Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz tomcica #14217 üzenetére

    Én olvastam pár cikket a témában az elmúlt hónapban. Nagyjából így néz ki a dolog 1 - lassú, 2x (2b) - gyors, 2a - köztes. A te szóhasználatoddal. Ezen kívül létezik még 2c 1-3%-ban, de nem sokat tudnak róla. Egy átlagember 50-50% 1-es és 2-es típusú izomrosttal születik, kb 10%-ot tud átalakítani egyikből a másikba, de ahhoz hosszú évek kemény edzései kellenek, szóval nem kis részben genetika a dolog. Ezen kívül számít még, hogy milyen tengerszint feletti magasságra születik, ugye az EPO szint miatt. Aztán sokat számít még egyesek szerint, hogy mekkora a lábszár térfogata, mert azt lengeti az ember futás közben. Ez is genetika, minél kisebb, annál hatékonyabb, ezért is jók az afrikai futók.

    Az 1-es típusú izomrost kell állóképességhez, a 2-es meg erőhöz, erőállóképességhez. Aerob tartományban csak az 1-es izomrostok dolgoznak, anaerob-nál kapcsolódnak be fokozatosan a 2-esek, először a 2a, utána a 2x terheléstől függően. Érdemes ezért átmeneti tempókat is futni, nem csak gyorsat és lassút, hogy begyakorolja a szervezet az átállást, és ezáltal jobban gyorsuljon. Mindegyik típusú izomrost képes hipertrófiára, szal vastagodásra. Azt mondják, hogy anaerob edzéstől általában 2a fele történik konverzió, tehát azon kívül, hogy hipertrófia van mindegyik típusú izomrostnál (feltéve, hogy mindre edzünk), még nőni fog valahány %-al (max 10%) a 2a izomrostok részaránya, a 2x-é (ill. kis mennyiségben az 1-esé) meg csökkenni fog. Ezen kívül még azt olvastam, hogy először érdemes az 1-es izomrostokat kimaxolni, és utána sebesség növelés céljából 2-eset építeni. Sokkal jobb eredményt lehet elérni így, mintha először 2-esre edzünk, utána meg 1-esre, mert ha csak 1-esre edzünk, akkor a 2-es ugye pihen és tömeget veszít. Azt is mondják, hogy hosszabb pihenéstől (több hét) a 2a először 2x-é konvertálódik, utána meg elkezd zsugorodni. Szoktak olyat csinálni sprinterek, hogy direkt kihagynak 1 hónapot, és úgy gyorsabbak lesznek, mert több lesz a 2x-es izomrostjuk, ami ugye gyorsabb, mint a 2a, de fáradékonyabb, egy 100m sprintnél viszont a fáradékonyság nem számít.

    Van még az interferencia, amiről már szó volt, hogyha egyszerre edzel erőre és állóképességre, akkor csökkeni fog az erőd. Hát ezt nem tudom, hogy mivel lehet magyarázni, írnak olyat, hogy típuskonverzió miatt, írnak olyat, hogy az állóképességi edzéshez futásnál tömegvesztéssel alkalmazkodik a szervezet, meg hogy inkább izomot bont glükoneogenezissel, mint hogy zsírból állítson elő ATP-t, stb..., gondolom jobban bele kéne ásnom magam, és keresni erre specifikus cikkeket, de szerintem már így is túl sokat foglalkoztam a témával. Mindenesetre az én edzéstervemben heti 1 nap szintentartó edzés van, ami azt jelenti, hogyha éppen állóképességre edzős hónapom van, akkor a szintentartó napon erőre és erőállóképességre edzek, hogy azok ne épüljenek le teljesen. Ha meg erőre edzek, akkor meg beiktatok egy állóképességi edzést, ami legalább 1 óra. Ami ugye több, mint a javasolt 20 perc. Szvsz. 1 órától még semmi bajom nem lesz, kb 2 órára elég a glikogén, ami után elkezdene izmot bontani a szervezet (már ha tényleg azt bont). A 2 órás vagy annál hosszabb edzésekre meg majd viszek valami lötyit vagy energia zselét, hogy legyen elég cukrom, biztos, ami biztos.

    [ Szerkesztve ]

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák