Váratlanul jól megy a Gigabyte-nak az alaplapbiznisz, veszélyben az ASUS trónja

Az alaplapgyártók sejtették, hogy az idei év nem lesz kellemes a 2012-es esztendőhöz viszonyítva. A kínai piac lerohanása azonban kulcsfontosságú volt, és a két nagy versenytárs közül a Gigabyte emiatt növekedést jósolt. Ezt sok elemző túlzott optimizmusnak vélte, de három negyedév után minden esélyük megvan arra, hogy elérjék, sőt, túlszárnyalják a fellengzős ígéreteket.

A DigiTimes értesülései szerint a Gigabyte januártól októberig 17,5 millió alaplapot szállított le és novemberre is megvan már az előzetesen várt kétmilliós eladás. Ennek megfelelően jó esély van rá, hogy a vállalat még túl is teljesíti az éves 20 milliós előrejelzését. Az elemzők 21 milliós eladással számolnak, ami 10,5%-os növekedést jelent éves viszonylatban, miközben a konkurensek eredményei inkább eladáscsökkenésről árulkodnak.

Az előbbi növekedéssel a Gigabyte még arra is esélyes, hogy átvegye az első helyet az ASUS-tól a leszállított alaplapok mennyiségének tekintetében, mivel utóbbi cég az első három negyedévben 15,5 millió alaplapot értékesített, és az aktuális, azaz utolsó negyedévre 5,3 milliós eladást várnak, amivel a tervezett 21,5-22 milliós eladás előreláthatólag nem fog teljesülni.

Gyakorlatilag az ASUS és a Gigabyte fej-fej mellett halad, így az idei esztendőre vonatkozó összesítésnél csak párszázezres különbség dönthet a virtuális trón sorsáról.

Előzmények

Hirdetés