkor lenne ez pozitívum, ha az ára is felére csökkenne, hisz a gyártás is olcsóbb.

Én magam egy Crucial 64GB-osat használok 20 hónapja. Ez még 51nm-es, de 5 év gyártói garit adtak rá. Mostanában van 5 éves garival SSD?

[ Szerkesztve ]

(#14) Ł-IceRocK-Ł válasza szki (#13) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

én random keresgéltem egy webshopban, és találtam 5 év garisat.

(#15) yakuza.tora válasza szki (#13) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

Sőt, mintha olyat is olvastam volna, hogy a 25nm-es SSD esetén a szabadon hagyandó területnek is nagyobbnak kell lennie!
Én is töröm a fejemet, hogy rendszernek + pár proginak veszek egyet, de tele vagyok kétségekkel:
- a 25nm-es verziókkal inkább nem próbálkoznék,
- 64GB alatt nem igazán tartom okos húzásnak, a 128GB viszont meglehetősen drága dolog,
- ráadásul azt sem tudom, hogy melyik típus (és melyik vezérlő) lenne a jó választás...
:U

Alléz Olympique de Marseille!

(#16) Ősember válasza szki (#13) üzenetére

Ősember
(PH! addikt)

kétségtelenül hosszabb az élettartama a nagyobb csíkszélességgel készült chippeknek, de ennek a gyakorlati hatásaira csak később derül fény. emlékszem régebben ment a fesztivál az mlc vs slc miatt is és mi lett belőle... :))
ráadásul az új ssd-kre is 3 év gart vállalnak, mint az elődökre, tehát ha tényleg drasztikusan csökkenne az élettartamuk az új szériáknak a technológiaváltás miatt, akkor azt valószínű nem tudnák szimplán -5gb formázható tárkapacitással megoldani.
ennek fényében az ~5% tárhely veszteség mellé párosuló ~15% árcsökkentés igen is előrelépés :B

[ Szerkesztve ]

(#17) Ł-IceRocK-Ł válasza Ősember (#16) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

a -15% nem kevés. főleg ha az ssd-k tartósnak mondható árait vesszük figyelembe.

(#18) Dr. Akula válasza yakuza.tora (#15) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Mivel SSD-t nem tárolásra vesz az ember, csak C:\ meghajtónak, ezért a tarttósság nem nagyon szempont. Addig kibírja mint egy vinyó amit 0-24-ben reszelsz.

Samsung Galaxy S2 - ThinkPad X220 - Core i7-3770, Corsair Dominator GT 16 GB / 2133 MHz / 9-11-10-27 2T, ASUS Sabertooth Z77, Radeon 7970 CF, Intel X-25M G2 160 GB, X-Fi Titanium HD

(#19) Morden24 válasza Dr. Akula (#18) üzenetére

Morden24
(PH! félisten)
LOGOUT blog

A tárolásra vételnek elsősorban nem az élettartam az akadálya :D

Sectumsempra - For Enemies

(#20) yakuza.tora válasza Dr. Akula (#18) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

"Mivel SSD-t nem tárolásra vesz az ember, csak C:\ meghajtónak, ezért a tarttósság nem nagyon szempont." - Nálad...

(#21) bteebi

bteebi
(senior tag)

Ha már kisebb csíkszélesség, akkor lehetne nagyobb a sebessége (jobb vezérlő), és lehetne rajta SATA3 csatlakozó. Így se rossz persze, már ha majd jó áron fogják mérni :).

Te is fiam, Bluetooth?

(#22) bteebi válasza Dr. Akula (#18) üzenetére

bteebi
(senior tag)

Minden bizonnyal kibírja addig, de ha jól telepakolod adattal, és nem hagysz rajta elég üres helyet, akkor baromira be fog lassulni. Nekem a 60 gigás SSD-mnek kb. a fele szabad, és 64 bites Win7 mellett a TRIM ellenére is sokat lassult már... persze még így is sokkal gyorsabb, mint egy winchester.

A tartósság egyébként nagyon is szempont, rendszermeghajtónál is, de minden más területen is. Az adatvesztés nem jó dolog, legyen az bármilyen kevés is (idő, pénz, esetleg pótolhatatlan adatok, ha peches/hülye voltál...). Amúgy nem azért nem vesz még senki se háttértárnak SSD-t, mert "megbízhatatlan" (nem az), hanem mert fajlagosan saccra vagy 100-szor drágább lenne, annyit meg azért nem ér meg a hangtalan működés, a jóval rövidebb elérési idő (pl. videolejátszásnál) és a kisebb fogyasztás :))

Összehasonlításképp: egy 2 TB-os winchester ma már 19k alatt kapható, míg a legolcsóbb 512 gigás SSD is 315k - abból kell még 3, szóval tévedtem, csak kb. 66-szor olyan drága.

Te is fiam, Bluetooth?

(#23) Ł-IceRocK-Ł válasza Morden24 (#19) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hanem mondjuk mert kb fél millába kerül az 512 Gb-os. legalábbis elég hátráltató indok.

Dr.Akula: tegyül fel veszek egy SSD-t egy 64 Gb osat most 35 körül (csak rámondtam egy árat) azért elvárja az ember hogy 3 év gari után ne rögtön dobja fel a talpát nem?

(#24) Morden24 válasza Ł-IceRocK-Ł (#23) üzenetére

Morden24
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Hát erről beszélek :D

Sectumsempra - For Enemies

(#25) szki válasza Ł-IceRocK-Ł (#23) üzenetére

szki
(őstag)
LOGOUT blog

20 hónapos Crucial SSD-m ma:

És így nézett ki 2 hónapja:

A trükk ott van, hogy az Indilinx Barefoothoz kiadott 2011.01. havi fw-ben módosították a cellák újraírhatóságát 10000 ciklusról 5000-re. Akkor 57%-ról 14%-ra esett le kondicíó:)Sőt április elejére már 0%-ra. Aztán hopp! Újra 100% lett.

Közben az SSD ugyanúgy éli világát, és szarik mindenre. Megy mint a szél, és semmi baja:)
Ja, és ez 51nm-es, de a friss fw. nem válogat csíkszélesség között, és nem érdekli, hogy ennél 2x-3x több újraírás lehet, mint a 25-34nm-eseknél:)

Sajna a 0%-osról nem csináltam képet, pedig nagyon mókás volt. Amúgy 0% kondinál sem lett read only a drive, hanem kb 24-48 órát volt 0%-on, és utána lett 100%.

[ Szerkesztve ]

(#26) Ł-IceRocK-Ł válasza szki (#25) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Na ilyet sem látta még, mindenestre köszi. A felhasználó tapasztalat, az felhasználó tapasztalat. :K

(#27) yakuza.tora válasza szki (#25) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

Érdekes.
Mint hozzá nem értő azért megkérdezném, hogy minek van jelentősége? A szoftver által kiírt health és cell wearing adatoknak, vagy a tényleges állapotnak? Számomra nyilván a tényleges állapotnak. Namármost ha egy firmware frissítés ilyen eredménnyel (is) jár, akkor a valós adatok és állapot hogyan követhető nyomon? :F

(#28) szki válasza yakuza.tora (#27) üzenetére

szki
(őstag)
LOGOUT blog

A cell wearing adatnak van jelentősége. De ez is átlagos érték, azaz van olyan cella, ami csak 432x volt újraírva, míg van olyan, ami akár 28420x. Ez így néz ki a CrystalDiskInfoban:

A lényeg, hogy még nincs olyan sok felhasználói tapasztalat. Vélhetően bírják ezek az SSD-k a 10-20000-es újraírást. De egyre lassulnak gondolom. Persze ezt nem lehet észrevenni a mindennapos használat során.

[ Szerkesztve ]

(#29) Ł-IceRocK-Ł válasza szki (#28) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Úgytudom ennek mérséklésére és elosztására találták ki a TRIM-et , vagy nem?

(#30) szki válasza Ł-IceRocK-Ł (#29) üzenetére

szki
(őstag)
LOGOUT blog

Így van. Működik is, de mégis.

(#31) yakuza.tora válasza szki (#30) üzenetére

yakuza.tora
(PH! addikt)

...vagy mégse! :DDD
Na ezért izgalmas, hogy az új chipek már lényegesen kevesebb törlési/újraírási ciklust bírnak.

(#32) Ł-IceRocK-Ł válasza szki (#30) üzenetére

Ł-IceRocK-Ł
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az hardwer varázsa :D

(#33) Dr. Akula válasza Ł-IceRocK-Ł (#23) üzenetére

Dr. Akula
(PH! addikt)

Nem mondtam hogy jó ha rögtön kifingik. De nem kell attól parázni hogy ez hamarabb megtörténik mint egy vinyónál. De ha mégis, akkor se a fontos adataid fognak veszni, mert nem ezen tárolod. Ráadásul egy vinyót elég egyszer leejteni, onnantól már nem kell aggódni hogy alapból mennyi időt bírt volna ki bad sector nélkül.

Samsung Galaxy S2 - ThinkPad X220 - Core i7-3770, Corsair Dominator GT 16 GB / 2133 MHz / 9-11-10-27 2T, ASUS Sabertooth Z77, Radeon 7970 CF, Intel X-25M G2 160 GB, X-Fi Titanium HD

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.