Üzemanyagcellás áramforrás IBM noteszgépekhez

Az IBM és a Sanyo Electric a hét elején újszerű üzemanyagcellás áramforrást mutatott be, amely ThinkPad noteszgépek táplálását képes megoldani, mégpedig úgy, hogy nem igényli a notebookok átalakítását. A metanollal üzemelő készülék patrononként akár nyolc órával tudja meghosszabbítani a konnektortól távol töltött üzemórák számát.

A Sanyo által kifejlesztett hibrid megoldás az üzemanyagcellán kívül egy UltraBay Slim Battery akkumulátort fogadó rekeszt is tartalmaz, így ennek töltésével nemcsak hosszabb üzemidőt tesz lehetővé, de az akkunak köszönhetően akkor is megfelelő mennyiségű energiát szolgáltat, amikor a különféle feladatokkal terhelt noteszgép megemelkedett fogyasztását az üzemanyagcella önmagában már nem lenne képes kiszolgálni, vagy épp cserélni kell a kiürült patront.

Az üzemanycelláknak többféle típusa létezik, melyek megegyeznek abban, hogy a kiindulási anyagok kémiai energiáját alakítják át – hő és ártalmatlan anyagok felszabadulása közben – elektromos energiává. Azonos tömegű litiumion akkumulátorokkal szemben ezek az áramforrások ötször-tízszer több energiát képesek szolgáltatni. A Sanyo és az IBM dokkolóegységként megvalósított prototípusára alapozó eszközök kereskedelmi forgalomba kerüléséről egyelőre nincs hír, miként az sem ismert, hogy a Lenovo által megvásárolni szándékozott PC-üzletág pontosan miként profitál majd a fejlesztésekből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés