Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CoroStar86

    aktív tag

    Cirka 2 hét használat után úgy érzem, én is megosztom a Nagyérdeművel a tapasztalataimat az új Sony Xperia S-em kapcsán, így talán segíthetek azoknak, akik most állnak telefonvásárlás előtt, de még nem tudtak dönteni. Előre is elnézést kérek mindenkitől, hogy akarva-akaratlanul is az előző telefonommal, egy Samsung Galaxy S-el fogom összevetni a készüléket, de több, mint másfél évig használtam nagy megelégedéssel a dél-koreai gyártó egykori zászlóshajóját, így az összehasonlításhoz nekem ez az alap.
    Kezdjük a legelején: mi alapján döntöttem a készülék megvásárlása mellett? Elsősorban SGS3-mal szerettem volna leváltani az SGS-t, de miután május harmadikán bemutatták, a bárminemű egyéniséget nélkülöző és amúgy is teljesen érdektelenül kinéző telefon nálam egyből kiesett, a bika hardver ellenére is. Az eye-candy funkciók nálam különben sem játszanak szerepet, a négy mag mókusvakítás (jelenleg még a két magot sem használja ki a programok zöme... :U ). Aztán megnéztem a HTC One X-et is, ami ha nem is lényegesen, de jobban néz ki az SGS3-nál, ennek ellenére még mindig nem kelti bennem egy modern, minőségi telefon képét (apropó - kép: mindkét telefonban elég közepes a kamera minősége). Mindezek után egy barátom hívta fel a figyelmemet a SXS-re, ami a tesztek alapján nagyon szimpatikus volt eddig is, de valahogy kiment a fejemből a létezése. A képek alapján azonnal a fehér változat mellett tettem le a voksom, egyszerűen egy hihetetlenül elegáns, modern, profi készülék benyomását kelti, vétek hozzá bármilyen tokot használni (én is csak meló közben teszem rá, aztán rögtön lerángatom róla... :) ). Pár nap múlva az MM-ben élőben is megtekintettem, rá egy hétre megvettem.

    Németországban vásároltam meg, nem járt hozzá sem HDMI-kábel, se törlőkendő/külön védőfólia, viszont kaptam hozzá két NFC SmartTag-et és 2 év gyári Sony garanciával adták. A hátlap alatt 12W13 áll, a képernyő sárgulásának nyoma sincs, bár 41 fok fölé még nem tornáztam a teló hőmérsékletét és az is csak pár percig tartott.

    Külső: nem kívánok további ódákat zengeni az SXS kinézetéről. Bár fémnek nyoma sincs, mindennek teljesen minőségi a tapintása, anyaghasználata. Kisebb recsegéseket csak akkor lehetett produkálni, ha nagyon nyomorgattam szegény telefont, nagyon kicsi illesztési hézag csak a mobil legtetején, a kamera felett található, de ez annyira minimális, hogy akár dizájnelemnek is felfogható. :DDD Egyéb, mások által tapasztalt illesztési/anyaghibát abszolút nem tapasztaltam. Picit nehéz a kicsike, a méretét viszont pár nap alatt meg lehet szokni.

    Kijelző: a telefon egyik (számomra) legellentmondásosabb pontja. Felbontás HD: nagyszerű. A képpontsűrűség ver minden eddigi telefonkijelzőt: tökéletes. A színkezelés Bravia Engine-nel kiegészítve bámulatos... lenne. Ha a fekete szín nem lenne sötétszürke. :( Mint említettem, Galaxy S-ről jövök és az AMOLED-kijelző feketéjéhez képest a Sony TFT-LCD-je által kreált fekete nagyon nem az igazi, még bő két hét után sem tudtam megszokni, akárcsak a gyenge betekintési szöget. Csak és kizárólag szemből ad színhű képet, oldalról is nagyon jól lehet látni a kijelzőt, csak hát a színek... Olyan ez, mint a televízióvásárlás: ha valaki próbálta már a plazmát, sosem térne vissza LCD-re. Ezért vásárlás előtt mindenképpen nézzetek rá a kijelzőre, ha AMOLED-ről jöttök (aki nem hiszi, miről beszélek, nézze meg a Prometheus trailerét SXS-en aztán egy AMOLED-es ketyerén. Le fog esni egyből.)! Hatalmas pozitívum viszont, h tűző napsütésben is tökéletesen olvasható a képernyő, 60-70%-os fényerő mellett is!
    Hangminőség: a hangszóró hangereje piszok nagy, csak éppen mélyet nem sokat tartalmaz, az xLoud-technológia ellenére sem. Gyári fülest nem próbáltam, én egy Xears TD4 Blackwooddal használom, a hangminőség tökéletes, minden tartomány a helyén van, a mély is dübörög, a hangerő viszont éppen hogy csak elegendő (az SGS Voodoo Sound-os megoldásával szemben).

    Szoftver: teljesen gördülékeny, csak minimális akadást lehet néha tapasztalni (mint bármelyik csúcs telefonnál...). Bár még csak GB, 1-2 héten belül érkezik az ICS-frissítés rá. A leglényegesebb dolog az oprendszerrel kapcsolatban, hogy szinte az összes alapprogram (tárcsázó, üzenetkezelő, billentyűzet, kamera, stb.) teljesen megfelelő, minden felhasználó igényeit kielégíti. A rendszer gyári Sony felülete is igen tetszetős, én se főzött ROM-ot, sem külön launchert nem használok.

    Kamera: na igen, a kamera. Döntő szerepe volt a vásárlás szempontjából. Remek minőségű képeket lehet vele csinálni, az auto beállításokat viszont csak napsütésben erőltessük, félhomályban, vagy sötét szobában már kézi beállításokat kell alkalmaznunk, ha minőségi képeket szeretnénk készíteni. Higyjétek el, megéri vele babrálni, nekem vaksötét szobában sikerült olyan képet készítenem, amiről az ismerőseim meg voltak győződve, hogy déli napsütésben csináltam. A videófelvétel is nagyszerű, bár messze nem tökéletes, néha 10 másodpercet is vacakol a fókusszal, plusz néha eléggé tud remegni a kép felvétel közben. A legtöbb mobil rögzítési minőségét azért még így is übereli, szvsz csak a Nokia N8 veri egyértelműen (meg persze az új PureView, de hát ezt a Symbian miatt inkább ne is erőltessük... ;] ).

    Akkumulátor: a legtöbb okostelefon egy napig bírja maximum (ha használjuk is, nem pedig az éjjeliszekrényen lapít), ez alól az SXS sem kivétel. Aktív használat mellett estére már a töltőre kell dugni. Laptopról 3-4 óra is lehet, míg feltöltődik, hálózatról ez másfél-két óra, inkább az utóbbit erőltessük.

    Megérte-e lecserélni a telefonomat Galaxy S-ről Xperia S-re? Igen. Még annak ellenére is, hogy nem igazán futtatok rajta olyan programot (gondolok itt elsősorban a játékokra), amik a hardveres többletet kihasználnák. Hogy miért? Egyszerűen egy teljesen más életérzés, modoros, elegáns, egyedi, nem szaladgál vele minden második ember. Akinek Antutu- és Quadrant-pontszámokra támad erekciója, az ne ezt a telefont válassza. De akinek minőségi, egyedi, megbízható okostelefon kell remek kamerával és felhasználói élménnyel, plusz nem zavarja, hogy nem a három óra húsz perccel ez előtti csúcstechnológia van benne, az egészen nyugodtan vegye meg, nem fog csalódni. Ja, és szigorúan a fehéret...! :C

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák