Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • karldergroße

    senior tag

    Úgy érzem, eljött az idő, hogy írjak egy összbenyomást a Belle-ről, így egy hét alapján. Nehéz egyértelmű véleményt megfogalmazni, van, ami sokkal jobb lett, van, ami csak kicsit, de van, ami sokkal rosszabb az Annához képest. Ezért végigmennék a különböző „témakörökön”, és -5…0…+5 közötti pontszámmal minősítem, hogy jöttek be az adott újítások.

    1.) Főképernyő, widgetek: A főképernyők száma 6-ra bővült, "örülhetünk" tehát. Megközelítettük a 8 androidos főképernyőt. De ennyi főképernyőnek csak akkor van értelme, ha bármelyiket azonnal elérjük. Az annás telefonokon még a képernyő aljának közepén történő nyomkodással is lehetett váltani a három képernyő között, itt csak húzással lehet. Ennek a lehetőségnek a megszüntetése agyament volt. Gondoljuk csak végig: ha valaki mind a 6 főképernyőt használja, az elsőről a negyedikre minimum három mozdulattal jut el. Én bármelyik programomat elérem két bökéssel: 1) be a menübe (ott 12 db tematikus mappa található, szép foldericonos „annaformájú” ikonokkal), tehát még egy nyomás a megfelelő mappára, és megvan a program. Sokkal egyszerűbben, mintha mindent kitennék valamilyen főképernyőre, és az első oldalról a negyedikre kellene navigálnom. (Az egész belle-én egyébként érezhető, hogy a stupid rétegnek próbált kedvezni, azoknak, akik nem tudják, mi a könyvtárstruktúra, nem tudják, hogyan csoportosíthatnának dolgokat, csak mindent kiraknának a kezdőlapokra, éppúgy mint az a júzer, aki a Windowsban mindent az asztalán tárol, olyat is ismerek, aki ilyenkor 150 ikon között bogarászik…) A főképernyők persze kitörölhetők, nekem is csak azért van három, hogy egyik lányom se sértődjön meg, mindegyiknek jut egy-egy fénykép. Viszont a widgetek nagyon bénára sikerültek. Az e-mail-widgetről már sokan kifejtették negatív véleményüket, csatlakozom hozzájuk. Aki tervezte, nem tudná megmagyarázni, mi ennek az értelme. A zenelejátszó widgetje ormótlan és funkciótlan. Akkor már inkább feltettem a MusicKey-programot, amely lezárt képernyőnél mindenféle widget nélkül hozza ugyanazt, amit ez a béna widget tud. Az üzemmódok-widget sem valami jól sikerült, erről később külön is megemlékezek. Szerintem a gyári webeszközök közül talán a wifikapcsoló az egyetlen jó ötlet. Az óra: agyrém. Egyszóval ez a változtatás (6 lehetséges képernyő a belle-s widgetekkel)összesen kb. -2 pontot érdemel.

    2. Status-bar, azaz fentről lehúzható értesítési terület: önmagában nem rossz ötlet, a megvalósításával van a gond. Az első probléma, hogy nem testreszabható. Nem lenne rossz, ha én dönthetném el, mi kerüljön a felső négy kapcsoló közé. Nem túl logikus, hogy míg a bluetooth-t és az adatkapcsolatot csak innen lehet kapcsolni, addig az nfc-nek és a wifi-nek widgetje van. Jó lenne, ha azt is módosítani lehetne, mi kerüljön ide. Másik hiba, hogy nehezen kivehető, mi van itt, pl. a töltöttség (lásd később) és a térerő miniatűr, "láthatatlan" jelzése egyértelmű visszafejlődés. Összességben hasznos újítás lehetne, de nem jó mindig a megvalósítás, és néha plusz mozdulatot jelent valaminek az elérése. Ezért csak +1 pontot javaslok ennek.

    3. Óra/idő/dátum/profil/töltöttség: az egyik legkatasztrofálisabb fejlemény a belle-nél. A két óra widget nem használható számomra, mert mindkettő böhömnagy. Ha ezeket nem rakjuk ki, egy megoldás van: kirakni az órát, mint hivatkozást (hogy be lehessen állítani legalább az ébresztést) és a konkrét időt vagy a miniatűr értesítési területről leolvasni, vagy a képernyővédőről. Ott dátum is van, ezért ezt szoktam tenni. A profiloknál még rosszabb a helyzet: mindenki azzal jön itt, hogy a kikapcsoló gomb benyomásával el lehet érni mindent. Ez csak részben van így, mivel az időzítés innen nem lehetséges. Az „üzemmódok”-hivatkozást ráadásul eltüntették. Marad a widget, ahol viszont csak a négy gyári beállítás jelenik meg, időzítési lehetőség nélkül. Ha az ember rámegy a „mind. üzemmód-beáll.”-ra (sic), akkor ugyan minden előhozható, de hány mozdulat ez? Így aztán még mindig az a leggyorsabb, ha kiteszünk egy "beállítások"-hivatkozást a kezdőképernyőre és onnan rögtön az üzemmódokhoz érkezünk, ami persze így is körülményes. A töltöttség kijelzése ugyanilyen siralmas. Csak külső szoftverrel lehet a töltöttségi százalékot leolvasni, az viszont extra zabálja az áramot (Battery Monitor, battery info). Az energiatakarékos mód kapcsolására persze megint ott van a kikapcsoló gomb, de nekem még mindig nem áll kézre. Az Anna dátum-idő-profil widgetjét sírom vissza, és a töltöttség-kijelzőjét. Egyszóval ez egyértelmű visszafejlődés, -4 pont.

    4. Programok elérhetősége, azokból történő kilépés, „felhasználó-barátság”. Bár az ömlesztett alkalmazások-mappa mindenképpen negatív fejlemény, szerencsére egy kis találékonysággal (mappák létrehozása és az ikonok kicserélése) mindent meg lehet oldani, lehet az alkalmazásokat csoportosítani. Egyértelmű pozitívum, hogy van „vissza”-gomb, tehát nem kell mindenből az béna opciókmenüvel kilépni, hanem egyenesen ki lehet „surranni” a bal alsó gomb használatával. Az egységesség itt sem erőssége persze a cégnek, hiszen a zenelejátszót például így csak elrejtjük, nem lépünk ki, máshonnan azonnal távozunk, de azért összességében ez az újítás az alsó parancsikonokkal együtt +3 pontot ér nálam.

    5. Zenelejátszó: a hangszín továbbra is csak „preset”, külön program kell a szabályozásához, ezért nem ját pluszpont. Az Annához képest két pozitív újítás van: megjelennek az albumcímek a lejátszáskor is, illetve a zenetár képes arra, hogy a „The” névelővel kezdődő együttesneveket ne a t-hez sorolja be. Viszont nem tudom, ki volt az a barom, aki kitalálta, hogy a lejátszó működés közben ne mutassa, hogy hányból hányadik számot játssza éppen a listából. Ez abszurd. Na, mindegy, ez egy klasszikus 0-s, se jobb, se rosszabb.

    6. Internet, adatforgalom, wifi: Egyértelmű javulás. Az Annán kiszámíthatatlan volt az egész, néha akkor is felment a wifire, ha nem kerestem wifit, néha akkor sem, ha akartam, a mobilnettel sem volt egyértelmű a helyzet. Most van kapcsoló, ha nem akarok wifit, kinyomom, hanem akarok adatforgalmat, ugyanígy teszek annak a gombjával. Arra nem sikerült még rájönnöm, mikor van úgy, hogy a wifi bekapcsolása automatikusan leállítja a mobilnetet és mikor működik egymás mellett mindkettő (mindkét eset előfordult már), de ettől függetlenül egyértelműen +4 pontot adok erre. (A böngésző éppoly fos, mint volt, de úgysem használom, ott az Opera, tehát ez nem oszt, nem szoroz).

    7. Térképek: nekem az nem jön be, hogy nem mutatja navigációnál egyszerre a hátralevő menetidőt és a hátralevő távolságot. Gps-jelet gyorsan talál, a térképszoftvernek vannak hiányosságai, de ingyen van, ismerjük el, ez még ebben a formában is előnyös. Nem tudom, miért kellett kivenni az „autóval” funkciót a térképekből, nem olyan egységes a dolog, bár megszokható. Az „időjárás” néha betölt, néha nem és gps is kell hozzá, nem túlságosan informatív, bár nagyon látványos. Az egész viszont dizájnosabb és kezelhetőbb lett, könnyebben megtalálhatók a beállítások. +1 pontot ér ez nekem az Annához képest.

    8. Fényképező, videokamera: egyszer megnéztem, nemigen próbálgattam azóta, nem láttam túl sok változást, szerintem maradjunk a 0-nál.

    +1. Összbenyomás: +3 pont jött össze, ami 8 témakörrel elosztva 0,375 pontnyi, tehát minimáis javulást jelent az Annához képest. A belle-be tényleg sok energiát fektettek és vannak pozitív dolgok, viszont úgy érzem, hogy az energiát a logikus felépítésre és a kezelhetőségre kellett volna fordítani, sokkal inkább, mint az új böhömnagy widgetekre, a statusbárra és a 6 kezdőképernyőre.

Új hozzászólás Aktív témák