Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • -=MrLF=-

    senior tag

    [link] Elképesztő csodafegyvereket és felszerelést kap a magyar hadsereg - Íme a 10 legütősebb fejlesztés

    Gőzerővel folyik a Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 program keretein belül a világ élvonalába tartozó páncélosokat, kézifegyvereket és egyéb eszközöket kapnak majd a katonáink. Nemcsak külföldről szerzünk be felszerelést, a magyar fegyvergyártás is újraindul. Bár az eszközbeszerzések egyes részleteit még homály fedi és sikeressége még kérdéses, bemutatunk 10 olyan modern eszközt, mellyel a Honvédséget a közelmúltban felszerelték vagy várhatóan fel fogják szerelni.

    1. Panzerhaubitze 2000
    Decemberben jelentette be a Honvédelmi Minisztérium, hogy német Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegek beszerzését kezdték meg, összesen 24 ilyen eszközzel bővül majd a Honvédség arzenálja. A tarackok érkezésével lényegében egy korábban teljesen leszerelt fegyvernem tér majd vissza hazánkba, hiszen a szovjet gyártmányú Gvozgyikák 2004-es hadrendből való kivonása után gyakorlatilag csak aknavetők és vontatott tarackok maradtak a tüzérek szolgálatában.

    A Panzerhaubitze 2000-es a világ egyik legmodernebb önjáró taracktípusának számít, 155 milliméteres lövegével, rakétapóthajtású lövedékkel akár 50-60 kilométerre is képes ellőni. Ellátták MRSI rendszerrel is; ez lehetővé teszi, hogy több, különböző szögben leadott lövés is ugyanazt a célt találja el.

    2. Leopard 2A7+
    Az önjáró lövegek mellett harckocsikat is veszünk a németektől, összesen 44 Leopard 2A7+-t kapnak a Honvédség harckocsizói. A tankokat újonnan gyártja majd le a Krauss-Maffei Wegmann, várhatóan 2025-re készülnek el, a jelenleg használt, orosz T-72-esek így legalább még hat évig szolgálatban maradnak.

    A Leopard 2-eseket az 1970-es évek óta fejleszti és használja a német hadsereg, a típus évtizedek óta a világ egyik legjobb tankjának számít. 120 milliméteres Rheinmetall L/55-ös lövege számos másik harckocsi tervezéséhez ihletet adott, nem is beszélve páncélzatának kialakításáról, 1500 lóerős motorja pedig 68 kilométer / órás sebességre képes. Legújabb verziója (melyet a Honvédség is beszerez), a 2A7-es városi hadviselésre is optimalizált változata, a 2A7+ többrétegű kompozit páncélzattal van felszerelve, melyre moduláris védelmi rendszereket lehet építeni. Stabilizált Rheimetall-lövege irányított rakétákat is ki tud lőni, sőt, mozgás közben, akár öt kilométeres távolságra lévő célpontokat is el tud találni. Akár más modern harckocsik, a Leopard 2A7+ is fel van szerelve számítógépes tűzvezérlő és kommunikációs rendszerrel.

    3. Leopard 2A4
    A Leopard 2A7+-ok mellett régebbi, használt Leopard 2A4-esek is érkeznek majd a Honvédség kötelékébe, ezeket kiképzési és előszűrési célra használják majd. Mivel lízingelik a 12 tankot, hamarosan már valószínűleg meg is érkeznek Magyarországra.

    Ezeket a harckocsikat 1985 és 1992 között gyártották, tehát egy viszonylag régi típusról van szó, ennek ellenére a mai napig számos ország használja őket, többek közt Ausztria, Kanada, Norvégia, Lengyelország és Törökország is. A 2A4 a legnagyobb számban legyártott Leopard 2-es variáns, számos továbbfejlesztett változata létezik a világon. Utoljára ez a típus a törökök Szíriában való beavatkozásakor látott éles harcot, körülbelül egy tucatot kilőttek az Iszlám Állam harcosai, majd később a kurdok tankelhárító rakétákkal és IED-ekkel.

    protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland

Új hozzászólás Aktív témák