Villámrajtot vett mindkét új konzol

A Sony PlayStation 4 startja után a Microsoft is feltette a boltok polcaira az Xbox One nevű masinát, mely – a konkurenshez hasonlóan – szintén meghaladta az egymilliós eladást az első napon. Gyakorlatilag mindkét masina villámrajtot vett, mivel hatalmas az igény az új generációs gépekre, de erre számítani lehetett. Problémamentesnek azonban egyik start sem volt nevezhető, hiszen mindkét géppel adódtak gondok. A leszállított terméke elenyésző része már hibásan érkezett meg, de az eladáshoz képest annyira kicsi mennyiségről van szó, hogy ez a mai tömegtermelésre berendezkedett piacon teljesen elfogadott határok között maradt.

Voltak azonban érdekesebb problémák is. Az Xbox One esetében a felhasználók egy része jelezte, hogy az optikai meghajtó furcsa kattogó hangokat ad ki. A Microsoft már reagált az esetre, így biztosította a problémát észlelő felhasználókat, hogy a megvásárolt konzolt a lehető leghamarabb kicserélik. A gond mielőbbi megoldása érdekében a vállalat arra kéri az érintetteket, hogy kezdjék meg a garanciára vonatkozó procedúrát a konzolhoz kapott szelvényen leírt módon. A vállalat azt is elmondta, hogy a nem kívánt jelenség a vásárlók 1%-át érinti, de ekkora mennyiség eladásánál ez sem kevés, viszont jól jelzi, hogy nem szériahibáról van szó.

A Sony is belefutott egy kellemetlenségbe a PlayStation 4-gyel. A japán cég szerint nagyjából a felhasználók 1%-a futott bele egy olyan hibába, hogy a gép kéken világító csíkja pulzál. Ez egy nagyon általános jelenség, ugyanis a rendszer így jelzi, ha valami problémás, legyen az elégtelen tápellátás, merevlemezgond, vagy más egyéb hiba.

A Sony egy alapvető ellenőrzési procedúrát ajánl először, amivel esetleg beazonosítható a hiba. Első lépés a PlayStation 4 teljes kikapcsolása, ami a bekapcsoló gomb hét másodpercig tartó lenyomásával lehet elérni. Ilyenkor a termék kettőt csipog, és ez jelzi, hogy már semmilyen formában nem üzemel. Ezután a kábelek rögzítését lehet ellenőrizni, illetve megnézni más HDMI vagy AC kábelt (például a PlayStation 3-hoz használtak kompatibilisek). Ha a hiba nem hárult el, akkor a gépet ismét le kell állítani teljesen, ahogy az előbb, és a felső panelt oldalra csúsztatva érdemes leellenőrizni, hogy a SATA interfészre kötött, 2,5 colos merevlemez rögzítése megfelelő-e. Utóbbit igény szerint lehet cserélni, de ha a HDD-vel van valami hardveres probléma, akkor az nyilván garanciális ügyintézést von maga után.

Ha látszólag minden rendben van, akkor még felmerülhet a kompatibilitási probléma a különböző megjelenítőkkel. Éppen ezért érdemes a firmware frissítését megejteni, ami csökkentett módban is megoldható. Ezt úgy lehet elérni, hogy a PlayStation 4-et nem a bekapcsoló gomb lenyomásával, hanem annak nyomva tartásával kell indítani. Erről a rendszer szintén ad visszaigazolást, mivel a lenyomás pillanatában egy, majd hét másodperccel később még egy csipogás történik, és ekkor már a csökkentett mód fog elindulni. Itt a Bluetooth nem működik, így mindenképpen vezetékkel kell csatlakoztatni a gamepadet, míg az új firmware-t érdemes pendrive-ről betölteni az erre való menüponton keresztül. Újraindítás után a gép már normál módban fog indulni, de ha a probléma még mindig fennáll, akkor érdemes kezdeményezni a garanciális ügyintézést, illetve további segítséget lehet kérni a Sony terméktámogatási rendszerén keresztül.

A szokásos gondokat leszámítva egyébként messze a legsikeresebb konzolrajtokat éljük meg, így igazuk lesz azoknak az elemzőknek, akik szerint elsősorban az ellátás határozza majd meg az eredményeket, mivel idén úgy néz ki, hogy az összes legyártott gépnek megvan a helye.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés