Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz peter889 #61258 üzenetére

    Régen sem volt nehezebb. 20 éve sem volt olyan megfizethetetlen a CD író árban, kicsit az akkori kor SSD-je volt árakat tekintve. Meg akkoriban a 650-700 megás CD több mindenre volt elég, mint ma, mert akkor az OS-ek, programok, játékok is csak töredékét foglalták a mainak (egy XP 2 gigát foglalt, egy nagyobb játék is max ennyit, max. 1-2 CD), meg a multimédiát se mindenki FLAC highres audióben, meg a videókat nem HD, FullHD, 4-8K-ban tolta, ergo ilyen filmek is kisebbek voltak, max. 1 DVD, amiből gyártottak 1-2 CD-s DivX RIP-eket, meg 128-256 kbps-os mp3-akat hallgatott mindenki. Így a CD-kre értelmesen fel lehetett férni. Nagyobb cégek, akiknek nem volt elég a CD, azok vagy DVD-t írtak, vagy még inkább szalagos egységekre archiváltak.

    De nem kellett sokáig 20 évvel ezelőtt sem CD-zni, mivel néhány évre rá elterjedt a DVD írás is, meg a HDD-k is folyamatosan nőttek, gyorsultak, PATA helyett jött be a SATA, egyre nőtt az adatsűrűség, nőtt a cache a HDD-kben.

    De ugyanez van az egyéb PC hardverekkel is. Régen kevesebb volt a RAM, gyengébbek voltak a procik, GPU-k, viszont a szoftverek erőforrásigénye is arányosan alacsonyabb volt. És ugyanez fordítva, ma hiába erősebb minden PC hardver, ha a szoftverek is bloatabbak lettek, erőforrásigényesebbek, meg a kezelt adatoknak, tartalmaknak is nagyot nőtt a mérete, sávszéligénye. Ez mindig is ilyen lesz, ami egyik oldalról technikai fejlődés miatt jobb lehetne, az a másik oldalról a kompexitás növekedésével egyre nagyobb terhet is jelent, a kettő meg kioltja egymást.

Új hozzászólás Aktív témák