- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Aktív témák
-
Bodor
veterán
válasz bluyoo #38882 üzenetére
És pont az általad linkelt teszt olvasása után írtam ide mert ezt írta a tesztelő "Ha lenne SSD-m akkor se mernék ilyen programokat használni rajta. " és ráparáztam
Na hát pont az ilyen hozzá nem értők véleményét nem kell elfogadni.
Én két évig használtam a Diskeepert RAID-es ( TRIM nélküli) SSD-ken, és szemernyit nem lassult, köszönhetően a programnak.(#38900) Barcsik: Milyen SSD-re?
-
Bodor
veterán
válasz Core2duo6600 #38902 üzenetére
Trim - es SSD én van értelme a Hyper Fast nak, vagy nincs ?
Nincs értelme. A TRIM jól teszi a dolgát.
(#38903) bluyoo: Nem értem ezt a ki-be kapcsolt Hyperfas-ot. A diskeeper programban meg kell adni, hogy melyik meghajtó SSD, és azt időközönként ( 2-3 hét) manuálisan optimalizálni! Hiába állítod be, hogy automatikus defrag az SSD-re, mert nem defragol, hanem optimalizál, azt is csak manuális indításra. Szóval a Diskeeper-nek nincs folyamatos optimalizáló funkciója, mint ahogy a TRIM dolgozik.
-
Bodor
veterán
-
Bodor
veterán
válasz Silentfrog #39275 üzenetére
Vertex 2-ről váltottam Samu 830-ra ( ajándékba kaptam) , és semmilyen sebesség változást nem éreztem a rendszert használva, szóval ha számít az ár, akkor inkább a Vertex 2-re szavazok, ha ugyanannyi a garancia mint a Samu 830-ra.
OCZ Petrol-t én kivettem az ajánlásból, mert sorra döglenek meg valamilyen típushiba miatt, szóval nálam nem ajánlott kategória.
Sokan ajánlgatnak itt úgy, hogy nincs konkrét gyakorlati tapasztalatuk, ha gondolod hihetsz nekik is....
Mivel az SSD-k legfőbb erénye a gyors elérési idő ( és ez az érték nem igazán változott a régiekhez képest ) , a Kingston 30 gb V125 után csak minimális , de érezhető gyorsulást fogsz tapasztani, az ajánlott SSD-k használatakor, neked kell eldönteni, hogy megéri-e .[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz Silentfrog #39287 üzenetére
Lehet, hogy forintban kifejezve nem sokat ér a régi használt SSD-d, de sose azt nézd, hanem a használati értékét. A mai sokszoros gyorsaságú SSD-k csak a tesztekben gyorsabbak, hidd el.
A tapasztaltabb fórumozók javaslatait érdemes figyelembe venni, ( mint pl. fagy53 ) illetve nem árt ha a cikkembenés ebben a hozzászólásomban lévő linkeken található, Windows használat szempontjából készült összehasonlító teszteket alaposan szemügyre veszed !
Gyakorlatilag én csak a régi G.SKILL ( szóló és RAID) Vertex 2 ( szóló és RAID), Samsung 470 , Samsung 830 ( szóló és RAID) SSD-kről tudnék mesélni, és meg kell mondanom, hogy a szóló G.SKILL-t kivételével nincs szinte semmi érezhető különbség, de ha a többi SSD ennyire fej-fej mellett végez a Windows használat alatt a tesztekben, akkor több mint valószínű, hogy érzésre is ugyanolyanok. Én ezekből a tapasztalatokból, és szempontokból kiindulva szoktam ajánlani. Ezek után jönnek a felhasználó egyéni körülményei, elvárásai, és lehetőségei.[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz fsb1000 #39300 üzenetére
De nem szóbeszédre kell hallgatni, ha nem a netről kigyűjteni az ATTO és CDM eredményeket.
Huhh...
Nem arról beszélünk épp, hogy nem a szekvencális írásra vonatkozó teszteket kell nézni, figyelembe venni, hanem a felhasználói , gyakorlati tapasztalatokat, olyanokat amiről Te és én írtunk az imént ?
Minek is nézzen ATTo és CDM teszteket? -
Bodor
veterán
válasz kovsol #39338 üzenetére
Nemrég olvasgattam elég sokat a "Milyen asztali gépet vegyek? " topikot, és ott szinte minden gépbe OCZ Agility 3-at ajánlanak, ami nem baj, de ez után nem kell csodálkozni, hogy gyakrabban jelennek meg olyan hozzászólások, hogy probléma van az SSD-vel, amelynek egyébként egy jó része szerintem user error.
Én úgy látom, hogy a jó ár miatt a vásárlók 70 %-a ilyen SSD-t vesz.
Szóval arányokat nézve nem hiszem, hogy olyan nagy gond lenne az OCZ SSD-ivel. -
Bodor
veterán
válasz fagy53 #39342 üzenetére
Teljesen jogos és tényszerű amit írsz, egyet is értek a véleményeddel.
Na de most ilyen alapon töröljem az összes SF vezérlős OCZ SSD-t az ajánlásomból ?Core2duo6600, radi8tor1, fsb1000, buherka, samu74, kovsol, Mankó , Jester01, zippofcy , Fire/SOUL/CD
********Ti mit gondoltok?********
Valahogy nem igazán szeretném..
Tuti biztos, megbízható termék úgysincs .... -
Bodor
veterán
válasz buherka #39364 üzenetére
Köszönöm szépen a pozitív visszajelzést, jólesik!
Egyébként nagyon sok segítséget kaptam a cikk megírásához jó pár itteni kedves topiklakótól, szóval Őket is illeti a vállon veregetés.
Próbálom folyamatosan aktualizálni az ajánlást, figyelembe véve az itteni tapasztalatokat is és az árak változását. Kikerült a listából már a Vertex 2 és az OCZ Petrol is...És persze amennyire időm engedi, bábáskodom a Milyen SSD-t vegyek ? topik felett is.SF vezérlős OCZ-vel kapcsolatos kérdésemre köszönöm mindenkinek a válaszokat, illetve a megerősítést, mert ahogy írtam nem szándékoztam kivenni az ajánlásból őket. Szóval akkor maradnak.
Egyébként kíváncsian várom az alábbi újonnan megjelenő, vagy már megjelent átlagfelhasználóknak szánt, megfizethető SSD-kről a tapasztalatokat, melyek ígéretesnek látszanak.
A teljesség igénye nélkül: Agility 4 és Vertex 4, Patriot Pyro, Adata XPG és Premier Pro .
És talán végre lesz már a piacon jó mSata SSD is.."Érdekes mód nem hordják vissza hozzájuk a vásárol motyót."
Ezek szerint beigazolódni látszik az feltevésem, hogy a felmerülő problémák nagy része nem az SSD vagy a SF vezérlő hibája, hanem user error.....
-
Bodor
veterán
válasz Crytek #39426 üzenetére
Kinek van meg x éve ugyanaz az SSD-je? Itt a topikban néhány embernek csak.
én 3.5 éve vettem az elsőt, de azóta 2x cseréltem már.
Hol olvastál ilyet?
Szerintem olvasd el az egyes hozzászólásban lévő linkeket, mert nem lassul vissza mint az állat x év alatt, ha jól beállítasz mindent. -
Bodor
veterán
válasz gyáliSanyi #39459 üzenetére
Hát pont ez az egyik leglényegtelenebb szempont, hogy SATA2 vagy 3.
Milyen SSD-t vegyek, egyes hozzászólás. -
Bodor
veterán
válasz gyáliSanyi #39462 üzenetére
Én is a sebesség miatt írtam....
(#39468) JerryLee: Diskeeper kiválóan működik RAID tömbön is, évekig használtam .
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz BeLucZ #39477 üzenetére
Hogy ha elolvasod az egyes hozzászólást, amelyet ajánlottak, akkor felesleges kérdezned.
Azért készült, hogy legyen egy jó és konkrét ajánlás.
Itt sem fognak mást mondani, illetve mindenki csak a sajátját fogja ajánlani, többnyire.
Nem kell pörögnie egy topiknak, ha jól van megírva az egyes hozzászólás, és ésszel el is olvassák azt!( Egyébként teljesen mindegy melyiket veszed, én az olcsóbbra szavazok)
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
24K-ért akciósan kapható a KINGSTON 120GB SATA3 2,5" SSDNow V+200 SVP200S3/120G, ha esetleg érdekel valakit.
Az akció feltételei:
- a készlet erejéig
- 07.10 - 07.13 24.00-ig leadott rendelés esetén
- egy vásárló maximum 2 db-ot vásárolhat[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz lukaszokni #39518 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez SSD probléma lenne.
"nem tudtam, hogy hova tehetem fel a kérdésem, mert nem találtam ilyet."
Van egy olyan topik, hogy: Mi baja a gépemnek, ha...[/L]
-
Bodor
veterán
válasz Drizzt #39606 üzenetére
Windows 7 költöztetése HDD-ről SSD-re - Klónozó és Backup-Restore alkalmazások tesztje
Itt megtalálod a neked való Macrium Reflect Free programot a költöztetéshez.
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz Sütiand #39665 üzenetére
Nekem 3 hó használat után 1.8 TB írásom van az SSD-n, szerintem az sem sok.
