Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Aprósólyom

    addikt

    válasz Grave_444 #83966 üzenetére

    Amúgy viccen kívül én csak ismétlem magam, amit szerintem leírhattam korábban, hogy nem tudom elképzelni hogy ez hibás üzem, ha kézi vezérlésen patentúl követi a beállításaid és csak automatán különböző. Az 99.9%, hogy így programozták a firmware-t.

    Egyébként az MSI RX 470 Gaming kártyámnál észrevettem egy hasonlóan érdekes jelenséget: hosszabb stressz teszt után (10-15perc vagy több), kézi venti profil esetén sem veszi vissza a venti fordulatszámát legalább 4-5 percig, annak ellenére sem, hogy a GPU már rég 40 fok körül jár a stressz teszt leállítása után fél percen belül.
    Viszont, rövidebb, pár perces stressz teszt alkalmával nem pörgeti még 4-5 percig a ventiket maxon.
    Leveleztem erről az MSI supporttal. Azt mondták normális, csak nem indokolták.
    Azt vélelmezem, hogy esetleg más, nem kiolvasható szenzoradatok miatt (pl. VRM hőmérséklet) magasan tartja a venti fordulatszámát, amíg az a nem publikus szenzor érték vissza nem csökken kellő hőmérsékletre.
    Simán el tudom képzelni, hogy hasonló a mögöttes indok és van a venti vezérlésben egy olyan rejtett szenárió, akár rejtett szenzor adatra hivatkozva, amivel így biztosították a mérnökök a kártya hibátlan és tartós üzemét.
    Azt lett volna érdekes még megnézni, hogy gaming alatt ahol esetleg csak a stressz teszt TDP 100-130% helyett kb. csak a TDP 70-90%-ban terhelődik a kártya, akkor is csinálja-e.
    Mert amit említettem az MSI 470-nél, az játékokban sosem jött elő. Csak mikor ráküldtem a furmark gpu vírust.

    Jevons paradox

Új hozzászólás Aktív témák