Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • asha07lcc

    tag

    válasz jeges #2606 üzenetére

    A válaszok így kezdődnek: Minden klíma tud páramentesíteni.... ami igaz és nem igaz egyben.
    A páramentesítési funkció csak egy adalék a legtöbb(2 típus a kivétel) klímaberendezéshez.

    Megindokolom: a párát mindegyik hőszivattyú elven működő gép egy környezeténél hidegebb felületen csapatja ki általában ventilátorral átkeringtetett levegő biztosítja, hogy lehetőleg egy helyiségben minden magasabb páratartalmú levegő érintkezzen ezzel a felülettel.

    DE-itt a lényeg mindeközben hűtöd is a környezeted ami azt eredményezi egy bizonyos hőmérséklet alatt(a beltérben) vezérléstől függetlenül) kiveszi a hűtést a klíma hisze a helyiséghőmérséklet alacsony lesz.
    Ezt megteszi olyan jobb gép is mint a Samsung Jungfrau vagy egyéb gép is amiben páraérzékelő szenzor van.

    Nyáron nincs gond, mert a kedvező 55-60% körüli relatív páratartalom hamarabb elérhető, mint a kívánt hőmérséklet ilyenkor a páraérzékelős gép párátlanításban visszavesz az inverteres vezérléssel a hűtőteljesítményen a programban adatként benne van a harmatpont-hőmérséklet páratarlom összefüggés.

    A nem páraérzékelős gép hőmérséklethatárt vesz figyelembe mindegy. hogy inverteres vagy nem.

    Télen más a helyzet akkor a hűtésre nincs szükség csak a páratartalom csökkentésére.

    Klíma is van ilyen(igaz összesen 2 márka gyárt ilyet és ebből 1 nagyon drága elérhető), meg párátlanító berendezéés is de alapvetően a fizikai elv azonos amivel elérik a vezérlés energiafelhasználás viszont eltér.

    Télen a levegőt egy hideg felületen át kell keringtetni a párataralmat a beállított értékig kicsapatni és elvezetni és visszamelegíteni is szükséges utána a levegőt valamilyen módon.

    Olcsó párátlanító berendezésnél ez tipikusan a kommpresszor szívó oldalán lévő elpárologtató ahol kicsapatás történik és urána a kondenzátor melegoldalon(nyomó forrógázos oldal kalorifer) is átmegy a lehűtött levegő és visszamelegszik.

    A berendezés kapillárcsö hűtőközeg adagolású szabályozatlan nagyrészt a hűtőkör a párataralom ami meghatározó a működése szempontjából. 300-400w a háztartási gép elektromos teljesítménye általában és zajos.

    Ha nem sima hanem spec párátlanítási funkció van a klímába építve akkor az elv ugyanez, csak EEV adagolás és inverteres vezérlés és a hőátadó felületek hőmérsékletviszonyait figyelembe vevő vezérlés van ami EER COP értéke magas.

    Ilyen gép a Daikin Ururu-Sarara klíma vagy Fujitsu Nocria új széria (ez utóbbi nincs az EU-ban pedig 6 körüli EER és COP...)

    Egyik sem a filléres kategória cca 280000 FT bruttótől 600000FT bruttóig terjed az ár.

    Persze a Daikinban ez csak egy funkció a sok közül. És nyilván nagyon halk is hiszen minden forgó hűtőközeges elem(kompresszor) kinn vann kültéren ellentétben az olcsó párátlanító gépekkel.

    Tehát hiába van inverteres vezérlés és képes a gép még -10C fokban vagy azalatt hűteni az még nem elégséges a z őszi-téli.kora tavaszi párátlanításhoz.
    Ahhoz kétzónás(hűtött és fűtött) leválasztott hőcserélő kell.

    Elnézést ha hosszúra nyúlt a hsz.

Új hozzászólás Aktív témák