Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz totron #20385 üzenetére

    Nem ezt mondtad. Hanem a 10 év alatt 30 perc megtakarítást meg a géphez fordítást. A Live CD nem eretnekség, 99%-a a Gentoo usereknek stage3-as installerrel rakja fel, ami egy Live CD, csak grafikus felület nincs rajta. Ebben nem különbözik az Archtól.

    Grafikus környezetes Live CD megint nem lenne eretnekség, de minek. Aki felteszi magának a Gentoo-t, az ért hozzá annyira, hogy nincs rászorulva. Inkább csak nem bíbelődnek vele feleslegesen, legalábbis a hivatalos gentoo-sok. Forkok viszont igen, Sabayon, Calculate Linux, stb., de azok nem is ugyanannak a célközönségnek készülnek. Igazából utóbbiak azért használnak Gentoo-t, mert független disztró, nem áll mögötte semmilyen vállalat, meg spéci filozófia, ahogy a Debian ilyen GNU mániások és nonfree ellenesek gyülekezete, a Red Hat, Fedora, CentOS mögött multi áll, az Ubuntu mögött is, ezeket meg el akarják kerülni, nem akarnak kiszolgáltatva lenni nagy multiknak.

    Többek között ezért is sikeres az Arch is, független, a systemd-t kivéve nincs beleerőltetve semmilyen corporate meg trendi bullshit. Egyszerű, tiszta koncepció, full rolling, normális csomagkezelés, ez meg sok fork-disztrónak vonzó, biztonságosabb választás. Mert ha Fedora vagy Ubuntu alapra teszik a disztrót, akkor abban benne lehet, hogy a Red Hat / IBM vagy Canonical behúz egyszer csak valami botrányos, meredek dolgot, ami a forkok nyakába is szakad.

    Sőt, a Slackware-nek is ez a filozófiája, függetlenség, egyszerűség, minimalizmus, az megint más, hogy én személy szerint nem annyira csipázom, mert kevés csomag érhető el rá, meg eléggé elavult verziókkal dolgozik.

Új hozzászólás Aktív témák