Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    Megvolt a maraton:
    https://www.strava.com/activities/4206290691
    Strava best estimated effort-ja alapján épp sikerült a 3:10 alatti, 3:09:57 (a Polar-os split mérést interval timerrel csináltam, ami nem tud tized km-nél kisebbet, ezért 42.3, és ezért nincs 3:10 alatt a bemelegítéstől és "levezetéstől" megszabadított split). Ami nagyon jó, tekintve, hogy eredetileg 3:20, de legalább 3:30 volt a cél, csak másfél hete a 30-as tempó futásnál éreztem úgy, hogy inkább a 3:10-et kellene becéloznom, és ez végülis sikerült is.

    Úgy csináltam, hogy feleségem kocsival kivitt a soroksári Molnár-sziget parkolójába, és ott a sziget utcáin és a kerékpárúton futottam köröket, illetve oda-visszákat. Ha 20 fok lett volna, bringával kísért volna, de 8-9 fok volt, és nagyobb részt enyhe eső, így viszont beült a kocsiba tanulni (szakvizsgája van, meg még valami speciális tanfolyam is), egy székre kiraktuk a frissítést, a frissítésem pedig úgy nézett ki, hogy elvettem, ami épp kellett, és futottam egy ~800 m-es kört a Tündérkert körül, miközben ettem-ittam, majd visszatettem a flakont vagy ami nálam maradt, és futottam tovább. Izotóniás italt, az elején ropit, később banánt és a végén már csak mazsolát ettem.

    1 km volt a bemelegítésem, aztán indultam el ténylegesen, becélozva a 4:30 körüli iramot. Általában egy kerékpárút-kör, majd Molnár-sziget kör váltotta egymást, utóbbi többféle variációban, illetve köztük kiskör, ha épp frissítettem. Az elején nagyon könnyedén, lazán ment ez a tempó, lazábban, mint mikor reggel tempót futok vagy résztávot ugyanezen tempóban. 10 km-nél konstatáltam, hogy jó lesz ez így, és az időjárás bár elinduláskor rémisztő volt, futásra mégis nagyon kedvező, és rendben vagyok, jó formában vagyok. 16 km körül frissítettem először, a frissítő kiskör elvett ugyan időt, de utána érzésre és tempóra is jobban ment a következő 7-8 km-en. Igazából a második frissítés kieső idejétől eltekintve 20-30 között is jól ment, talán jobban, mint az elején. Voltak itt-ott más futók, szerintem kicsit hülyének nézhettek az egy szál póló, rövidnadrág kombó miatt, de jó volt ez, viszonylag kevés víz pótlásra volt szükségem, és nem is nagyon fáztam. 35 után már szenvedtem, a harmadik nagy frissítés után (33-35 körül lehetett?) 38 körül még betömtem egy nagy adag mazsolát, majd elindultam a kerékpárúton, a szokásostól rövidebb, 4 km-es utolsó körre. Már mindent beleadba tudtam csak 4:45-5:00 közötti km-eket, 40 után megállapítottam, hogy ezt tartani kell, illetve kicsit gyorsítani, hogy sikerüljön a 3:10. A legvégén hajráztam, és ránézve az órára határeset volt, hogy épp megvan vagy nincs (a 42.3-ra állítás miatt, amit említettem, nyilván nyomhattam volna gombot magam, de nem tettem), és mivel birizgálzam a lecsúszni készülő pulzuspántot, ezért az le is esett, nagyjából pont mikor vége lett a maratonnak. Ezután visszaszerencsétlenkedtem a kocsihoz, összepakoltuk a cuccot, aztán hazaérve alig tudtam kiszállni a kocsiból és felmenni a lépcsőn.

    Ami meglepő egyébként, hogy más versenyekkel/virtuális versenyekkel szemben most nem a lábamon fáj valami a legjobban, hanem a jobb kezemben van a legnagyobb izomláz, a bicepsz alatt kicsivel, persze ugyanez van a bal kezemen is, és a lábaim is készek persze több ponton is (főleg bal vádli alatt, ami már megszokottabb).

    Szerk.:
    Ja, és ha az egy hónappal ezelőtti könnyű hosszút nem számolom, ahol elértem a maratoni távot, akkor ez volt a második maratonom, az első 2014-ben volt, 4:21, ahhoz képest 71 percet sikerült javítanom. Nemrég megnéztem az akkori "felkészülésemet", na az gyalázatos volt a mostanihoz képest, most 2 hét alatt többet futottam, mint akkor előtte 3 hónap alatt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák