Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Vikthor #50283 üzenetére

    Nikon pro szériában nincs auto mód. M A S P üzemmód és kész. Szóval sem a D3/D4/D5/D6 pro felső vonalban sem az alatta lévő pl D850-ben (de még a tizenéves D300-ban sem találsz "zöldkocka" üzemmódot)

    Pro fotós. Már sok éve nincs érdemi definiciója. Profi az aki pénzért fotózik. Elvben ez a foglalkozása, van róla papírja, és ebből él. Nincs a munkája minőségi korláthoz kötve, épp ezért számos olyan példát találnál a neten akinek van végzettsége, pénzért fotózik de a munkáit a legtöbb fotós letagadná ha a sajátja lenne.
    Jó barátom megfogalmazásában profi az aki sok évig el tudja belőle tartani a családját. És ebben a mondatában ha elemezném sok igazság rejtőzik...

    De kérdésed lényegi részére visszatérve, az auto mód a gyártó által a vázba tett inteligens megoldás ami korábbi tapasztalatokra épül. Az hogy ez épp akkor jó lesz-e neked vagy sem leginkább akkor válik kérdéssé ha a fotós eljut egy szintre és tudja hogy ő jobban megoldotta volna-e vagy sem.
    Az A mód (rekeszprioritás) hiába félautoma "csak", számos hibalehetőséget hordoz magában pl az M módhoz képest. Ilyen eset a fénymérésből eredő tévedési lehetőség. Ehez persze tudni kell a fénymérés metódusát, min alapul, mit is számol, mit vesz figyelembe a gép. Ő nem gondolkodik, csak számol. A fénymérésen alapul minden, és ha azt átengedjük a gépnek akkor vannak esetek ahol 100%-ban jól dolgozik, míg máshol teljesen halott ötlet.
    Két véglet- egy uwa obival elkövetett tájkép ragyogó napsütésben a napnak háttal a Balaton partján állva a víz felé fotózva. A váz helyes expot fog beadni, és a kép technikailag jó lesz.

    Ha viszont hangulatképet szeretnél lőni egy kiskocsmában, ahol az asztal felett egy pici lámpa világít, a helyiség meg sötét, ott bele fog zavarodni a számok tengerébe a váz.

Új hozzászólás Aktív témák