32 magban és nyolccsatornás memóriavezérlőben tetőzhet az AMD Zen

Az AMD az előző év májusában jelentette be a Zen architektúra érkezését, amelyről pár fontosabb adatot elárultak, de nem voltak túl bőbeszédűek. Hivatalosan azóta sem derült ki több, de nem hivatalosan számos érdekesség történik. Egyrészt feltűnt maga a processzor a Linux Kernel Mailing Listen, méghozzá Zeppelin (Family 17h, Model 00h) néven, és az ott leírt adatokból arra lehet következtetni, hogy a rendszer 32 magig skálázódik. Ezt négy darab, mondhatni modulra osztva lehet elérni, amit a linkelt listán core complex néven emlegetnek.

Elméletben ez azt jelentené, hogy készülhet egy nyolcmagos lapka a Zen architektúrára építve méghozzá kétcsatornás memóriavezérlővel, és ebből egy többutas rendszerbe akár négy darab is felkerülhet, vagy akár beszélhetünk MCM tokozásról is, ami végül 32 magot és nyolccsatornás memóriavezérlőt jelent. Az elmélet köré kezd felépülni a gyakorlati váz, ugyanis Liviu Vâlsan, a CERN mérnöke az alábbi prezentációban pont ezt a specifikációt vázolja fel.

Az összes kiszivárgott adatot erősíti egy bizonyos Data Fabric nevű busz megléte, ugyanis egy nyolcmagos, Summit Ridge kódnevű lapka négy darab ilyen linket kezelő vezérlőt tartalmaz. Ez az aktuális adatok szerint a SeaMicro öröksége lesz. Bár az AMD sosem mondta, hogy a korábban felvásárolt vállalat titokban miken dolgozott, de egy olyan szervergyártónak, mint amilyen a SeaMicro volt sok haszna lett volna egy rendkívül nagy sebességű, memóriakoherens interfészből, tehát bőven van logika abban, hogy az AMD pár eltitkolt SeaMicro alapra építkezik. Valószínűleg ez a fejlesztés lehet az AMD által korábban elhintett PCI Express alternatíva.

Ha úgy tekintjük, akkor az a bizonyos Data Fabric nevű busz hasonló elvre épül, mint a HyperTransport, csak jóval korszerűbb annál, de ez érthető, hiszen pár év eltelt az utolsó HyperTransport frissítés óta. A Data Fabric az AMD korábbi elszólása alapján egzotikusabb kiszereléseket is lehetővé tesz, tehát nem csak processzorok, hanem gyorsítók is köthetők majd rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés