Windows blog: Office 365 - iroda a B-612-es felhőn

A Microsoft az Office 365 nevű szolgáltatását alternatívaként kínálja a vállalati infrastruktúra helyettesítésére, oly módon, hogy minden eleme felhő alapú rendszerre épül. Vagyis nincs szükség szerver gépekre, sőt mi több, a használatához még előre telepített Office csomag sem feltétlenül szükséges. De mi is a szolgáltatás lényege?

Az Office 365 nem más, mint egy jól összerakott csomag, amely – ahogy azt egy felhőalapú rendszer esetén lassan már megszokhattuk – több pilléren áll, minden elem egy-egy külön szolgáltatás, melyet az egyes elemeket összefogó felületen keresztül vezérelhetünk.

Az Office 365 kezdőlapja
Az Office 365 kezdőlapja [+]

Hogy melyek ezek az elemek? Elsőként rögtön kapunk egy e-mail címet saját tartománynévvel, felhasználó@tartománynév.onmicrosoft.com formában. Ehhez persze jár némi tárhely is, ami jelen esetben 25 gigabájt. Ezzel egyúttal kapunk egy Outlookot is, persze ezúttal a webes változatot, mely alapvető funkcionalitását tekintve teljesen megfelel a célnak, hiszen a levelezés és a címjegyzék kezelése éppúgy megoldható vele, mint a megosztott naptárak kezelése. A beérkező fájlok védelméről a Microsoft Forefront Online Protection for Exchange gondoskodik.

Outlook a böngészőben
Outlook a böngészőben [+]

A gyors kommunikációt megkönnyítendő rendelkezésünkre áll egy Microsoft Lync szolgáltatás, melyet „a cégek Messengerének" is lehetne nevezni, s melynek segítségével a kollégák nemcsak beszélgetni tudnak, de a megosztott asztal és alkalmazások segítségével közös munkavégzésre is képesek.

Ezek a kommunikációs pillérek, melyeket kiegészít a SharePoint szolgáltatás, ezáltal rögtön kapunk egy nyilvános webhelyet weblapalkotáshoz szükséges eszközökkel, valamint egy csoportwebhelyet, mely lényegében egy nagy üzenőfal, weblapok formájába komponált információk gyűjteménye, melyek mellett a megosztás alatt álló dokumentumok is megtalálhatók.


[+]

És persze nem lenne Office a klasszikus irodai alkalmazások nélkül, vagyis kapunk egy Excel, Word és Powerpoint programcsomagot OneNote-tal kiegészítve. Utóbbiakat alapesetben a már korábban bemutatott Office Web Apps szolgáltatja, de az Office 365-öt néhány kattintással összekapcsolhatjuk a számítógépünkre telepített Office 2010-zel is. Az egyes részegységek rendszerkövetelménye itt található.

Ilyen a rendszergazdai felület
Ilyen a rendszergazdai felület [+]

A kezdőlapról kiindulva tudunk átlépni a rendszergazdai felületre is – nyilván a megfelelő jogosultságok birtokában – ahol a felhasználók hozzáférési szabályai mellett a tartományokat is kezelhetjük, valamint figyelemmel kísérhetjük a szolgáltatások rendelkezésre állását és az esetleges tervezett karbantartásokról is értesülhetünk.

A szolgáltatás a napokban hagyta maga mögött a publikus béta állapotot, viszont a hivatalos oldalon regisztrálva bárki kipróbálhatja és szabadon használhatja harminc napig, onnantól viszont a kisvállalkozások illetve a közép- és nagyvállalatok számára alkotott csomagok valamelyikéből kell választanunk. Míg kisvállalatok a felhasználónkénti 5,25 eurós havidíjú csomagot vehetik igénybe, addig a közép és nagyvállalatok igénytől függően választhatnak a 9 és 25,5 eurós E1-től E4-ig számozott, vagy speciális esetben a "kioszk dolgozók" részére tervezett "K" csomagok közül. Az E3 és E4 verziók esetén a webes alkalmazásokon túl Office Professional Plus csomagot és korlátlan Exchange Online tárhelyet is kapunk pénzünkért.

Inarus

Azóta történt

Előzmények