Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz axlrose32 #3859 üzenetére

    Természetesen rázott már meg engem is központi antenna, mióta a 90-es évek elején indítottam egy szervizvállalkozást (nem Budapesten egyébként), volt pár alkalom ilyenre, a helyszíni kiszállások alkalmával, vagy akár otthon is.

    Földhurok viszont nem egyenlő káros feszültségek jelenlétével. Van olyan földhurok, ami legfeljebb az analóg kép/hang átvitelben okoz némi zavart, de egyébként mindössze néhány ohmos, fémes kapcsolat van a körben.

    Például TV és számítógép között nálam egy fal és egy 5 méteres HDMI-kábel helyezkedik el. Teljesen más földelt konnektorba vannak dugva, ezek védőföldje csak az előszobában találkozik, de ott viszont nagyon.

    Pár ohmos vezetékekről beszélünk, amin 100 V feszültségesés nem is lehetséges, hiszen akkor már izzana a falban. Ennek megfelelően nem is mérhető feszültségkülönbség, a HDMI-kábel két végpontja között.

    A lakás védőföldhálózatán normális esetben áramok sem folynak (hiszen a terhelés a fázis és nullán megy), a védőföldre legfeljebb a készülékek belső zavarszűrő kondenzátorai kapcsolódnak. De az kevés ahhoz, hogy pár ohmos galvanikus kapcsolaton feszültségesést tudjon létrehozni.

    Mivel a védőföld a TV, illetve számítógép fémes részére van kötve, esetemben például a HDMI-kábel, két konnektor védőföldjét összekötve hoz létre földhurkot. A kábelen létrejövő minimális kiegyenlítőáram a digitális jelátvitelt egyáltalán nem zavarja, legalább két okból:

    1. Mert digitális, és a zajfeszültség bőven a kritikus szint alatt van.
    2. HDMI / DVI kábelek a szimmetrikus jelátvitel elvén működnek (érpárakon megy a jel, az árnyékolás csak kiegészítő szerepet játszik).

    Analóg kép vagy hangot viszont már zavarja a "búgófeszültség", hiszen itt az aszimmetrikus jelátvitel miatt a GND-vezeték kiegyenlítőárama közvetlenül beleszól a jelbe. Ezt a zavarfeszültséget főleg a készülékek zavarszűrő kondenzátorai teszik rá a védőföldre, illetve a falban futó vezetékek egymás közötti kapacitív csatolásai is. (Más kérdés, hogy én az analóg hangot is átviszem az erősítőre, viszont az erősítő földeletlen, így nem jön létre földhurok, nem zúg a hang.)

    Az előzményben szereplő TV nem földelt hálózati csatlakozóval szerelt, aminél sokkal veszélyesebb tud lenni a jelkábel áram alatti csatlakoztatása. Itt ugyanis a GND (ezzel együtt HDMI aljzat) nem kerül galvanikus lezárásra a védőföldhöz.

    Azt pedig nyilván magad is tudod, hogy a tápegységek bemeneti oldalán szoktak lenni soros zavarszűrőkondik, melyek felezési pontja kötődik a GND-re. Gyakorlatilag megfelezi a 230 V-ot, a GND-t / fémvázat féltápra emeli.

    Utána ez kerül(het) kiegyenlítésre a HDMI-csatlakozón keresztül, egy másik (de földelt) készülékhez, ami már valóban nem egy vicces történet. Attól függetlenül, hogy látszólag nem szabadna gondot okoznia, hiszen a csatlakozó külső fémrészei elvileg alkalmasak a feszültségkülönbség kiegyenlítésére. Csak úgy tűnik, a gyakorlatban mégis valami hiba csúszik be.

    De minderre utaltam az előző hozzászólásomban is.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák