Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz arcitec #59122 üzenetére

    Biztos, hogy TLC-s nem jó? Ezek egyike sem TLC egyébként, hanem az első kettő 3D TLC, a harmadik 3D MLC. Az MLC-sek már erősen felszorultak a legfelső, meg vállalati, szerveres, workstation-ös kategóriába, a konzumer szegmensbe mindenki a 3D TLC-t tolja, alig egy-kettő belépő szintű, régi budget SSD maradt meg 2D TLC-n.

    Elsőre NEM azt kéne eldöntened, hogy MLC vagy TLC. Az SSD minőségét úgyse ez határozza meg, ha annyira nem hiszed el, keresek neked jóféle noname kínai SSD, MLC lesz, de elbőgöd magad, ahogy használod. Meg az olcsóbb MLC meghajtókkal egyébként is vigyázni kell, mert régen is gyakran hulladék TLC NAND-okkal szerelt SSD-ket módosított több gyártó MLC-sre, mivel 4 jelszintet könnyebb leprogramozni meg kiolvasni, mint 8-at. Ugyanazt a fizikai NAND-ot lehet többféle módban is használni, az SSD vezérlőjének a programozásán múlik, hogy milyen módban használja. A legtöbb TLC-s és 3D TLC-s SSD pl. simán írja a NAND-ot SLC módban, cache-elés közben.

    A NAND típusának eldöntése helyett inkább töltsd ki a topikösszefoglalóban a kérdőívet, és ajánlanak neked adott pénzbeli kereten belül, adott felhasználásra legjobb ár/értékarányú SSD. Ha meg a pénz nem számít, mert csak a legjobb kell, akkor ne 970 Pro-t vegyél, hanem Intel 900p Optane-t.

    Az sem mérvadó, hogy mit ad meg a gyártó maximális sebességnek, mert az csak egy maximálisan elérhető szekvenciális sebességcsúcs. A gyakorlatban az csak újkorában megy annyit, bika gépben, ha a legnagyobb modellt veszed, és jófajta PCIe 3.0 x4 vezérlővel hajtod, és még a felhasználásod is olyan, hogy ki tudod hajtani, pl. nagy fájlokkal dolgozol. Sőt, az a 970 Pro egy ligával felette van a 970 Plusnak, mert ugyan utóbbi a vezérlőnél kapott egy ráncfelvarrást, emiatt nagyobb ugyan a sebességcsúcsa, de sebességkonzisztenciában, elérési időben, 4K randomban jobb a 970 Pro, olyan, mintha az egész SSD egy nagy MLC cache lenne. Nem véletlenül drágább. De ezek az előnyök csak speciális felhasználáskor jönnek ki, simán Windows alá, meg játékokhoz felesleges 970 Pro-t meg Intel 900p-t venni.

    (#59133) Bodz: most lehet, hogy én vagyok tévedésben, de úgy tudom, hogy SX8200 nem-Pro nem létezik. Csak Pro változat. Sok bolt viszont nem írja ki a Pro nevet, hanem lerövidíti a termék nevét. Ugyanez volt az Adata SATA-s Premier SSD-ivel, sokszor ott sem írják ki a boltok, hogy Premier.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák