Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penty

    tag

    válasz Apollyon #18368 üzenetére

    Üdv!

    Csak kényszerből léptem... Egyre inkább nem tetszik az, amerre mennek.
    Anno azért váltottam linuxra, hogy ne mások szabják meg nekem, hogy mi, hol, hány méter. Erre most már linuxon is egyre jobban begyűrűzik ez a corporate idiótaság, meg az, hogy nem az érdemi fejlesztésekkel foglalkoznak, hanem mindeféle idiótaságokkal.

    Már régebb óta nézem, hogy merre lehetne lelécelni, de sajnos nem túl nagy a választék, azt kell hogy mondjam. Ha az ember egy olyan értelmes és hosszútávon életképes asztali distrot keres, ami nem egy másik distrotól függ, akkor azért elég korlátozottak a lehetőségek. Ahogy nézegettem lényegében lekorlátozódik (számomra!) a Gentoo/Void párosra. A Slackot most hagyjuk, az még nekem is kőkorszaki, pedig aztán én a Debian 9-et is csak 4-5 hónappal ezelőtt frissítettem 10-re. A többiek vagy nem igazán alkalmasak napi szintű érdemi desktop használatra, vagy annyira kicsik, hogy bármelyik pillanatban megszűnhetnek, vagy eleve nem asztalra szánták őket.

    Nézegettem én is ezeket a hátulgombolós Debian származékokat, de több évnyi i3 után nekem ezek a DE-k nagyon nem esnek kézre. Alig tudok bennük mozogni, vagy bármit is csinálni. Pedig éveken át használtam Gnome-ot meg KDE-t is. Mikor egy grafikus szövegszerkesztőből :wq-val akarok kilépni, meg a programot a SUPER+SHITF+q kombóval akarom bezárni, akkor azért érzem, hogy ez már nem nekem való... :)

    Szóval nálam egyelőre a Void a kísérleti nyúl. Ezen szerencsére nem nagyon kell felesleget gyomlálni, bár igaz, eleve elég fogyókúrásan raktam fel. Jelenleg alig 2.3 giga a teljes root partíció Firefox-szal, Gimp-pel, Rawthrapee-val meg néhány egyéb gui-s progival együtt. Igaz, pár program egyelőre hiányzik, szóval ez még nőni fog. Viszont a felesleges nyelvi- meg firmware fájlokat még nem gyomláltam ki az /usr alól. Azt hiszem, itt csak ezeket kell majd kipucolnom, de egyelőre nem sietem el, enni nem kérnek, szóval ráér.

Új hozzászólás Aktív témák