Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dare2Live

    nagyúr

    válasz Raggie #83344 üzenetére

    Pedig pontosan ugyanannyit.
    Gyakorlatban 1es COPja van az olajradiátornak és a vga kártyának is. "1KWból 1KW hő lesz." Ugyanakkora az energiahatékonyásguk.

    Elvi szinten ha mélyen belemegyünk hőtan/áramlástan vonalon belekötünk mindenbe akkor pl a led fénysugár ami a vga kártyán világít lehet nem megy neki a szekrénynek ahol nagyrésze hővé alakul hanem kimegy az ablakon. Kint fog hővé alakulni.... és a végén kijöhet, hogy 0.1%al az olajradiátor hatékonyabb. vagy a vga (mert az olajradiátoron nagyobb led van)
    De valóságban nem lesz érdemi difi.

    És persze az elhelyezés se mindegy fűtés szempontjából ablaknál van az infra sugárzás rész elég jól átmegy az üvegen.... de ettől még az 1cop az 1 cop. (Ezért szoktak radiátorok mögé alufólia+mmvékony hőszigetelőt rakni.) Kevésbé fűtöd a falat, az infra sugarakat az alu nagyon jól visszaveri a szobába.

    Aminek nem 1 COPja van az pl a hőszivatyű(légkondi) az kvázi úgy kerüli meg a termodinamika tudomisén hányas alaptvét, hogy összességében nő az entrópia viszont kint hűt, bent fűt. Így jön össze, hogy 1KW áramból 4KWt tud fűteni. (4es cop)

    Aki hőtan, áramlástannal aktívan foglalkozik a fentiben biztos talál hibát de egyszerüsíteni akartam, összességében sztem jó. Én meg lassan 20éve tanultam.

    don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Új hozzászólás Aktív témák