Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • J00hnny

    aktív tag

    válasz gulb #42133 üzenetére

    Sok kereskedő hibàsan a 2 év szavatossàgot garanciaként tunteti fel...

    A kötelezett (az eladó) a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik, ezt hívjuk kellékszavatosságnak vagy szavatosságnak. Tehát amennyiben a megvásárolt termék hibás vagy a hiba a használat során később jelentkezik, akkor az EU valamennyi tagállamára vonatkozó egységes szabályozás, az 1999/44/EK irányelv alapján fogyasztó a fogyasztási cikk átadásától számított két éven belül élhet szavatossági jogaival. Magyarországon a szavatossággal kapcsolatos szabályozás a Polgári Törvénykönyvben található.

    A szavatosság mellett Magyarországon létezik a kötelező jótállás, vagy hétköznapi és közismert nevén a „garancia” jogintézménye. A 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet határozza meg, hogy mely új tartós fogyasztási cikkekre terjed ki az eladó jótállási kötelezettsége. E termékekhez köteles a forgalmazó (gyàrto) jótállási jegyet mellékelni. A jótállás időtartama egy év (a vevőnek kedvezve ettől el lehet térni). Fontos kiemelni, hogy a kötelező jótállás kizárólag a Magyarország területén megvásárolt új tartós fogyasztási cikkekre terjed ki, azaz külföldön megvásárolt termékek meghibásodása esetén a kötelező jótállásból eredő jogokra fogyasztóként nem hivatkozhatunk.

    Amennyiben egy megvásárolt termékre van kötelező jótállás, akkor a szavatossági jogok és a jótállásból eredő jogosultságok párhuzamosan érvényesíthetőek.

    Szoval az LG a torvenyi minimummal operal, a MS, Samsung ettol a vevoknek kedvezve felfele elter....

    [ Szerkesztve ]

    "There are 10 types of people in this world. Those that understand binary and those that don't."

Új hozzászólás Aktív témák