Kezd kipukkadni a vinyl lemez lufi?

Az első fél évben majd 10 százalékkal csökkentek az eladások.

Az utóbbi években a köznyelv által sokszor csak "bakelitnek" nevezett vinyl lemezek feltámadtak tetszhalott állapotukból. Divatossá váltak, főleg az USA-ban, a feketén csillogó korongok, de azért olyan óriási földrengető változás azért nem történt, hiszen még így is csak egy tized annyi fogyott ezekből, mint a jelentőségéből egyébként már sokat vesztő CD lemezekből.

Egy 2016 őszén kiadott vinyl album
Egy 2016 őszén kiadott vinyl album [+]

Mindenesetre most úgy tűnik, hogy ez a trend is kifújni, legalábbis erre utal az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége által kiadott jelentés. Ebből ugyanis kiderül, hogy 2016 első fél évében az USA-ban 9,1 százalékkal, 8,4 millió darabra esett az értékesített vinyl lemezek száma. Ezek azért némiképp meglepő adatok, és biztosan fájóak is sok olyan piaci szereplőnek, akik e régi hanghordozók iránti kereslet megélénkülését látva piacra dobták lemezjátszóikat mostanában.


[+]

A BBC egyébként a közelmúltban ismertette az ICM közvélemény kutató cég felmérést, amely szerint a vinyl lemezt vásárlók 48 százaléka gyakorlatilag soha nem hallgatja meg a korongjait, és 7 százaléknyi olyan is akad, amelyiknek nem is volt soha lemezjátszója.

Előzmények

Hirdetés