Hirdetés

2012. május 30., szerda

(#1) bartucc

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Vagy ultra kettőt vennék ha már kell a tudás, de leginkább a kistestvérrel lennék megelégedve. Nem éppen olcsó, relatíve egy háztartásban, de egy atom-os megosztó PC helyett már inkább ezt. Bár még mindig kevés az a háztartás, ahol a sok fontos adathoz külön NAS kell, és nem elég egy külső vinyó.

De jó látni hogy elérhető áron vannak már :K

"A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk." (Oscar Levant)

(#2) bobsys

bobsys
(PH! addikt)

Otthonra talan eleg is a 3 felhasznalo, hiszen nem warez ftp servert epit az ember egy ilyen kore.
3 nal tobb user csak elofizetesnel van? A 4-es vagy 6-os tipusnal is korlatozott? Mert egy Ultra 4/6 mar kisebb irodakba is jo.
A 4-5 oras RAID tomb epites teljesen jo ido. Egy Dell serverunk legutobb a 68 giggat csinalta meg ennyi ido alatt.

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#3) rudi válasza bobsys (#2) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A 3 felhasználós korlát csak a Storan van, az Ultra szériában a 2, 4 és 6 is korlátlan ezen a téren.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#4) Vico87

Vico87
(tag)

Drágállom ezeket a kütyüket, bár nagyon hasznosnak tartom őket. Ha vennék egy mini-ITX-es Atom all-in-one alaplapot, hozzá vinyókat, felraknék rá mondjuk egy Linux-alapú servert, akkor az többet tud, olcsóbb, viszont több idő összekonfigolni.

Szerk.: persze mezei usernél ez nem járható út, nekik a Stora sokkal jobb.

[ Szerkesztve ]

(#5) tam@s

tam@s
(tag)

Két hete használok egy Storát, a legnagyobb megelégedésemmel!

3 notebook számára ez a hálózati meghajtó + egy hálózati HD -s media playert kell kiszolgálnia + a router torrent kliense is ide menti a file-okat.

2 méterre alszom tőle, de mivel 10 perc tétlenség után átmegy standby módba, ezért nincs hangja. Standby-ból gyorsan visszajön, ha a notebookon a közös meghajtóra kattintok a Total Commanderben.

Én az előlapi USB-re egy mobi-lwinchestert kötöttem, 5 Mbyte/sec-kel tud másolni róla, ez a router 2 Mbyte-jához képest jó, de csak vész esetén.

Először 1 winchester volt benne, csak később vettem hozzá a másodikat. Ahogy a cikk is írta, pár órát eltartott, amíg építgette, de közben simán írtam rá az adatokat, igazából észre sem vettem, csak a LED villogot.

Negatívum talán a menüje, elég fura logikája van, de érthető egy kezdőnek is.

Belső winchester csak linux file-rendszert ismer, tehát formázni kellett az NTFS HDD-t, de az USB port már ismeri a FAT32/NTFS-t. Viszont az exFAT-ot nem.

Félrevezető ez a maximum 3 user. Szerintem egy loginnal egyszerre bármennyi gép bent lehet a Storán, viszont logint csak 3-at lehet létrehozni, nade ki akar otthon administrator/guest szinten a NAS-ban konfigurálni?! :F
Most is ugyanazzal a loginnal másolok két gépről egyszerre.

Egyébként be lehet lépni a Storába internetkapcsolat nélkül is: <IP cím>/?local=1 (tehát pl.:192.168.1.10/?local=1

Ennyiért ez eléggé bestbuy szerintem, mert a többi, hasonló árkategóriájú csak egy lemezt kezel. Persze, mindenki bizonygatja a maga döntésének a helyességét...
Ja...és megállja a helyét bárhol, nem kell rackszekrény.

(#6) ZCoyote

ZCoyote
(őstag)

Ha az Ultra 4 mondjuk 50k lenne üresen akkor már elgondolkodnék rajta. Így meg sajnos marad az mini-ITX-es, atomos házibarkács :(

Romani ite domum. Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen 20 perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól. by W.A.

(#7) bobsys

bobsys
(PH! addikt)

Az Ultra 4/6 erosen kozepes vallaltoknak szant termek, iSCSI LUN tamogatassal.

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#8) gyiku válasza tam@s (#5) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

mi az ara? cikkben nem latom.