A 128 MB-os firefox cache rendszeresen elfogy majd a CCleaner progival tisztítás után kb 70 MB-ra ugrik vissza. Mennyit kellene beállítanom a RAMDISK-nek hogy ez ne forduljon elő, illetve helyes-e a CCleaner tisztító futtatása?
A Ramdisken elég a 128 MB, de a Firefoxban állítsd be, hogy max. mondjuk 120 MB lehet.
Egyébként a cache , vagyis a erre kijelölt terület nem tud elfogyni, max megtelik, és akkor annyit használ a böngésző, úgyis mindig a régebbi adatokat törli belőle,szóval lehet fix méret. Minél nagyobb az erre szánt tárhely, annál több oldal " adatait" tudja ebben a gyorsítótárban tárolni, gyorsítva evvel a böngészést, mert ugye nem kell megnyitáskor újra letölteni őket. ( Persze csak akkor, ha a Ramdisket úgy állítottad be, hogy a tartalmat kikapcsolás előtt írja ki, bekapcsoláskor meg vissza a RAM-ba) Ha nem így állítottad be, akkor nem gyorsul a böngészés, viszont megkíméled az SSD-t némi felesleges írástól.Cleanert lehet, használni, de csak ésszel!
-
Bodor
veterán
Igen lehet.
vezérlőpult/ energiagazdálkodási beállítások/ az éppen használt séma alatt megkeresni a speciális energiabeállítások módosítása sort ( kékkel ki van emelve) majd rákattintás után a megnyíló ablakban a merevlemez résznél beállíthatod, hogy hány perc üresjárat után kapcsoljon ki a háttér merevlemez, lemezek. Leokézod és kész.
Én nem szeretem, mert sűrűn nyúlok oda, és mindíg várni kell vagy 10 mp-et, amíg felpörög.(#39673) Pityu: Diskeeper szerintem , és nem csak szerintem a legjobb.(Diskeeper 2011 (teszt) és Diskeeper: teljesítményjelentés)
Be lehet állítani, hogy ne bántsa az SSD-t ( egyébként azt is tudja optimalizálni, ha esetleg nincs TRIM ) a HDD-ket viszont egyenként akár automatikusra (én így szoktam, ez a legjobb) , és így a háttérben nagyszerűen végzi a dolgát.
Nálam így néz ki.[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz Pityu. #39684 üzenetére
Érdekes hogy csak az egy negatív dolgot sikerült kimazsoláznod az összes hozzászólás közül, és bemásolni ide. Az összes többi pozitív valahogy elkerülte a figyelmedet. Pl. A Diskeeper valóban a legjobb defragmenter, amit ma a piacon kapni lehet. Talán kevesen tudják, de már 1994-1995-ben a microsofttal karöltve dolgozták ki a windows beépített töredezettségmentesítőjét. Ebből az is következik, hogy a windowsba eleve beépített defragmenter is a diskeeper corporation alapjain nyugszik.
Én is ezeket tapasztaltam az I-FAAST-tal kapcsolatban és automatikus beállításon hagytam, és nem is kapcsolgatja.
És idézet a helyzetjelentésből: Verdikt
Állítsd be, majd felejtsd el. Ezt mondja a Diskeeper súgója. Mennyire állja meg ez a helyét? Hogy is mondjam… hmm… Tökéletesen! Egyszer nem futtattam semmilyen töredezettség-mentesítőt a használata közben, és lám milyen kifogástalan a fájlrendszerem egy külsős program szerint is! Jó dolog ezt tudni, hogy soha nem lehet töredezett a gépem, és soha nem kell odafigyelnem ilyenre, és mindig top teljesítménnyel vethetem bele magam a munkába.
Szóval : Egyszerűen kapcsold ki, vagy hagyd automatán az I-FAAST funkciót, és kész.
Én 3 éve használom, és ugyanúgy nagyon meg vagyok elégedve vele, mint az oldalon írják.
Egyébként ha beregisztrálsz az oldalra, biztosan találsz egy lite, "free" verziót is, nem kell letölteni trialosat....[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz Core2duo6600 #39693 üzenetére
(#39676) Bodor
Látom a Hyperfast-ot te is használodMár nem használom, amióta van TRIM , mert mellette felesleges. Automatikus le van tiltva az SSD-nél, manuálisan meg nem indítom el.
(#39694) keke69 : 39676-os hozzászólásban lévő kép nem elég? Ott minden beállítás látható.
-
Bodor
veterán
válasz Core2duo6600 #39711 üzenetére
Ez így is van, bekapcsolja, vagyis jelzi, hogy a hyperfast működni tud az SSD-n, de NEM aktivizálja, magyarán nem műkszik, ha nem nyomsz rá az optimize gombra! ( és ha nem állítottad be az SSD-re, hogy automatikusan csináljon dolgokat)
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz janos666 #39767 üzenetére
Ja, egyébként azért futtattam, hogy ezt megmutassam (első kör után toltam egy Diskkeper Hyperfast optimalizálást, de nem igazán változott tőle semmi).
Ha működik a TRIM, akkor mit változtatna a Diskeeper? A program SSD-n történő optimalizálásának csak akkor van értelme, hatása, eredménye, ha olyan meghajtón eszközöljük, ahol nincs TRIM.
Másik , hogy szerintem neked azért ilyen össze-vissza ugráló a görbéd a HD Tune-ban, mert a háttérben valamelyik program írtm vagy olvasott az SSD-re, és ez zavarta a tesztelést. Ennek általában sokkal simábbnak kellene lennie.
Valahogy így :Mondjuk mindig is tudtam, hogy ha tényleg alapos tesztet akarsz olvasni valamiről, akkor neked kell megírni.
Kíváncsian várom a megírt tesztedet!
-
Bodor
veterán
Valószínű regenerálni kellene pl. PerfectDisk-el ami free...
Vagy Diskeeper 2012-vel,ami 30 napig free...
Egyszeri rendbetételre elég a trial változat is.[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz Asanto #40167 üzenetére
Én úgy látom, hogy Jmicron vezérlős JMF612-es vezérlő van benne, ami hajlamos a laggolásra. Az én hasonló G.SKILL-emnél az volt a megoldás, hogy NTFS formázásnál nem 4K cluster-t, hanem annál magasabbat, mondjuk 16K-sat kell beállítani, és akkor megszűnik a laggolás. Utána viszont annak érdekében, hogy ne lassuljon le, érdemes az említett Perfect Disk-el, vagy Diskeeper-rel 2 hetente karban tartani.
Tapasztalatok -
Bodor
veterán
Nem tudás, inkább csak tapasztalat.
fsb1000 : sokat szívtam a laggolással, ezért emlékszem rá, és arra is, hogy annak idején Te is elég aktív részese voltál a topiknak, ahogy újabban mostanában is szerencsére. Elkelnek itt az "öreg motorosok"
(#40180) Asanto : Szívesen. Remélem megoldja a problémádat.
-
Bodor
veterán
Nekem Norton Ghost-al ( 15-ös verzió) sikerült átmentenem a RAID SSD rendszeremet , szóló SSD-re, pedig megvolt a 100 MB-os partíció is. Igaz, hogy nem egy lépésből, hanem lementve a két partíciót, és utána a szóló SSD-re visszaírva, és egy kicsit kellett vacakolni a WIN 7 indítás javítással a WIN 7 telepítővel is, de azért sikerült.
( Bocsi, most, hogy jobban visszaolvastam, látom hogy nem járható ez az út, mert nincs hova lementeni a RAID rendszert.... )
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
-
Bodor
veterán
válasz fsb1000 #40250 üzenetére
Hát igen, ugyanezt írtam én is a cikkemben.
El kéne mennünk jósnak. . . -
Bodor
veterán
válasz Dyingsoul #40422 üzenetére
Egyébként az első hsz-ben már elég sok nem működő link/aktualitását vesztett dolog van, kicsit rendbe lehetne szedni.
Evvel teljesen egyet értek.
Ahogy Gaabbaa leírását is modernizálni kellene már....Frissítettem a "Milyen SSD-t vegyek ? " topik első hozzászólásában a táblázatot, töröltem az OCZ Petrol-t, és benne van már az OCZ Agility 4 és Vertex 4 is. Lehet ajánlani a topikot bátran, a témában érintett idetévedőknek, ahogy a cikket is !
( Javaslatokat, észrevételeket szívesen fogadok, mert tudom módosítani a cikket )
(#40425) Mankó: Én még mindig azt mondom, hogy nem érdemes.
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz Pityu. #40854 üzenetére
Szerintem ezt a firefox topikban tudják pontosan megmondani. Én csak a cache-t tettem ramdiskre, de azt sem SSD kímélés miatt, hanem azért, hogy gyorsabb legyen a böngésző. Én azt gondolom, hogy a profilból csak olvas a firefox.
(#40855) Whysperer: Szinte minden gépbe érdemes SSD-t rakni, a tiédbe biztosan, mert sokat gyorsít a lemezműveleteken. Szóval szerintem már most megveheted nyugodtan.
A kérdés az, hogy milyen alaplapba és milyen oprendszerhez lesz jelenleg. Ha az adataidnál szerepló Gigabyte GA-EP31-DS3L, akkor mehet az Agility 3, de ajánlom telepítés előtt ezt a cikket alaposan átolvasni.[ Szerkesztve ]
Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- EA Sports WRC '23
- Amazon Kindle
- Kés topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...