- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós kamerák
- Home server / házi szerver építése
- Unigine Superposition Benchmark
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
_BM_
senior tag
-
_BM_
senior tag
[Itt van egy 22000 dollárért]
[Itt meg a térkép] Sajnos utcakép nincsen. Nyóckernek tűnik?[ Szerkesztve ]
-
-
_BM_
senior tag
válasz Polacheck #8157 üzenetére
6 milla körül pedig már egész korrekt kis paneleket lehet kapni, amit szerintem 50k-ért simán ki lehet adni bármikor.
Nehéz ügy az a kiadás. Szerintem nem szabad a hirdetési-kínálati árakkal kalkulálni és azokat 12-vel beszorozni, de még 10-zel sem. Nagyon magas és egyre nő a nemfizetők aránya, hektikusan jönnek-mennek a bérlők, és mind többször hallani olyan esetekről, hogy a fizetés abbahagyása után fél évet is igénybe vesz, amíg sikerül kirakni a bérlőket (valami jogi izé mögé bújva). A totális leamortizálásról / rongálásról nem is beszélve, amit ma már 19-20 éves úrilányok is magas színvonalon meg tudnak valósítani, nem kell hozzá etnikum. Én is adok ki lakást, de már odáig jutottam, hogy 30%-kal a piaci ár alá mentem, és így találtam olyan megbízható embert, aki percre pontosan fizet, mert tudja, hogy ennyiért sehol nem kapna. Szal, a piaci árnak ára van
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
"ps: (jah, és az adókról temészetesen még nem is beszéltünk...)"
Na igen. Ha feketén adod ki, akkor az albérlőt még nehezebb kirakni jogi úton, amivel a rosszhiszemű albérlők rendesen tisztában vannak.
Tapasztalatom szerint (nagyon leegyszerűsítve) BP mértani középpontjában lehet a legjobban kiadni lakást, és sugárirányban kifelé távolodva csökken az ár és a kereslet is. Sógorom a Westendnél ad ki egy totál szar garzon 70-ért, rendkívül gazdaságtalan fűtéssel, magas rezsivel, míg én egy hasonló alapterületű, újépítésűt, Dél-Budán 45-ért (télen max 5k a fűtés). A bérlők túlnyomó többsége fiatal, javarészt vidékiek, és trendkövetők. A trend röviden úgy szól, hogy mindegy, milyen a lakás állapota, nem baj, ha drága, csak minél közelebb legyen a metrómegállóhoz. A metróállomás a varázsszó. Vannak persze "különcök" is szép számmal, ezek az elvetemült egyedek például Kőbányán néznek albérletet, ha mondjuk a Richterben dolgoznak. Ilyen is van. Még...
A ráfordítás / megtérülés tekintetében jó ötletnek tartom a teremgarázshely vásárlást, különösen a centrumban, ahol a legnehezebb a parkolás. A beálló előnye, hogy nem lehet benne kárt tenni, nem kell vesződni a kilakoltatással, nincs amortizáció stb.
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz Polacheck #8217 üzenetére
"Egy 6 millás lakásra szerintem elég meredek elkölteni 1-2 milliót felújítás címén."
Attól függ, milyen típusú a lakás. A panelt sokkal könnyebb és olcsóbb felújítani, mert mondjuk levered a csempét, és már mehet is rá az új. Ez nem így működik a vastag vakolatos régi házakban. Levered a csempét, jön vele a vakolat, előbb a falról, utána a plafonról..... áááá, Aztán ott van a fűtés. Régi házban bojler, konvektor, cirkó, kémény, míg a panelben magától jön a meleg és a meleg víz. ....Háromszorosát is elérheti a felújítási / fenntartási költség a panelhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz attiati #8229 üzenetére
Erősödik a forint, jön befelé a spekulációs tőke. Nehogy megismétlődjön 2008, amikor is egyszerre akartak eladni a szereplők, és a ránk kényszerített imf ernyő nélkül csak csúfos veszteséggel tudtak volna kiszállni. Szerintem most érdemes lehet eurót venni, főleg akkor, ha elmegy 260-ig. 250-nél egyenesen kötelező.
-
_BM_
senior tag
válasz Mercutio_ #8241 üzenetére
Igen T+2-re vonatkozik. A számla havidíja 200 ft körül van, nem vészes (lusta vagyok megnézni). A kamat valóban szar de én csak váltásra használom a számlát, utána utalok elfelé. Utalás valami 0,17%.
Nyilvánvalóan ez a módszer csak a nagy kilengésekre való, ami egy évben max 1-2x fordul elő. Én 250-ig nem is váltok euróra, és csak akkor fogok odautalni pénzt, ha megközelíti az általam extrémnek ítélt szintet. -
_BM_
senior tag
válasz Mercutio_ #8244 üzenetére
"250 az nagyon meredek"
Nem sok realitása van, ahogy 2008 nyarán sem volt a 234-ig gyengülő eurónak. Valami 2500 mrd ft forrótőke erősítette mesterségesen a forintot addig a szintig. Én ennek a csúcsnak a megismétlődésére számítok, persze nem sok esélyt adok neki. Egyelőre annyi látható, hogy a monetáris politika partner a 3 évvel ezelőtti kitömés megismétlésére a 3%-os reálkamatával. Majd meglássuk.
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz attiati #8254 üzenetére
[Ezt sasold meg. Ez még jobb]
Még soha nem váltottam náluk, de régebben felhívtam őket, és megerősítést kértem arra vonatkozóan, hogy valutaárfolyamokról van szó, nem pedig devizáról.
Naponta többször frissítenek.[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz Flashcash #8259 üzenetére
A CHF és az EUR is kamatemelés előtt áll a küszöbön álló "fellendülés" miatt. Persze a forint kamatát is emelni fogják (fellendülés nélkül is), szal, nehéz tippet adni. Én mindenesetre megvárom, hátha 250-ig erősödik a forint, és euróra váltok. Jól látja Attiati, ismétlődni látszik a carry-trade őrület, lásd 2004-2007 közötti történések.
-
_BM_
senior tag
válasz Mercutio_ #8263 üzenetére
Végtelenül leegyszerűsítve azt, hogy az égbe erősíti a forintot a beáramló tőke (mondjuk 2000 mrd), majd amikor realizálni akarják a nyereséget a spekik, megkérik az imf-et, hogy kényszerítsen rá az országra készenléti hitelkeretet, amelyet csak arra fordíthatunk, hogy árfolyamveszteség nélkül vissza tudják váltani mind a 2000 mrd forintot euróra (vagy más devizára). Miután árfolyamveszteség nélküli távozott a tőke, bedől a forint 300 ft-ig. Utána megint kezdik a forintvásárlást. A magyar államnál meg a kimentett profittal azonos mértékű adóság keletkezik. Swap-ügylet
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
2008 tavaszán kezdődött a ft meglódulása, amelyre az mnb - érthetetlen okokból - két kamatemeléssel is ráerősített.Megállíthatatlanul erősödött a forint, egészen júliusig, aminek mindenki nagyon örült. A csúcsponton kábé 3000 mrd forintra tehető spekulatív tőke csücsült nálunk. Októberben jött a válság, melynek hatására mind a 3000 mrd forint ki akart menni az országból, de ezt csak úgy tudta megtenni (veszteség nélkül), hogy az mnb biztosította a számukra a "szabad eltávozást". Az mnb-nek ehhez nem volt eszköze, ezért hitelt "kértünk" az imf-től. Utólag kiderült, hogy sokan már nyár elején tudtak arról, hogy hónapokon belül váratlanul ki fog törni a válság.
Azt nem állítom, hogy most is ez a helyzet, csak úgy elmélkedem. -
_BM_
senior tag
"Én meg szívok a 1,5x törlesztőrészletemmel."
Na az is egy érdekes téma, mert az árfolyamkülönbség kedvezőtlen változása messze nem indokolna ilyen mértékű törlesztőemelkedést. Ezért vették elő a cds-felárat, amely országkockázati mutatóként funkcionál az államkötvények árazásakor. Hogy mi köze van ehhez a banki ügyfélnek, azt nem tudom.
-
_BM_
senior tag
"Ha kikerül a piacra 100k használt lakás, ami mellesleg hihetetlenűl le fogja nyomni az árakat"
Valszeg nincs annyi. Azért próbálnak beindítani valamiféle kamattámogatásos forinthitelt, hogy a megnövekvő vásárlási igények kiegyensúlyozzák a viszonylag nagy számú kínálatbővülést. Ezt mondjuk úgy kellett volna csinálni, hogy a gyenge ft-árfolyam mellett (300-as eurónál) újból engedélyezik a jelzálogalapú euróhitelezést, majd a beinduló hitelfelvételek erősítenék a forintot (és nem kéne magas kamat hozzá). De ez nem jut senkinek az eszébe, mert rövid távon jól járnának a hitelfelvevők. Amikor 235 volt az euró, akkor korbáccsal hajtották az embereket devhitelért
-
_BM_
senior tag
válasz Polacheck #8292 üzenetére
"a szerzodes egyik fuggelekeben volt benne"
A hiteleseknek pertársaságot vagy más hasonló mozgalmakat kéne alakítaniuk az ilyen szerződések megsemmítése érdekében. Számos törvény és jogszabály szankcionálja a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést, márpedig a jelentős kitételek apróbetűs eldugása és az áttekinthetetlen hivatkozások hada is ennek minősül. Nem követelhető meg az ügyféltől / fogyasztótól a szakértői képesség, pont ezért kell bevizsgáltatniuk a gombát az árusoknak, és nem fedezhetik magukat azzal, hogy minden hülye tudja, hogyan néz ki a gyilkosgalóca.
Az a legnagyobb baj, hogy - önszerveződés híján - a (lakás)hitelesek érdekvédelmére szakosodott szervezeteket felülről (banki oldalról) teremtik meg, ami meg is látszik a baromságokon, amiket mellébeszélnek.[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz attiati #8363 üzenetére
"arany ára 1833-tól napjainkig"
1990-ben 380 dolcsi volt (26 e ft), most 1400 (280 e ft), ami ugye 3,7x növekedésnek felel meg dollárban, illetve 10,7x forintban. Ha 1990-ben indítasz 26 ezer forinttal és végig államkötvényt vásárolsz, akkor ma 486 ezer ft-nál tartasz, ami 18,7x haszon.
Arany (1990-2011): 10,7x
Magyar papír: 18,7xEzzel együtt nem hülyeség a fizikai arany, de csak a portfolió egyik elemeként, és egyfajta biztosításként. És csak fizikai formában, mert pont az a lényege, hogy marad vagyonod, ha megnyomják a reset gombot.
-
_BM_
senior tag
válasz attiati #8376 üzenetére
10 milliós megtakarításnál semmi értelme aranyban gondolkodni. Én egy olyan portfolióban tudok elképzelni mondjuk egy 3-5 milliós rudacskát, amely a lakhatásra szolgáló ingatlanon felül tartalmaz egy nagyértékű vagy két kisértékű ingatlant (kiadásra), 10-20 milla betétet, 4-5 milla részvényt. Mivel nekem messze nincs ennyi, így nem is tartok aranyat. Habár sokat gondolkodtam, hogy kiruccanok Bécsbe az Ögussához, amikor 730 dollár volt.
-
_BM_
senior tag
válasz iceman1988 #8367 üzenetére
pénzügyi tanácsadó vagyok Európa legnagyobb független tanácsadó cégénél! ........Most olvasom először ezt az oldalt, hát nem sokszor láttam ennyi marhaságot egy helyen...
Erről eszembe jut egy vicc:
- Halló, az önkormányzattal beszélek?
- A f*szt, ez a tánc- és illemtan iskola.[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz attiati #8380 üzenetére
"Persze, de akkor a rudacskát is otthon tartod"
Oszt? Befested feketére és ajtóütközőnek használod. A kutya nem fogja elvinni
De az eredeti gondolatfelvetés az volt, hogy vegyél aranyat, hogy részese lehess az árfolyam emelkedésnek
Nem tom. Ha 1980-ban vettél és 20 évre rá el kellett adnod, akkor nagyot buktál. Ha 2008-ban, és még megvan, akkor jó buli. De most venni?
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz iceman1988 #8382 üzenetére
Most képzeld bele magad annak a helyébe, aki 1979-ben vett aranyat. Ugyanúgy ívelt felfelé, mint most, és akkor is komoly észérvek szóltak mellette, mint amiket te is felsoroltál.
25(!!!) év után a befektetés minusz 40%-on állt. Ezalatt 7 éven keresztül 13-15% volt a dolcsi alapkamata, de utána is 7-8% egészen 2004-ig. Katasztrófa! Ki sem merem számolni az usa állampapír és az aranyhozam különbségét erre az időszakra.
Miért nem agitáltál az arany mellett 2002-ben?[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz iceman1988 #8382 üzenetére
Megint hülyeséget beszéltek...
Nekem az égvilágon semmi bajom, hogy hülyének tartasz mindenkit, csak azon röhögök, hogy aranybefektetés mellett agitálsz, közben meg úgy adod magad elő, mint a kofa a nagybani piacon. Hogy megértsd, mire gondolok: a sarki hentesnek jól áll, amikor dicsérő megjegyzést tesz a csinos törzsvásárló testhez simuló ruhájára, viszont mondjuk a Kempinski személyzetétől ez főben járó bűn. -
_BM_
senior tag
-
_BM_
senior tag
válasz iceman1988 #8392 üzenetére
Vitán felül értéket képvisel az arany. Itt inkább az a kérdés, hogy ki vásároljon és mikor. És az, hogy érdemes-e olyannak vásárolnia, akinek az összes megtakarítása nem éri el az 5 milliót. Szerintem.
-
_BM_
senior tag
válasz iceman1988 #8392 üzenetére
És itt a tied az arany a te széfedben a te neveden bármikor kikérheted, bemehetsz érte, senki se fog hozzányúlni.
De ha beüt a gond akkor viszont az értékpapíroddal begyújthatsz egy hűvös hajnalon, mert semmit nem kapsz érte a nincsbőlÉs az tuti becsszó, hogy ha beüt a gond, akkor nyitva lesz a széfterem ajtaja?
Csak azért kérdem, mert amikor már az USA állampapír is csak gyújtósnak jó, akkor áramszünet is szokott lenni, és a biztonsági ajtózárak reteszelnek olyankor.[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz iceman1988 #8400 üzenetére
"Mellesleg ekkora különbséggel még a török trombitarezet is necces hogy megkapod"
Azt mennyiért méritek?
-
_BM_
senior tag
válasz iceman1988 #8409 üzenetére
Zongoraórát adok-veszek
-
_BM_
senior tag
válasz tkazmer #8415 üzenetére
Ne má! Ilyen nincs! 20 évvel ezelőtt 3 millerrel indítottál? Akkor ma 45 milliónak kellene lennie, ha végig állampapírban tartod, és ebből le van vonva 20% kamatadó (holott nem mindig volt, és nem mindig 20%). Meg lejön pár millió, ha végig simán biztosítod magad (mai árakon havi 1-2 ezer forinttal).
Ezért mondom én mindenkinek, hogy semmiféle, bizalmi alapon nyugvó, hosszú távú, adókedvezményes, biztosításos, bonyolult konstrukcióba nem szabad belemenni. Persze én sem voltam ám mindig ilyen okos, engem is megkajáltattak már.[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
[Akár háromszorosára drágulhat az arany ára]
Na ilyenkor szokott zuhanni, amikor megszánják a kisbüfiket a nagyok, és tanácsot adnak nekik.
-
_BM_
senior tag
Kis gondolatébresztő:
Minden állampolgárra 2 millió forint államadósság jut. Egy vállalkozókat tömörítő társaság minden tagja befizeti a rá eső részt. Úgy vélik: itthon 200-300 ezer ember gond nélkül megtehetné ezt.
Magyarországon él 200-300 ezer ember, akik nemcsak maguk, de családtagjaik után is gond nélkül be tudnak fizetni ennyi pénzt. Ez az összeg pedig azt jelentheti, hogy a tervezettnél egy évvel korábban jutunk el a 40 százalékos GDP–arányos államadóssági szintig – tette hozzá.
Az új alkotmányból:
Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyûlés csak olyan központi költségvetésrõl szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza
Adósság jelenleg: 20 ezer mrd (80%)
Alkotmányos kötelezettség: 12,5 ezer mrd (50%) (változatlan gdp mellett)
Lakossági megtakarítások: 8 ezer mrd[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest