Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Computex 2024: Íme a Project NeonStorm
ph Alaposan összetömörítette a PCIe 5.0 x4 SSD hűtését szolgáló vizes rendszert az ADATA.
-
Ránézésre nem változik a Pixel Watch 3
ma A legfrissebb renderek alapján ránézésre nem lehet majd megkülönböztetni a Pixel Watch 3-at az elődjétől.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Tibicsucsu #5715 üzenetére
Üdv,
A Lehel piacon szokott lenni a halasoknál, de ma voltunk Aldiban/Lidlben, és mindkét helyen láttam.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kemotox #5724 üzenetére
Üdv,
Én is szoktam tenni bele sárgabaracklekvárt.
Rumot szoktam a tésztához keverni, ízlés szerint adagolom, amennyit elbír a szárazanyag, annyit teszek hozzá.
Vagy:
A meggy nagyon szereti a konyakot, én abba áztatnám, alaposan lecsöpögtetném, és a lecsöpögő levét a tésztához adnám, (amennyit felvesz).Szerk.:
Egy kis zabpehelylisztet is szoktam belekeverni, észre sem lehet venni, viszont jól szívja a nedveséget, és laktatóbb is.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Hoztam nektek egy nagyon egyszerű, de annál finomabb receptet:
Zsebes karaj
Hozzávalók:
- Minimum 1 kg karaj (ez most csontozott, de csontossal is elkészíthető)
- Szeletelt sonka, paprika, sajt ( de bármivel meg lehet tölteni, bacon, hagyma, kolbász, gomba stb...)
- Só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint.A karajdarabot bemetsszük, zsebeket csinálunk rajta, befűszerezzük majd megtöltjük tetszés szerint sonkával, kolbásszal, sajttal stb...
Alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben 2 órán át sütjük. Majd levesszük a fóliát, és még ~30 percig sütjük, ha nem pirult meg akkor kicsit tovább.
Köret lehet rizs, bulgur, burgonya, zöldség... gyakorlatilag bármi. -
krizmo_
Topikgazda
válasz Digitalpimp #5771 üzenetére
Üdv,
Valamennyi kifolyik belőle, de mivel ilyen kis zsebecskéket vágsz rajta, ezért nem olyan sok. Amikor leszedem a fóliát rá szoktam locsolni a tetejére a kifolyt sajtot, ami szépen rápirul.
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz solfilo #5789 üzenetére
Gondolom a hibák elkerülése érdekében szoktak rá arra, hogy inkább teljes egészében átemelnek recepteket...
#5790 Ispy
A recepteket többnyire én is inspirációnak használom, meg nagyon sok saját receptem is van már, de akik még kezdők a konyhában nem látják át úgy a receptet, és könnyen megvezethetők, aminek az eredménye csalódás is lehet, meg persze pazarlás is.
Sokszor tapasztaltam már, hogy néhány sikertelenség annyira elkedvetlenít valakit, hogy nem is akar többet konyhába menni. -
krizmo_
Topikgazda
Mit soroljak Elkezdtem írni, de inkább elengedem, mert nem gondolom, hogy tovább kellene ezt a szálat vinni...
A megjelent könyvük azt tartalmazza, ami neten is megtalálható, abból az anyagból dolgoztak, ami tudjuk honnan van...
Nem tartom valószínűnek, hogy olyan nagy szerepük lenne abban, ha egy magyar főz, hiszen nagyon sok recept, videóanyag elérhető már magyarul... És sok főzőcsatorna is van már, szintén magyarul.
De mindegy, te főzz tőlük, nekem nem muszáj kedvelnem őket...
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kemotox #5807 üzenetére
Ott van pl. a korábban említett kovászos téma is, el tudod olvasni itt a topikban már volt róla szó. Keress rá!
De szerintem maradjunk kellemes társalgásnál, ahogy eddig...
#5808 Ance
Nem vagyok előítéletes, sőt elismertem, hogy vannak jó receptjeik is, amiket átvettek, csak nem említik meg, hogy kiktől...[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Mély levegő! Ne személyeskedjetek, innen már nagyon csúnya veszekedésbe is átfordulhat a dolog, és az nem lenne túl jó.
Előveszem az ostort![ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Pizza teszt:
4 nap, 2 sütésimód, 1 tészta...
Recept:
- 1kg liszt (500g Barilla pizza Manitoba, 500g KBL100, Manitoba, BL80 vegyesen)
- 300 g kovász (100% hidros)
- 650 ml víz
- 2 ek olíva olaj
- 25 g só1. nap (csütörtök):
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát. 1 óra fermentálás után adtam hozzá az olajat és a sót, ezt követően 2szer hajtogattam 40 percenként, majd 6db 320 gramos buci formájába mentek a hűtőbe.2. nap(péntek):
Kivettem 2 bucit, és a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Majd megcsináltam az alapot:Erre jött rá a paradicsomszósz, fűszerek, sajt, csirkemell felvágott, póréhagyma, koktélparadicsom.
250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Vaslapon sült, és fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól. Ropogós külső, levegős belső lett a végeredmény, szépen egyenletesen megsült:
3. nap(szombat):
Ma is kivettem 2 bucit, és a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Ment rá paradicsomszósz, fűszerek, sajt, kukorica, lilahagyma. 250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Sütőkövön sült, szintén fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól).
Az alja szinte egyáltalán nem sült meg, inkább csak száradt, kicsit csalódás volt az előző napi pizzahoz képest. Nem sikerült egyenletesen megsülnie:4.nap(szombat):
Kivettem a maradék 2 bucit, szintén a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Ment rá paradicsomszósz, fűszerek, sajt, kukorica, hagyma, kápiapaprika, koktélparadicsom.
250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Ismét vaslapon sült, szintén fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól).
Az eredmény olyan volt, mint az első nap, szépen egyenletesen megsült, kívül ropogós, belül kellően szellős:A kísérlet célja az volt, hogy kiderüljön:
1. Min jobb sütni, vaslapon vagy sütőkövön?
A vaslap és a sütőkő is 1 órán át volt 250 fokos sütőbe átmelegítve.
A vaslap bizonyult a jobb választásnak, sokkal jobb lett a végeredmény, ahogy fent is említettem sütőkővel nem igazán sült meg az alja, és nem is lett olyan szellős a tészta.2. Hogyan viselkedik a több napos tészta, ill. milyen az íze?
- Az első nap volt a legkezelhetőbb a tészta, aztán kicsit nehezebb volt vele bánni, de nagy különbséget összességében nem vettem észre.
- Az íze csak a sütőkövön való sütésnél változott, feltételezem az egyenletlen sülés miatt, valamint az is sokat rontott rajta, hogy nem volt meg az a ropogós textúrája.
Azt gondoltam esetleg amiatt lehet, hogy a tészta már állt, de nem, mert a 3. sütés ismét nagyon jó lett.
- Igyekztem mindhárom alkalommal azonos körülményeket biztosítani a tésztáknak, hogy releváns legyen a kísérlet.
- Azt hittem, hogy a 4. napon már megsavanyodik a tészta, és nem lehet majd jó pizzat készíteni belőle, de szerencsére tévedtem, mert egy kicsit sem volt savanyú, tehát ezzel a módszerrel napokig eltartható a tészta.Általában mindig teszek rá bazsalikomot is, de most nem sikerült szerezni, de így is nagyon finom lett a végeredmény, a tészta annyira jó lett, hogy simám is elenném.
Kicsit elnagyoltam a leírást, de ha van bármi kérdés szívesen válaszolok rá.
-
krizmo_
Topikgazda
#5843 kovacsen222
Az első és az utolsó sütés.#5844 kmarci25
Egyébként, kezdetben nagyon elégedett voltam a kővel, de egy idő után már kevésbé tűnt jónak... Az alja tényleg semminek nem akart megsülni, és mivel ugye lentről nem adja le jól a hőt, ezért nem is emelkednek olyan szépen sem a kenyerek, sem a pizza."Az érdekelne még hogy hány fokos a hűtőd?"
Mostanában 4 fokra van állítva.Köszönöm szépen!
Igen, kézzel szoktam nyújtani. Pont, ahogy leírtad. -
krizmo_
Topikgazda
Ez nem a fogyókúrás topik! Térjünk vissza az eredeti témára.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #5902 üzenetére
Bizony, muszáj neki.
Nagyon aranyos a kézírásod.#5910 Mr.Csizmás
Ha le is égne, de nem igazán jellemző, még mindig ott van a tok...#5909 FerNandor
Gusztustalan, ha nem mosnak meg valamit(egyébként, vettem már úgy húst, hogy volt rajta szőr, haj, kaka stb)... De van aki azt szereti, ha ott ropog a föld/homok a foga alatt a gombáról, ad neki egy texturát.
Egyébként, pont azért szoktam rá arra, hogy szinte mindent magam készítek, mert kiráz a hideg, attól ahogy sokszor elkészítenek egy ételt...#5905 Ispy
Legutóbb 2 változatot készítettem, az egyikbe tettem hagymát a másikba nem, a hagymás változat lett a nyerő.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Digitalpimp #5947 üzenetére
Bekentem vajjal vagy valami zsiradékkal, már nem emlékszem pontosan, tényleg elég régen volt.
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz btraven #5987 üzenetére
Erről még nem hallottam, csak csirkénél. Úgy lesz kívül ropogós, belül pedig omlós, ha nincs túlsütve, felhevített serpenyőben hirtelen megsütve szokták elkészíteni, ez a rozé kacsamell.
Én úgy is szoktam még készíteni, hogy megpirítom mindkét oldalát, (comb, mell) és sütőbe teszem addig amíg le nem omlik a csontról. Így jobban szeretem, egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Üdv,
Én abból a tésztából készítem, amiből a kenyeret is szoktam, a pizzahoz hasonlóan magas hőmérsékleten érdemes sütni. Ha krumplival készíted, akkor kicsit nehezebb és nedvesebb lesz a tészta.
Az utóbbi időben rászoktunk arra, hogy friss kaporral megszórjuk, nagyon jól megy mellé. -
krizmo_
Topikgazda
Így van, a sonka a legtöbb helyen úgy készül, hogy a húst (általában disznó combot), hetekig sóban érlelik/kivonják belőle a nedvességet, majd ezt követően felfüstölik, ami szintén szàrítja a húst. Emiatt kell vízben főzni, hogy veszítsen a sótartalmàból és nedvességet jusson.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Tibicsucsu #6048 üzenetére
Szépséges. Biztos nagyon finom lett.
-
krizmo_
Topikgazda
Ma kovászos bagelt készítettem. Aki kedvet kapna hozzá, csak élesztővel, annak itt van egy korábbi receptem: Élesztős bagel , képek.
A tésztához:
- 500 g liszt (BL80, BL55, KBL, Manitoba... stb...egy részre lehet valamilyen teljes kiőrlésű is)
- 250 g víz
- 150 g kovász (100% hird.)
- 15 g vaj
- 3 tk só
- 30 g nádcukor (barnacukor)A főzővízhez:
- Víz
- Barnacukor, vagy méz
- Só
- 1 kanál szódabikarbónaA langyos vízhez adjuk hozzá a barnacukrot, a kovászt, aztán pedig a lisztet, végül a sót és az olvasztott vajat. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk/gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz a tészta, és már nem ragad. Rugalmas, kissé merev tésztát kell kapnunk. Letakarjuk és 1 óra múlva áthajtogatjuk. 30 fokra előmelegített sütőben kelesztem végig.
Ha a duplájára kelt(ez kb. 3 óra alatt történik) kiadagoljuk a tésztát. Én 120 grammos gombócokat készítettem(ebből a mennyiégből 8 bagel lett), aztán ezeket a gombócokat kinyújtom úgy, hogy fel lehessen tekerni, majd a 2 végét összetapasztom. A megformázott bageleket kb. 1,5 órát kelesztjük lisztezett felületen és konyharuha alatt.
Amíg kelnek a bagelek egy lábosba tegyünk fel vizet forrni, ha felforr adjuk hozzá a cukrot/mézet, szódabikarbónát és a sót. Ezt lehet ízlés szerint adagolni, de inkább több legyen a cukor/méz, mint kevesebb.
A sütőt melegítsük elő 210 fokra, és készítsük elő a sütőpappírral kibélelt tepsit.
Ha lejárt a kelesztési idő és felforrt a víz, akkor jöhet a bagelek fürösztése.
Az az oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, az legyen felül fürösztés közben.
Oldalanként 30-40 másodpercig főzzük a bageleket, majd tegyük a kibélelt tepsire, és azonnal szórjuk meg magokkal, ha letettük őket leragadnak és nem lehet már mozgatni.
Ha kivesszük őket a vízből ráncosak és csúnyák, ez normális, sütés közben majd kirúgják magukat.
Egyből mehetnek is a sütőbe. ~ 20 percig süssük őket 210 fokon, majd a végén pár percig süssük légkeveréssel, amíg meg nem pirul kicsit a tetejük.Megjegyzés:
A tésztába lehet chilit is keverni, ha valaki szereti. Szóráshoz használhatunk bármilyen magot, (napraforgó, szezámmag, lenmag, köménymag...), de zabpehely is tökéletes.A megkelt bagelek, főzés közben , sütésre várva , belezet.
Az elkészült bagelek:
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Autómatrica és prémium minőségű matricák PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Traktor és kamion matricák széles választékban! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Robot porszívó Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro eladó
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen