Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pelikan69

    tag

    válasz -HajTömeg- #18675 üzenetére

    Sziasztok itt is!

    A másik fórumon most írtam le a benyomásaimat a ROK-ról, de nem tudom, hogy azt olvasod-e, ezért bemásolom ide is. Kérdésekre szívesen válaszolok. Nem használati utasítás lesz, de leírást találhattok róla a korzón.

    A kávé napján részt vettem a ROKespresso Barista Párbajon. A felkészüléshez kölcsön kaptam 1 db ROK Espresso Makert, sajnos mindössze 48 órára, és közben dolgoznom is kellett. Ráadásul éppen a netem se működött, így annak se tudtam utánajárni, hogy mások hogyan használják. Ezek után első este kiderült, hogy a nálam lévő kávéból (Lucky Cap - Drum Yirgacheffe) nem tudok élvezetes italt készíteni vele, mert mindig savanyú lett az eredmény. Akármennyi forró vizet nyomtam át a gépen, mégse tudtam annyira felmelegíteni, amennyire ehhez a kávéhoz kellett volna. A hatalmas lehűlő felület rengeteg hőt von el. Egyértelművé vált számomra, hogy olyan kávét kell választanom, ami alacsony hőmérsékleten működik. Szerencsére a kedvenc kávém pont ilyen, így kézenfekvő volt, hogy a Casino Mocca - Rekoval versenyezzek. Másnap beszerzés, és este már gyakorolhattam. Szereztem egy 49 mm-es tampert is, mert a hozzá adott kanálra hasonlító valami nem állt nekem kézre. Az őrleményt olyan finomra állítottam, hogy a pumpás gépeim befulladtak tőle. Így komoly fizikai munka volt kb. 30-35 ml eszpresszót átpréselni a 17 gramm őrleményen. Nem valami takarékos megoldás! :D :D

    A Rekoból időnként nagyon finom eszpresszót sikerült alkotni. Sőt! Néha jobban ízlett, mint eddig bármikor. Mindössze annyi volt a probléma, hogy nem biztos, hogy meg tudtam ismételni. A gép hőmérsékletét nem tudtam pontosan megállapítani, így néha kicsit hűvös, néha kicsit meleg volt. Úgy emlékszem, mikor idáig eljutottam, az ital már sose volt rossz, de bizonytalan volt, hogy mikor sikerül igazán finomra. Otthoni körülmények között lehetett volna még a rögök megszüntetésével jobb kioldódást elérni, de én a versenyre készültem, ott nem akartam ezt bevállalni. Következő nap egy kicsit még használhattam a készüléket, aztán vissza kellett adnom, vagyis nagyon kevés időm volt megismerni.

    Hogy milyen élményt okozott az elkészített eszpresszó? Azzal tudom leginkább érzékeltetni, hogy másnap - mikor mentem haza a munkából - arra gondoltam: milyen jó lesz otthon megint ezt a fantasztikus ízorgiát érezni. Ekkor jutott eszembe, hogy vissza kellett adnom a ROK-ot, és csak egy E61-es géppel készíthetem el az italomat otthon, azzal pedig nem tudok olyat alkotni! :D :D

    Összefoglalva: amennyiben jól választunk kávét és megfelelően előmelegítjük az eszközt (vagyis éppen sikerül eltalálni az optimális hőmérsékletet), akkor nagyon finom ital készíthető vele. Úgy jellemezném, hogy krémes, lágy és mégis nagyon ízgazdag. A crema kevesebb rajta, de ez engem egyáltalán nem zavart. Az igazi probléma az, hogy nekem nem sikerült biztonsággal eléggé egyforma eszpresszókat előállítani vele, de talán hosszabb idő alatt jobban meg lehet ismerni a viselkedését. Kellene rá egy fejhőmérő! :D

    Mindezek ellenére én nagyon megszerettem, mert olyan ízeket tudtam kihozni a kávéból, amilyet a pumpás gépekkel nem sikerült. Lehet, hogy kellene nekem egy ilyen, vagy egy másik karos gép?

    Szerintem a nagyon nagy hőigényű kávékhoz nem ideális, mert nem biztos, hogy eléggé át lehet melegíteni az eszközt. Azt mondják, hogy az olasz pörkölésű kávékkal jól működik, de én olyat nem nagyon fogyasztok. Egyébként logikusan hangzik, mert általában nagyobb hőmérséklet tartományban adnak elfogadható eredményt, és ritkán van szükségük extrán meleg vízre (amennyiben jól emlékszem).

    Visszatérve a versenyre: úgy tűnik jól sikerült a felkészülésem, mert a döntőbe jutottam, de ott már sajnos egy kicsivel alulmaradtam, 2:1-es pontozással kikaptam. Úgy gondolom, hogy hasznos tapasztalatokkal lettem gazdagabb, sokat tanultam a felkészülésből és a versenyzésből is. A gyakorlás alatt rengeteget kóstoltam, kicsit túl is kávéztam magam.

    Megerősödtem abban a véleményemben is, hogy számomra eszpresszónak a CasMo Reko a csúcs. Elég sok finom kávét kóstoltam az elmúlt négy évben, néhányra még emlékszem, de ilyen mély nyomot nem hagyott bennem egyik sem. Kár, hogy nemsokára el fog fogyni. :(

    Köszönöm srácok ezt a kiváló kávét, e nélkül nem juthattam volna döntőbe.

    Sbooster USB-s lineáris táp, HeadFlow fejhallgató erősitő eladó

Új hozzászólás Aktív témák