Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hdsentinel

    őstag

    válasz joghurt #316 üzenetére

    10 SMART értékből számítódik, ebből 9 kritikus + egy a használat ideje (power on time count).

    Alapértelmezettként a lemez kondíciója 100%-nak tekintendő.
    Mindegyik SMART értékhez tartozik egy súly és egy maximális szint, amennyivel a kondíciót csökkentheti. Az egyes csökkentő tényezők összeszorzásra kerülnek.

    Ezek a tényezők kerülnek beszámításra, az alábbi súlyokkal és max. szintekkel:

    Raw read error rate 3 30
    Reallocated sectors count 6 60
    Seek error rate 2 20
    Power on time count (over 65536) 1 10
    Spin retry count 6 40
    Reallocation event count 4 30
    Current pending sectors count 4 30
    Off line uncorrectable sectors count 6 60
    Write error rate 3 30
    Soft read error rate 3 30


    Pl. ha van 2 hibás, áthelyezett szektor (reallocotad sectors), akkor az 88 százalékra állítja be: 100 x (100 - 6x2) = 88 (6 a súlya a reallocated sectors count-nak)

    Ha e mellett van még mondjuk 3 gyenge (pending sectors), akkor a teljes kondíció az 88 x (100 - 3x4) = 77 %

    és így tovább.

    A max. érték azt határozza meg, hogy max. mennyivel csökkentheti egy paraméter a teljes kondíciót.Pl. ha van 20 áthelyezett szektor (reallocotad sectors), de nincs más probléma, akkor a kondíció 40 %-ra áll be (hiszen max. 60-al csökkentheti a kondíciót).

    Ez angolul fenn van a progi weblapján, a FAQ részben.

    Ez és a hőmérséklet értékek csakis annyira megbízhatóak, amennyire pontos adatot a lemezek szolgáltatnak magukról.

    Ha íly módon csökken, akkor ez az elhasználódást jelenti, ill. hogy egy gyenge szektor esetleg véglegesen meghibásodott. Ezek nem szoktak jobbá válni, egy már meghibásodott szektor ritkán gyógyul meg :)

    Kérlek küldj riportot, hogy lássam, melyik paraméter ''javult'' meg hirtelen, amitől feljebb ment a kondíció.

    Köszi !

    Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Új hozzászólás Aktív témák