(#9) tam@s válasza gyiku (#8) üzenetére

tam@s
(tag)

23.000-ért vettem az E-digitalban.
Ha jól láttam, akkor ők az egyedüli magyarországi forgalmazók, a többi az szürkeimport (pl.: pixmania). Én már megjártam a Nikonnal, azóta figyelek erre.

(#10) rudi válasza bobsys (#7) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Tévedsz! Nézd csak meg a Netgear oldalát, hogy hova sorolták. Egyébként viszont tényleg elég vállalati szinten is. Bár oda a Netgear nagyon hasonló, de mégis egy kicsit más (Pro és NVX széria) modelleket ajánl

(#11) rudi válasza tam@s (#9) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Több hazai Netgear disztribúció is van. Például a LANTEL, aki ezeket a NAS-okat biztosította, és a CHS, aki múltkor a Push2TV-t adta. Az E-digital minden csak nem disztribúció.

[ Szerkesztve ]

(#12) bobsys válasza rudi (#10) üzenetére

bobsys
(PH! addikt)

Hat otthonra nekem mar soknak tunik. Bar aki Hyper-V/VMware farmokat epit hobbibol annak kell otthonra is az iSCSI :) Meg az ara is sok. Meg talan az USAban sem vesz valaki otthonra egy "dobozt" 600 dolcsiert.
A lenyeg en az Ultra 4/6 parost cegeknek ajanlanam ha megkerdezne valaki.

(#13) s4tch

s4tch
(senior tag)

Urak, jól látom, hogy a Stora nem támogatja a Squeezecentert? Rá lehet hekkelni valahogy? Torrent, squeezecenter, web access kellene csak, egyik sem túl nagy elvárás egy alap NAS-tól...

(#14) rudi válasza s4tch (#13) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Sajna, squeezcenter és torrent kliens az nincs, a webes elérés meg évi 20 dolcsi. Ráadásul a Stora elég alap és zárt ahhoz, hogy ne nagyon lehessen hekkelni. Mindenesetre egy 20-25k-s hálózati médialejátszót már rá lehet venni arra, hogy a Storara torrentezzen.

(#15) tam@s válasza rudi (#11) üzenetére

tam@s
(tag)

Persze, csak én, mezei userként nem tudok a LANTEL-től vásárolni (lehet, hogy tévedek, megcáfolhatsz...), viszont fontos a magyar garanciapapír. Ezt az edigital-ban adtak hozzá. Nem akarok ám hitvitát, biztos jobban értesz hozzá, napi szinten benne vagy.
Tamás

(#16) szab.tam

szab.tam
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

ha a raid-del nem vacakolunk, akkor lehet-e hálózati, hotswap szerű, menet közbeni dokkolóként is használni? és akkor lehet-e pl. 2 bedokkolt winyó közt kijelölt állományt úgy másolni, hogy az csak ott, közvetlenül utazik?

tehát: ülök egy gépnél, onnan kiadom másolási parancsot a nas-ban lévő 2 winyónak, az adat "nem jön onnan ki", másolás végezével, a nas kikapcsolása nélkül az egyik winyót kicserélem, (vagy mindkettőt?), és beakok új winyó(ka)t.

na. ilyet tud-e?

[ Szerkesztve ]

fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

(#17) avman válasza rudi (#11) üzenetére

avman
(őstag)

de nem is azt írta, csak h forgalmazó. a disztribútor az már hivatalos hazai márkaképviselet, és elsősorban viszonteladókkal foglalkozik, a kettő közt így van különbség, vagy nem?

[ Szerkesztve ]

Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.

(#18) tam@s válasza avman (#17) üzenetére

tam@s
(tag)

Én is észrevettem, de nem akartam vitatkozni.
Akkor most mi legyen, küldjük a Rudit nyugdíjba?

(#19) s4tch válasza rudi (#14) üzenetére

s4tch
(senior tag)

Transmission van rá, legalábbis itt azt írják. Viszont squeezecenteres hacket nem találtam...

Egyébként nagyon tetszik a koncepció, bőven elég is lenne a mostani NAS helyett/mellett. (Kicsit elhamarkodottan vettem bagóért egy Buffalo Live EZ-t ebayről, pöpec, csak arra sincs se squeezecenter, se torrent.)

(#20) geogabcsi

geogabcsi
(lelkes újonc)

Az Ultra 2 lenne a befutó a BitTorrent miatt. Mivel mással is lehet ilyet csinálni, azért egy picit drága. Szép cikk gratula, sokan ránéznek majd. :C

(#21) rudi válasza avman (#17) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Végülis igen. Bár szorosan értelmezve az angolból átvett disztribútor magyarul forgalmazót jelent. A lényeg, hogy az Edigital veszi valaiktől a Netgear cuccokat. Ha hivatalos, teljesen legális forrásból, akko vagy a LANTEL-től, vagy a CHS-től vagy még 1-2 cégtől.

(#22) rudi válasza geogabcsi (#20) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ha csak a torrent fontos, akkor vehetsz a Stora mellé egy hálózati médialejátszót, és még akkor is lényegesen olcsóbb vagy mint az Ultra 2.

(#23) frescho

frescho
(senior tag)
LOGOUT blog

A 10 ora is eros tulzas, ha hasonlo tudasu gepet akar az ember telepiteni. Mondjuk hardverrel egyutt megvan egy reggeli-ebed tavolsag.

Az Ultra mar 10-20 fos cegeknek is megfelelo lehet. Erdekelne, hogy tobb parhuzamos iras/olvasas eseten mennyire esik vissza a teljesitmenye.

(#24) rudi válasza frescho (#23) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nem telepíteni, hanem kitalálni, beszerezni, összerakni, telepíteni, felkonfigolni. Ha ezt nulláról kell csinálni, ráadásul nulla tapasztalattal, akkor szerintem reális a 10++ óra. Főleg, ha elsőre nem is sikerül eltalálni az optimumot.

(#25) szab.tam válasza rudi (#24) üzenetére

szab.tam
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

erre fog születni válasz, vagy nem tudod? :F

fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

(#26) dani3l válasza rudi (#22) üzenetére

dani3l
(fanatikus tag)

rudi! Es milyen halozati medialejatszot ajanlanal a Stora melle? mert amiket en neztem, azokban mar eleve benne van ez a winyos-NAS-os megoldas, de akkor meg fölösleges a Stora, nem? vagy van, ami nem tartalmaz winyot, viszont pl torrentezni tud? (fullHD filmek lejatszasa feltetel lenne meg, ha esetleg ajanlanal valamit :) )

"Vagy bejön, vagy nem, egy kártyaasztal az élet, a sors osztja a lapokat, mi meg rakjuk a tétet.."

(#27) frescho válasza rudi (#24) üzenetére

frescho
(senior tag)
LOGOUT blog

Vannak open rendszerek, amik telepitese nem igenyel hozzaertest, nagy tervezest... Ilyen pl. a freeNAS. De ott a Nexenta is, amivel igen komoly dolgokat lehet muvelni.

(#28) daninet

daninet
(őstag)
LOGOUT blog

jó árban van :K
én még 40ezerért vettem (igaz 1 tb vinyóval) annó a döglassú WD nas-omat...

Trust me.. I'm from the internet. http://todayseyecandy.tumblr.com/

(#29) Yany

Yany
(senior tag)
LOGOUT blog

Hmmm...
- Thermaltake Mini ITX Ház: 16e Ft
- Gigabyte D425-ös alaplap+cpu+vga: 19e Ft
- 1 GB Kingmax DDR3: 4300 Ft
- 2 GB Transcend pendrive: 2400 Ft (erre megy az oprendszer)
- 2 db 1,5 TB Samsung F3: 18e Ft x 2
- FreeNAS operációs rendszer: 0 Ft

Összesen: 41 700,- NAS + 36 000 Ft 2x1,5 TB HDD

A végeredmény:
Egy hardveresen mirror-képes NAS 40W-os fogyasztással, gigabites hálózattal és mindenre alkalmas operációs rendszerrel (BitTorrent, WebAdmin felület, NFS, SMB, FTP, stb). Az egymagos, kétszálas processzor képességeit kiaknázza az oprendszer, de kb. +2e Ft-ért kétmagos és 4 szálat kezelő D525-ös giga lap is beletehető. Én ezt venném. Én ezt vettem. :DDD

(szerk.: a korrektség megköveteli, hogy azért megjegyezzem, hogy az alaplapon található gigabites Realtek vezérlő túlságosan új a stabil FreeNAS verziók számára, ezért azzal variálni kell, hogy menjen, de van rá megoldás)

[ Szerkesztve ]

jancsiga

(#30) Yany

Yany
(senior tag)
LOGOUT blog

Lejárt a szerkesztési idő: a fenti konfignál természetesen még olcsóbban össze lehet hozni a hardvert, de törekedtem a minőségi alkatrészekre ott, ahol lényeges (ház, alaplap). Szempont volt, hogy halk legyen és szerelhető, hogy stabil legyen és kellően erős. Van kisebb, gagyibb alaplap raid vezérlő nélkül 16e-ért, van codegen ház már 8e Ft környékén is és Ram 3900 Ft-ért. El lehet dönteni, hogy kinek mi a fontos, de a lényeg, hogy szerintem akinek kis képessége és elszántsága is van az otthoni barkácshoz, annak nem érik meg ezek a NAS cuccok. Vagy hangosak, vagy lassúak, vagy fix vinyósok, vagy nem raid-esek, vagy ezek kombinációja.

jancsiga

(#31) TraceR válasza dani3l (#26) üzenetére

TraceR
(lelkes újonc)

Szia,

Én két AC Ryan minivel és két laptoppal használom. Nagy előnye a Mini NAS módjához képest a sebesség. A tesztben írtakkal ellentétben én simán írok rá 20MB/s körül, az olvasás 25MB/s gigabites hálózaton TPLINK 1043 routerrel. A Mini ennek töredékét tudja.

Előtte 2.5"-os 500 megás HDD-re másolgattam a cuccokat és hordoztam a két médiaplayer között, összehasonlíthatatlanul kényelmesebb most. Nekem igazából egyetlen apróbb problémám van vele, a ventije. Nem mondanám hangosnak, de azért van hangja (6cm-es). Próbáltam szétszedni, hogy kikössem vagy kicseréljem valami minőségibb darabra, de egyelőre nem jöttem rá, hogy lehetne roncsolódás nélkül :D

Kb két hete vettem 24.5k-ért, azóta már 2k-val olcsóbban is meg lehet venni, ennyiért szerintem nagyon jó vétel otthonra.

(#32) frescho válasza Yany (#29) üzenetére

frescho
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem rossz, bar nem fakeraid van rajta? Mondjuk az ertekebol semmit nem von le, mert az atlag raid kartyak tudasa a sw raid alatt van melyen.

(#33) Yany

Yany
(senior tag)
LOGOUT blog

JMicron chip van rajta, de nem tudom, hogy az mennyire komoly. Egyébként a FreeNAS sw RAID-et is támogat.

jancsiga

(#34) dani3l válasza TraceR (#31) üzenetére

dani3l
(fanatikus tag)

Szia!
Köszi az infot, esetleg erröl az AC Ryenröl tudnal par infot irni privatban? Ha jol latom a laeirasban, a mininel nem irja a torrentet, csak a simanal. Vagy van azon is? Es ha igen, siman lehet a NAS-ra torrentezni vele? Meg erdekelne mennyire megbizhato, hogy boldogul a hd filmekkel, ilyesmik, es hogy mennyire vagy megelegedve vele. :)
En is azert neztem, mert ennyiert tenyleg jo vetelnek tünik. A venti nekem nem lenne nagy problema, mert ugyis a nappaliba kerülne, tehat pl ejszaka nem sok vizet zavar, csak azert ne legyen traktorhangja, amit filmnezes közben is hallani.. :)

"Vagy bejön, vagy nem, egy kártyaasztal az élet, a sors osztja a lapokat, mi meg rakjuk a tétet.."

(#35) Yany

Yany
(senior tag)
LOGOUT blog

Konkrétan ez a chip teljesít a giga NAS lapjain: [JMicron JMB363]

[ Szerkesztve ]

jancsiga

(#36) rudi válasza szab.tam (#25) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Tudtommal a JBOD-vel és a RAID1-gyel sem tudsz ilyet csinálni. Egyedül úgy oldható neg, ha a Stora USB-jére dugsz egy külső merevlemezt. És az automata másoláshoz akkor is kell a Stora Premium előfizetés. Az Ultra 2 viszont jó lesz ilyenben, mert annak már gyors USB 3.0 van az elején, és tud egyből USB portra archiválni.

(#37) rudi válasza dani3l (#26) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szerintem az esetek 99%-ában megteszi bármelyik 25k körül kapható hálózati lejétszó. Ha kellenek a TrueHD meg mindneféle elfajzottul durva DTS hangformátumok, akkor talán a Sigma Designs chipesek a jobbak, de egyébként mindegy. Arra célszerű figyelni, hogy valami firmware frissítésben azért nem túl lista gyártót válasszunk. A nálam jártak közül az AC Ryan, Eminent, Hyunday ilyen, de az Asus is iparkodik azért. Az a NAS, ami a médialejátszókban szokott lenni, jó ha 2-3 MB/s-os tempóra képes, szóval párhuzamosan 2-3 folyamat kiszolgálásához sem feltétlenül elég gyors.

(#38) rudi válasza frescho (#27) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Igen-igen, egy hardveresnek semmiség összehozni meg minden. Csakhogy egy Storanál vagy gyári NAS-nál nem ez a célközönség! Próbáld meg ezt elfogadni...

(#39) Bad Sector válasza daninet (#28) üzenetére

Bad Sector
(tag)

Frissítsd le rajta a SAMBA verziót 3.5-re és egyből többszörösére ugrik a sebessége... nálam is ugyanez volt a gond, hogy nagyon lassú volt... most WIFI-vel 6-7MB/s a sebesség ismétlem _WIFI-vel_.

Esetleg javaslom ezen oldal olvasását / tanulmányozását.

Nekem 1TB WhiteLight van.

Ingyenélés megszüntetése + élet és vagyon elleni bűncselekmények szigorú büntetése = rasszizmus

(#40) takacsk válasza tam@s (#5) üzenetére

takacsk
(újonc)

Elolvastam a cikket és a hozzászólásokat is, de egy dolgot nem tudok/nem értek.
DLNA képes TV-m van, ami az mkv formátummal is megbirkózik (samsung LE40B650).
Ha Stora NAS-t használnék DLNA-n keresztül, akkor az mkv fájlokat láthatóvá tenné a tv részére?
Válaszotokat előre is köszönöm.

(#41) Giinos

Giinos
(senior tag)

nem tudom mit szüttyögtök ezzel a vacakkal....nekem atom gépem(elfut rajta az 1080p-s film is,de gondolkozom hogy levátlsam egy ion-osra) van összerakva win7-tel és egy tplink 1043 -as routerrel van összekötve a másik gépemmel és igy másolás és irás 70MB/s közt van....részemről felejtős a cucc... :P

[ Szerkesztve ]

--->Windows-Xbox Live ID ---->DomeZs<---- BattleTag: DomeZs#2972

(#42) Jaffafa

Jaffafa
(fanatikus tag)

Ezeke a NAS-okat lehet egyszerre használni Win-es és MAC OS gépekkel is? Vagy mindegyiknek külön partició kell?

"Most már ideje lefeküdni. De előtte elolvasom a NENYI-t, hogy merjek nagyokat álmodni." by Szözö

(#43) Alex91 válasza Jaffafa (#42) üzenetére

Alex91
(PH! nagyúr)

Hmmm, nem erted te ezt az egeszet :). De lehet, pont az a lenyeg.

Sellerbuyer - Én azt gondolom, akik microservert használnak azért, mert felismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, azok min. 20-30, de lehet, hogy 50 évvel járnak a többiek előtt és igazi úttörők.

(#44) princzet

princzet
(újonc)

A Stora nem ismeri az ntfs-re formázottt vinyót? Tehát csak ext2/ext3ra formázott vinyót lehet belerakni?

(#45) Jaffafa válasza Alex91 (#43) üzenetére

Jaffafa
(fanatikus tag)

Csak átfutottam bocs. Ha lehet, akkor ok.

"Most már ideje lefeküdni. De előtte elolvasom a NENYI-t, hogy merjek nagyokat álmodni." by Szözö

(#46) rudi válasza princzet (#44) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nem ismeri az ntfs-t, és a legérdemesebb semmire sem formázott merevlemezt tenni bele.

(#47) rudi válasza Jaffafa (#45) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Lehet. Mert az adatátviteli protokolnak nem sok köze van ahhoz, milyen operációs rendszerből használod.

(#48) rudi válasza Giinos (#41) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Azt szüttyögjük vele, hogy nem mindenkienk van meg a tudása/képessége/ideje/kedve atomos gépet csinálni. Nem vagyunk egyformák. Van aki ezzel (NAS) van aki amazzal (atomos gép), nem akar szüttyögni.

(#49) Giinos válasza rudi (#48) üzenetére

Giinos
(senior tag)

ezt elismerésnek veszem :D

[ Szerkesztve ]

--->Windows-Xbox Live ID ---->DomeZs<---- BattleTag: DomeZs#2972

(#50) rudi válasza Giinos (#49) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nem annak szántam, de ahogy gondolod :D

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.