Windows blog: további érdekességek Windows 8.1-es csomagról

Korábbi bejegyzéseinkben már több alkalommal is szóba került a Windows 8 első nagy frissítése, az eddig mindenhol Windows Blue néven emlegetett frissítési csomag, melyről azóta több forrásból is megerősítést nyert, hogy – rendkívül meglepő módon – Windows 8.1 nevet kap a keresztségben. Legutóbb a 9364-es buildről kiszivárgott információkat közöltünk, egész pontosan a várható újdonságokról és változásokról a Windows 8-hoz képest. Ez a mai bejegyzésünkben is így lesz, azonban most Modern felületről elérhető beállítások új érdekességeiről lesz szó.

A lezáró képernyő kapcsán eddigiekhez képest új lehetőségnek számít, hogy már közvetlenül innen elérhető lesz a kamera, így a fotók és videók készítéséhez az eddigiekhez képest jóval kevesebb lépést vagyis érintést kell majd megtennünk. Szintén a képernyőzárhoz kapcsolódó opció a Picture Frame funkció megjelenése, mellyel az eddigi statikus háttereinket válthatjuk fel egy a gépen tárolt elemekből összeállított diavetítéssel. Újdonság a kijelzőt érintő opciócsoport is, ahol végre elérhetővé váltak a legalapvetőbb kijelző beállítások, azaz a képernyő orientációja, az automatikus képernyőzár bekapcsolási idejének módosítása, az alvó állapot bekapcsolásának időzítése és a felbontás változtatásának lehetősége is.

A képernyőzár és a képernyő beállításai (forrás: theverge.com) A képernyőzár és a képernyő beállításai (forrás: theverge.com)
A képernyőzár és a képernyő beállításai (forrás: theverge.com) [+]

A SkyDrive külön menüpontot kapott a beállításokban, ahol a tárhely információk megtekintése mellett a készülék biztonsági másolatának menedzselését is végezhetjük, illetve kiválaszthatjuk a Windows Phone-ból is ismerős automatikus feltöltést, azaz a – jellemzően táblagéppel – készített képeket és videókat aktív internetkapcsolat esetén azonnal személyes felhőnkbe másolja a rendszer.

Az adatvédelmi beállításokban mindenkori aktuális helyzetünk kezelése mellett a webkamera, a mikrofon és az egyedi perifériák elérhetőségét kontrollálhatjuk.

Az Eszközkezelő szekció bővült a hozzáadás és eltávolítás lehetőségével és helyet kapott még az automatikus lejátszás menüje is. Így már ezek eléréséhez sem kell ezek után a hagyományos Asztal felületére váltanunk, ahogy az alapvető hálózati beállításokhoz sem: a Network menüpont alatt az egyes kapcsolatokat könnyedén aktiválhatjuk és végre adott a vpn beállítások lehetősége is. Csakúgy, mint a hálózati megosztásra vonatkozó szabályozások és a proxy beállítások is.

(forrás: theverge.com)
(forrás: theverge.com) [+]

Az alkalmazások kaptak egy külön sorozatnyi menüpontot, ahonnan többek közt láthatjuk, hogy melyik Windows Store alkalmazás mekkora területet foglal el, illetve az egyes feladatok alapértelmezett programjait is módosíthatjuk. Az értesítések használata szintén sokat okosodott, megjelent ugyanis az úgynevezett Quiet Hours, vagyis "csendes órák" opció, mellyel egységesen, minden alkalmazásra kiterjedően tudjuk megszabni azokat az órákat, melyek során nem szeretnénk, ha csipogó jelzések zavarnák nyugalmunkat. Emellett adott a programonként történő egyedi szabályzás is, azaz mi mondhatjuk meg, hogy melyik program zargathat minket és melyik nem.

Olybá tűnik tehát, hogy a Microsoft egyre nagyobb hangsúlyt ad a Modern felületnek, amely egyrészt a klasszikus Vezérlőpultot még inkább átminősíti egyfajta "csak hozzáértőknek" eszköztárrá, a Windows RT változatnak pedig mindenképpen javára válik, hogy a fontosabb funkciók ilyen egyszerűen is elérhetőek lesznek. A fentieket összefoglalva álljon itt egy videó, melyen a The Verge magazin munkatársa ismerteti eme korai build-ben fellelhető változásokat.

A legutóbbi információk szerint a Windows 8.1-es frissítés első publikus próbaverzióját az idén június 26 és 28 között San Franciscoban megrendezésre kerülő Microsoft Build Developer Conference alkalmával jelentik be.

Inarus

Azóta történt

Előzmények