Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dezsi82

    tag

    válasz Szirty #4560 üzenetére

    Üdv
    A helyzet a következő:
    Ennél a cégénél Siemens PLCk vezérelnek robotos hegesztőcellákat. A cég autóipari beszállító, több autógyárnak is szállítanak. Többféle terméket gyártanak, mint amennyi ilyen robotos cellájuk van. Ezt úgy oldják meg, hogy az asztalok, amin a robotok hegesztenek, cserélhetőek. A szerszámokon érzékelők, munkahengerek vannak. Ezek ET200-ba, SMC szelepszigetekbe, stb vannak bekötve. De a szerszámok különbözőek, ezért más-más a hardver konfig, ezért van az, hogy SFC12-vel deaktiválnak, aktiválnak, slaveket. Minden szerszámhoz tartozik egy-egy FC, ami a lefutást végzi. Becsukási sorrend, darabérzékelés, stb. Amikor jön egy új szerszám, egy új termékhez, hívnak minket, leprogramozzuk.
    Viszont a robotok, és a hegesztőszerszámok sem egyformák, ezért gyakran előfordul, hogy csak átrakásról szól a feladat, attól függően hogy a termeléstervezés, hogyan igényli. De gyakran beleütközünk abba a problémába, hogy a cellákban a hardver konfigban az adott szerszámon lévő slave címe már használt, ezért át kell állítgatni annak a címét. És kezd a helyzet kaotikus lenni. Nem beszélve arról, hogy ugyanaz a szerszám egy másik cellán más néven szerepel, vagy egy szerszám több "programban" is benne van. A kiválasztott program adja meg, hogy milyen hardver konfig töltődjön be. Igen ám, de ezek van, hogy beraknak egyik oldalra Suzukit, másik oldalra Audit, aztán másnap Suzuki Mercedes-szel, harmadnap megint más. Emiatt aztán sokféle program van, ami a különböző konfigokat párosítja össze, és már senki sem tudja, hogy melyik kombináció mit takar pontosan.
    Ezért arra gondoltunk, hogy beillesztünk a cella CPU-ja, és a változó hardver konfig közé egy CPU-t, amiben van DP master és DP slave interfész is. A master kezeli a szerszámon lévő slaveket, tartalmazza a szerszám programját a slave pedig kommunikál a vezérlő CPUval. Így ha csinálunk egy univerzális programot az összes cella vezérlő PLC-jébe, ami azokat a memóriaállapotokat kérdezi le a szerszámban elhelyezett CPUtól, és a szerszám FC-je a szerszámon lévő CPUn futna, akkor elég lenne egyszer megírni a szerszám programját.
    A lényeg tehát az, hogy két hálózat van, és ezek közti átjárás kell megoldani. A multimasteres rendszer is működhetne, de itt a címekkel lenne megint probléma. Az általad javasolt DP-DP coupler megoldás teljesen tökéletes. Azt még nem tudom, hogy viseli a coupler, hogy az egyik oldalán hardveresen megszakad a vezeték, és nem látja a masterét, de ha jól gondolom, akkor, amint felcsatlakoztatják a mastert, akkor helyreáll a kommunikáció, és minden működik. De ahogy írtad, nem kell vacakolni címekkel, aktiválással, lekérdezésekkel.

Új hozzászólás Aktív témák