Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz sh4d0w #18426 üzenetére

    Pont azt írom, hogy a stable szónak semmi köze nincs a a valós futási stabilitáshoz, hibamentességhez. Inkább ahhoz, hogy egy verzió véglegesre ki van adva. Ez nem garantálja, hogy bármivel tökéletesebb vagy más verzió, mint az utolsó béta / RC. Hiba meg minden szoftverben van, főleg, ami átlép egy komplexitási fokot. Teljesen hibátlan disztró nem is lehet, mert annyiféle linuxos szoftver van, annyira hatalmas kódtömeg a kernel is, hogy nem lehet egy disztróval minden igényt lefedni, meg garantálni, hogy minden csomag hiba nélkül fusson, meg minden hardvert (újat és régit is) hibátlanul és optimálisan hajtson a kernel, végrelen kombinációra tesztelést igényelne. Max. csak arra lehet törekedni, hogy ismertebb csomagok, elterjedtebb szoftverek adott asztali környezetben jól fussanak a legelterjedtebb hardvereken.

    Így aztán egy mások által összeállított disztróban mindig lesz kompromisszum, hiányzó, bele nem fordított funkció a kernelben, bugos csomag, tárolóból hiányzó csomag, vagy túl régi verzió, valami részfeladatra nem ideális beállítás.

    Azért is írom, hogy saját felhasználásra, saját gépre kell saját disztrót csinálni, hatványozottan kisebb hibaforrás és erőforrásigény, neked nem kellő csomag mellékelve az alaprendszerbe. Ez lenne a lényege a Gentoo-nak, csak azt forgatod bele a kernelbe, ami neked kell támogatás, csak olyan drivert, amit hajtani is kell a gépedben, csak azt a csomagot fordítod le, amit használsz is, az is a te gépedre lesz optimalizálva, abban is csak azok a USE flag-ek lesznek belefordítva, amik kellenek. Ezzel már kilősz egy csomó komplexitást és hibaforrást, csökkented az erőforrásigényt.

    Egyébként meg ez a baja a bloat disztróknak, full GUI csilivili rendszereknek, iszonyat nagy a komplexitásuk. A helyzet még rosszabb, mikor zárt forráskódú is az egész, ahol kész lefordított binárist kapsz, mint Windowsnál, MacOS-nél, ezeket nem tudod lecsupaszítani. Pl. Windowsnál ugyan törölgethetsz a registryből, meg a fájlrendszerből dll-eket, továbbá kiiktathatsz service-eket, de egy szint alá nem tudod csupaszítani, egyszerűsíteni. Míg a Linuxot nagy fokban lehet. Vagyis már egyre kisebb mértékben, mióta systemd, Pulseaudio, meg mindenféle nagyobb bloat API-k veszik át az irányítást, de még mindig sokkal jobb a helyzet, mint egy zárt forráskódú OS-nél.

    Épp ez hívja életre a minimalizmust, meg a suckless és hasonló minimalista filozófiákat, igaz ők extrémebb irányba viszik ezt, és ha ebben következetesek vagyunk, akkor tényleg az abakuszig is visszamehetünk, és tologathatjuk azon a biteket. Persze aki realista minimalista, az világosan látja, hogy a komplexitást csak addig lehet csökkenteni, amíg van gyakorlati haszna, meg nem megy a produktivitás rovására.

Új hozzászólás Aktív témák