Vélemény: Az átlátszó kijelzők megváltoztathatják az életet?

Az LG professzionális, üzleti kijelzőkkel foglalkozó üzletága bejelentette, hogy a kutatóik egy 17 hüvelyk képátlójú, félig átlátszó, enyhén hajlítható OLED megjelenítő eszközön dolgoznak. Ha minden jól megy, már az idei év végére be is tudják mutatni a működőképes prototípust, de terveik még ennél is nagyra törőbbek, hiszen az a céljuk, hogy három éven belül piacra dobjanak egy 60"-es változatot.


[+]

Noha az átlátszó készülékekkel kapcsolatos kutatások már folynak egy jó ideje, de ettől függetlenül még tény, hogy ilyen ugrásszerű eredmények eléréséhez ipari mennyiségű energia és pénz szükséges. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért érheti meg az LG-nek, és a hozzá hasonló vállalatoknak ebbe feccölni a forrásokat? A hagyományos irodai, illetve használatra szánt termékek kiváltására ez a megoldás nem alkalmas, hisz a jelenlegi alkalmazások mellett az átlátszó monitornak vagy tévének ugyanis semmi értelme nincsen. Tehát a döntéshozók úgy számolnak, hogy a jövőben újabb és újabb olyan területek bukkannak fel, ahol az elektronikai megjelenítő eszközöket hasznosítani lehet. A számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy a meglátásaik szerint 2018-ra 6 milliárd dollár értékben értékesítenek majd ilyen jellegű eszközöket. Ez már egész szép összeg, de még mindig semmi ahhoz képest, hogy további két éven belül 20 milliárd dolláros forgalmat várnak, 2025-ben a felmérések szerint ez egészen 77,6 milliárd dollárra bővül, hogy aztán 2030-ra elérje a 130 milliárd dolláros értéket.

Hova fér ennyi kijelző?

Ebből pedig értelemszerűen következik, hogy a sci-fi filmek (pontosabban egy részük) valósággá válnak, és az urbánus létet átszövik majd az átlátszó kijelzők. Néhány éven belül így teljesen megszokottá válhat, hogy a közlekedési járművek ablakán folyamatosan futnak majd a reklámok, amelyek ráadásul teljesen aktuális információkat tartalmazhatnak. Tehát például, hogy a következő megállóhoz közel eső áruházban éppen milyen akciók vannak, egyáltalán milyen boltok, éttermek, szórakozóhelyek vannak a közelben, és azok milyen programokat kínálnak.


[+]

Valószínűleg a buszmegállókban, kirakatokban, szállodákban nagy bevásárlóközpontokban sem kell majd sokáig nélkülözni ezeket. Minden bizonnyal az autógyártók is felfedezik ebben a potenciált, és kidolgoznak megfelelő eljárásokat arra, hogy hogyan lehetne a különféle vezetéssel, közlekedéssel kapcsolatos információkat a műszerfal vagy a navigációs eszköz helyett magán a szélvédőn megjeleníteni. És akkor még szó sem esett a háztartásokról. Így például az olyan hűtőszekrényekől, amelynek az ajtaján megjelenő ábrák, feliratok jelzik, hogy a benne lévő ételek, italok szavatossága mikor jár le, vagy éppen mi hiányzik, mit kell beszerezni. Vagy éppen a bútorokról, amelyek tervezését egy új szintre emelheti az, hogy mondjuk az "üvegajtó" színe tetszés szerint megváltoztatható, vagy az ablakokról, amelyek egy gombnyomással elsötétíthetőek, átszínezhetőek, és még sorolhatóak a példák napestig.


[+]

Mi kell ehhez?

Természetesen mindez csak álom, amíg nem sikerül kidolgozni, hogy hogyan lehet viszonylag olcsón, nagyméretű, ellenálló, kevés energiát fogyasztó és bizonyos korlátok között rugalmasan alakítható kijelzőket előállítani. Az OLED eljárás mindenképpen jónak tűnik, legalábbis sokkal életképesebb ötlet, mint az LCD, más pedig egyelőre nincs a tarsolyban. Az tény, hogy már léteznek hajlítható és átlátszó OLED megjelenítő eszközök is, tehát a technológiai feltételek részben adottak, de a megbízhatósággal még akadnak problémák, és egyelőre az előállítási költségek is rém magasak. Mindenesetre, ha bejön az LG számítása, akkor ezek elterjedése megkönnyítheti, egyszerűbbé teheti a mindennapi életet, de annak azért nem örülnék túlságosan, ha az egész világ egy nagy átlátszó kijelzővé változna.

Azóta történt

Hirdetés