Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz komlosdi #2474 üzenetére

    Helló komlosdi!

    1. Címkiosztás:
    Hol adhatom meg a Weintek fejlesztőkörnyezetében a kijelző címét?"

    Ezt nem tudom, nem ismerem azt a panelt.

    "2. Felfűzhetek akár több kijelzőt (más gyártmányúakat) is ugyanazon MPI buszra?"

    Természetesen igen. Az MPI erről szól. (Nem elfeledkezve a helyes lezárásról)
    Bár ez a kérdésed és az a tény, hogy véletlenül a kínai nyelvű doksi címét raktam be az előző üzenetbe arra enged következtetni, hogy nem nézted meg a PLC_connection_guide.pdf-et.
    Abban ugyanis egyértelműen benne van a kérdésedre a válasz (437. oldal)
    Itt a helyes cím (angol): PLC_connection_guide.pdf

    "3. A PLC adott memória területét kívánom írni és olvasni a kijelző által. Szükséges a PLC programjának a módosítása az adatcsere érdekében? Esetleg engedélyeztetni kell a hozzáférést?"

    Nem kell engedélyezned semmit. A PLC memóriáját a PLC tudta nélkül, a PLC programjától függetlenül olvassa a HMI. A PLC programban semmit nem kell tenni ennek érdekében (csak akkor, ha a kívánt adat nem áll rendelkezésre).

    "4. Feltételezem, hogy Master/Slave kommunikációrol van szó, ahol a PLC a master, tehát Ő kezdeményez minden kommunikációt. Tipikusan milyen lekérdezési gyakorisággal működhet a kommunikáció? Cél: 5Hz-el 16-16 bájtnyi adat cseréje."

    Mindig a HMI kérdez, ahogy Zsoló is írta, mert a HMI tudja mit akar. Ezért nem kell a PLC programban törődni a HMI-vel csak annyira hogy a szükséges adatok rendelkezésre álljanak. A HMI kérdez, a PLC válaszol.
    Az általános lekérdezési gyakoriság 1 másodperc szokott lenni. De ez több száz vagy ezer TAG mellett (persze nem kérdezi le állandóan mindet, csak amelyik éppen kell a kijelzéstől függően).
    Pl. Siemens WinCC Flexible legkisebb lekérdezési idő 100ms. Ez még nem szokott problémát okozni.

Új hozzászólás Aktív témák