Videokártyák jönnek és mennek

Igazán pörög a VGA-k piaca. A Radeonok portáljáról elkezdtek szállingózni a gyárilag tuningolt megoldások. A Sapphire a szokásosnak mondható Toxic modelljét jelentette be, ami a Radeon HD 6850-re épül. A termék a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Barts lapkát alkalmazza, ami 960 aktív shader processzort és 48 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát használ. A fedélzeti memória 1 GB lesz, és GDDR5-ös chipekből épül majd fel. A GPU magórajele 820 MHz lesz, míg a memória 4,4 GHz-en ketyeg. A DirectX 11-es kártya hátlapján a referenciaparamétereknek megfelelően két DVI, egy HDMI, és két DisplayPort kimenet található, ám a Sapphire egy extra PCI Express tápcsatlakozót is kínál, amennyiben valaki további tuningot szeretne alkalmazni.

Sapphire Radeon HD 6850 Toxic
Sapphire Radeon HD 6850 Toxic

A Club 3D már a Radeon HD 6870 tuningolásán ügyködik. A terméken szintén a Barts kódnevű GPU található, ami ezúttal 1120 shader processzort és 56 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát alkalmaz. A fedélzeti memória 1 GB lesz, és GDDR5-ös chipekből épül majd fel. Az Overclocked Edition jelzésű kártya 940 MHz-es mag- és 4,4 GHz-es effektív memória-órajelet használ. A hátlap nem változik az alapmodellhez képest, ám a gyártó a hűtőt egy saját fejlesztésű megoldásra cserélte.

Club 3D Radeon HD 6870 Overclocked Edition
Club 3D Radeon HD 6870 Overclocked Edition

A Sapphire és a Club 3D tuningos versenyzői a héten kerülnek az üzletekbe, az ajánlott fogyasztói áruk azonban ismeretlen.

Az Apple is elszánta magát egy kis frissítésre, így az asztali Mac Pro gépekhez mostantól választható az NVIDIA Quadro 4000-es kártya, valamint a HD 5870-es Radeon. Az előbbi terméket már korábban bemutattuk, és a specifikációk szempontjából nincs is különbség. Az 1200 dolláros megoldást a vállalat professzionális felhasználásra ajánlja. A Radeon HD 5870 PC-s viszonylatban már öregnek számít, de az Apple szokása, hogy a felsőkategóriás, játékosoknak szánt grafikus kártyákat a PC-s megjelenés után alkalmazza. Ez lényegében azért van így, mert a kifutó modellekhez aránylag olcsón hozzá lehet jutni, hiszen a termék gyártója az új generációra koncentrál. A stratégia tehát megszokott, és ahogy a cég egy éve megvette a megmaradt Radeon HD 4800-as készteltet, úgy most a HD 5800 sorozatra is ez a sors várhat. Az Apple gépekbe való Radeon HD 5870 450 euróba kerül.

NVIDIA Quadro 4000 Mac Edition
NVIDIA Quadro 4000 Mac Edition

Végül, de nem utolsó sorban egy kellemetlenségről is írnunk kell. A Palit elszámolta magát a gyárilag tuningolt GeForce GTX 580-as modellel, így instabil működésre hivatkozva kénytelenek visszahívni az eddig leszállított termékeket. Mivel még nagyon a forgalmazás elején vagyunk, így szerencsére nem kell sok kártyával számolni, de a felhasználóknak mindenképpen kellemetlen a probléma. A stabilitási hibák okát ugyan nem lehet tudni, de a cég szerint az csak a Sonic jelzésű modell érintett, vagyis a gyári órajelen üzemelő GeForce kártyákat nyugodtan meg lehet venni, amelyek az NVIDIA tesztjein maximálisan megfeleltek.

Természetesen a visszahívással kapcsolatban számos kérdés felmerül, hiszen az összes GeForce GTX 580 a referenciakártyára épül, vagyis egy gyártó hibája kvázi mindenkit érint. Ettől függetlenül az EVGA és a Point of View még nem számolt be stabilitási gondról, amiből arra lehet következtetni, hogy a Palit termékén a memória 4,2 GHz-es órajelével van probléma, ami a legmagasabb értéknek számít a gyárilag tuningolt GeForce GTX 580-as kártyák között. A gyári órajelek emelése egyébként mindig is macerás volt ebből a szempontból, hiszen maga a GPU gyártója is vállalná a garanciát a magasabb órajelekért, ha a termék tökéletesen stabil lenne. Az extrém tuningos megoldások esetében ez sokszor nincs így, ám nagyon nagy eséllyel az otthoni körülmények között nem hozható elő stabilitási hiba, vagyis a termék gyári tuningja lényegében vállalható. Problémák azonban láthatóan becsúsznak, amit természetesen valamilyen módon korrigálni kell. A Palit megfelelően reagált a történtekre, és a vásárlók érdekeit szem előtt tartva megvizsgálják újból a Sonic modell képességeit.

Továbbra is nagyon fontos megjegyezni, hogy a gyári órajelekre szabott GeForce GTX 580-as kártyákkal nincs gond, sőt a tuningolt verziók közül is feltételezhetően csak a Palit Sonic modellje küzd instabilitással. Érdekes lehet még a Gainward Golden Sample megoldása, ami egy az egyben az anyacég termékre épül, ám ha hihetünk a kereskedők információinak, ezt a terméket még nem kezdték el értékesíteni, vagyis visszahívásra nincs szükség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés